:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EDWARD SCISSORHANDS
EDWARD SCISSORHANDS
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-02-06
FILM
Edward Scissorhands (Johnny Depp) is een romantisch sprookje van Tim Burton, de man die wondermooie fantasiewerelden tot leven brengt. Deze regisseur/producer kennen we vooral van Beetlejuice, Batman, Batman Returns en Sleepy Hollow. Misschien minder bekend, maar zeker een meesterwerk van zijn hand is de stopmotionfilm The Nightmare before Christmas. De decors zijn in grote mate met de hand gemaakt en vertegenwoordigen zelden echt bestaande gebouwen of landschappen. Heeft Tim Burton zijn stempel kunnen drukken op deze prent?

Het verhaal volgt een redelijk klassiek schema. Edward Scissorhands is het product van een experiment, Hij blijft alleen achter in het kasteel van zijn vader (Vincent Price), de man die hem gemaakt heeft maar z'n werk niet heeft kunnen voltooien waardoor Edward geen handen heeft maar scharen. Op een dag komt er een make-upverkoopster (Dianne Wiest) langs die hem meeneemt. Er volgt een ontmoeting met de dochter des huizes Kim (Wynona Ryder) die aanvankelijk niet opgezet is met zijn aanwezigheid, maar later toch gevoelens begint te koesteren. De vrouwen uit de omgeving zijn ook weg van Edward omdat hij ze originele kapsels knipt én hun struiken tot kleine kunstwerken omtovert. Maar dan loopt het mis want Edwards scharen zijn gevaarlijke wapens waarmee hij soms nogal klungelig omgaat. Johnny Depp brengt een zeer leuke vertolking als de stuntelende en wereldvreemde Edward Scissorhands. De huisvrouwen zijn uitstekend gecast en zij spelen op eenperfecte wijze hun rol van bemoeizieke en roddelende tantes.

BEELD & GELUID
De transfer is van zeer goede kwaliteit, het beeld is zuiver en zeer kleurrijk. De audio is van hoog niveau en komt kristalhelder uit de speakers. Het "gebrek" van 4.0 tegenover 5.1 is niet direct een gemis,en men heeft moeite gedaan om alles zo getrouw mogelijk weer te geven en zo horrt het.

EXTRA'S
Tim Burtons commentaartrack legt heel veel situaties in de film uit: waarom sommige stijlen zijn gebruikt, over de cameraposities en het gebruik van contrasten, etc. Je krijgt een beter inzicht in de film en de denkstijl van Burton. Componist Danny Elfman legt in zijn commentaar de sfeer van zijn muziekstukken uit. De muziekscore wordt apart gepresenteerd. Het interview met de cast is niet echt interessant. Het is eerder oppervlakkig en bevat bijna geen anekdotes of meer uitleg over het maken van de film. Concept Art valt ook magertjes uit: alleen schetsen van Edward, van de uitvinder en van de omgeving.

CONCLUSIE
Een leuke film, maar niet direct een hoogvlieger in het repertoire van Tim Burton. Alhoewel de sfeer er tijdens de begingeneriek afdruipt, valt die later zo goed als helemaal weg. Burton is een man van het obscure en hij weet niet direct raad met een omgeving die teveel wegheeft van het doordeweekse.


cover
Studio: Fox

Regie: Tim Burton
Met: Johnny Depp, Wyona Rider, Dianne Wiest, Vincent Price

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626006954


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 4.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Bioscooptrailers
• Audiocommentaar Tim Burton
• Audiocommentaar Danny Effman
• Interview met hoofdrolspelers
• Featurette
• TV-Spots
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij