:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 3
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-11-03
FILM
Humoradepten weten natuurlijk dat klassiekers als Airplane, Top Secret, Hot Shots en de fameuze Naked Gun-series van de ZAZ-clan zijn (Zucker, Abrahams, Zucker). Als we daar de oversekste, vunzige en 'over het randje'-humor van de gebroeders Wayans naastleggen (Scary Movie 1 en 2), dan begrijpen we de keuze van Miramax niet echt om de derde Scary Movie aan David Zucker himself toe te vertrouwen. Wellicht wilde men een breder publiek aanspreken door de humor iets minder expliciet, maar nog altijd even absurd, te laten overkomen. In Amerika maakte de R-rating uit de eerste 2 films dan ook plaats voor de weinig toelatende PG-13 rating. Een stijlverandering dus voor dit derde deel, maar daarom geen slechte. Met Zucker aan het roer viert de absurde humor immers hoogtij en ook hier is dit opnieuw het geval.

Naar goeie Scary Movie-gewoonte worden tal van films geparodiëerd maar de grote verhaallijnen komen deze keer uit Ring en Signs. Voor een sterke verhaallijn moet je bij dit soort prenten niet zijn en ook deze Scary Movie 3 is daar geen uitzondering op: Anna Faris is terug als Cindy Campbell, deze keer een nieuwsreporter die de 7-dagen-nadat-je-ze-bekijkt-sterf-je videocassette in handen krijgt. Charlie Sheen speelt dan weer een landbouwende ex-priester die op een bepaalde dag mysterieuze graancircels in z'n velden aantreft. Mix dit met nog een derde verhaallijn en via talloze omwegen en referenties naar tal van succesvolle, recente films (Lord Of The Rings, The Matrix, Psycho, The Others, The Texas Chainsaw Massacre en 8 Mile) kom je uit op een meer dan bizarre climax, volledig in de stijl van dit soort geparodiëerde humor. Fans van het genre weten ondertussen wat hen te wachten staat en alhoewel we deze keer de blanke David Zucker aan het roer krijgen zit er toch nog verbazingwekkend veel raciale humor in deze derde editie. Een stijlbreuk qua cinematografie en geëditeer is er dan weer wel te bespeuren. Gedaan met de monotone filmstijl uit de eerste twee Scary-edities. Zucker put uit z'n ervaring om hier een aangename kijkervaring van te maken. Hij gebruikt onder andere meerdere camera's om de drukkere scènes mooi in beeld te brengen.

BEELD EN GELUID
Over de beeldkwaliteit valt niet te klagen. Het 1.85:1-anamorfische breedbeeld bevindt zich in de hogere kwaliteitsregionen. Het beeld is scherp, gedetailleerd en bevat slechts sporadisch enkele sporen van grain. Zwarttinten zijn nagenoeg perfekt en we krijgen diepe en warme kleuren voorgeschoteld. Gezien het hier over een komedie gaat waren we toch vrij onder de indruk van de dynamische 5.1-soundtrack. Het wordt blijkbaar een (positieve) trend om zowat alle filmgenres van volwaardige surround-geluid te voorzien, iets wat we enkel kunnen toejuichen. De ondersteuning die we hier uit de surroundspeakers mochten waarnemen was dan ook subtiel maar tegelijkertijd duidelijk aanwezig, zowel op vlak van de achtergrondgeluiden als op vlak van de soundtrack.

EXTRA’S
RCV zet z'n slechte gewoonte verder van de 2e disc met het bonusmateriaal gewoon onder de eerste te stoppen (denk aan Kill Bill). Het onvermijdelijke gevolg hiervan is krassen, vingers en stof op minstens één van beide discs, maar het mag blijkbaar altijd maar minder en minder kosten terwijl de winsten even hoog moeten blijven. Nu ja, hopelijk ziet men snel in welke grove fout men hier begaat en vinden we toekomstige RCV dubbeldiscs opnieuw in correcte verpakkingen terug. Dit terzijde gelaten mogen we zeker en vast niet klagen over het aantal extra's terug te vinden op deze bonusschijf. Naar goeie gewoonte beginnen we meestal met een audiocommentaar en dit is hier niet anders: regisseur David Zucker, producent Robert K. Weiss en schrijvers Craig Mazin en Pat Proft geven het beste van zichzelf. Geen al te serieus en prententieus commentaar hier, maar veel luchtige en grappige toelichtingen bij het beeldmateriaal. Verder zijn er zo'n tiental verwijderde scènes (27 minuten in totaal). Ze zijn meestal niet om aan te zien. Vooral het alternatieve einde laat ons duidelijk te reden zien waarom dit beeldmateriaal uit den boze was voor het eindprodukt. De making-of duurt zo'n 23 minuten en bevat tal van achtergrondinformatie, interviews met de cast&crew, alsook behind-the-scènes materiaal. Een parodie op making-of featurettes? Da's een primeur in dvd-land voor zover we ons kunnen herinneren. Deze kreeg dan ook de originele titel 'The Making of Scary Movie 3... FOR REAL' met zich mee. Vijf minuten aan grappig beeldmateriaal en nonsense-interviews zijn dan ook ons deel. De volgende extra is zelfs een extra van een extra: men gaat achter de scènes neuzen van het alternatieve einde. De titel werd 'Hulk vs. Aliens: Behind the Scenes of the Alternate Ending' en laat al veel vermoeden over de inhoud ervan. Uiteindelijk sluiten we af met 4 minuten aan outtakes en bloopers. Al bij al een aanzienlijk pakketje aan bonusmateriaal waar het audiocommentaar echter met handen en voeten bovenuit steekt.

CONCLUSIE
Enkel en alleen voor de liefhebbers dit soort komedies. Alhoewel regisseur David Zucker voor een stijlbreuk zorgde in vergelijking met de twee vorige delen, blijft het soort humor vrijwel identiek, hetzij 'iets' minder plat. Op technisch gebied is deze presentatie vrijwel foutloos te noemen en ook op gebied van de extra's laat men ons niet in de steek.


cover
Studio: RCV

Regie: David Zucker
Met: Anna Faris, Anthony Anderson, Simon Rex, Charlie Sheen, Leslie Nielsen, Queen Latifah, Regina Hall, Eddie Griffin

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045206093


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Making Of
• Geparodiëerde Making-Of
• Featurette
• Bloopers


Andere recente releases van deze maatschappij