:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - CHRISTMAS 2
SIMPSONS, THE - CHRISTMAS 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-11-06
INLEIDING
Het is tegenwoordig blijkbaar de gewoonte dat de Simpsons-dvd's met 4 afleveringen in de UK een maandje vroeger verschijnen dan hier. Zo ook met deze Simpsons Christmas 2, die hier staat aangekondigd onder de naam Another Simpsons Christmas. Aangezien de discs identiek zijn, konden we het weer niet laten om deze te importeren, completisten als we zijn. "4 New To DVD Episodes" prijkt er op de hoes, en het is voorwaar nog waar ook; de oudste aflevering dateert van 2000, de jongste van 2003. Het gaat hier om twee afleveringen die rechtstreeks met Kerstmis te maken hebben, één over Thanksgiving en één over de laatste schooldag voor de kerstvakantie; de laatste jaren steken de makers van The Simpsons weer moeite in het maken van "goede" kerstafleveringen, en dat is er aan te merken. En wat nog meer een tendens schijnt te zijn, is dat in drie van de vier afleveringen buurman Ned Flanders het moet bekopen. Gaststemmen worden op deze afleveringen onder meer verzorgd door David Byrne (ex-leadzanger van de Talking Heads), en Andy Serkis (Gollum uit de Lord Of The Rings-trilogie). Verder viel het ons op dat er in drie van de vier afleveringen grappen zitten over dvd's en dvd-spelers. We hebben natuurlijk liever seizoensboxen, maar wie niet kan wachten tot seizoen 12 tot en met 15, of gewoon álles van de Simpsons wil hebben, zal deze disc ook wel aan zijn of haar collectie willen toevoegen. Een goede selectie afleveringen, mooi artwork op de disc en op de hoes, en bovendien volgens de bijgevoegde flyer zit ook in regio 2 een uitgave van seizoen 5 in the pipeline. We houden U op de hoogte.

Bij één van de afleveringen moeten we echter een randbemerking maken, namelijk bij Dude, Where's My Ranch? Van deze aflevering zijn twee versies gemaakt. Homer scheldt daarbij een stel elanden uit; in de éne versie roept hij daarbij "Go back to Pittsburgh!" en in de andere "Go back to Grosse Pointe!" De reden waarom deze quote is gewijzigd is ons, en vele andere Simpsons-fans met ons, een compleet raadsel. Het is niet zo dat de Fox-affiliates in Pittsburgh met een boycot hebben gedreigd of zo. En een dergelijk detail maakt voor ons Europeanen, die Pittsburgh toch niet van Grosse Pointe weten te onderscheiden, natuurlijk geen reet uit, ware het niet dat er nóg een verschil zit tussen de beide afleveringen. In wat in het Simpsons-milieu bekend staat als de Pittsburgh-versie, zit er nog een extra grap. Mensen die de aflevering in kwestie niet gezien hebben, zullen even niet begrijpen waarover het gaat of dit stukje willen overslaan. [spoilers]Wanneer Luke het uitmaakt met Lisa, zegt Homer nog tegen Marge "A lot can happen when you're lookin' the other way." Marge repliceert daarop: "You're tellin' me!", waarop ze naar een grafsteen wijst waaronder blijkbaar Cookie begraven ligt. Het opschrift op de grafsteen is "Cookie: 1912-Today".[/spoilers] Vreemd genoeg is de Pittsburgh-versie enkel uitgezonden toen de aflevering voor het eerst op Fox verscheen; daarna is alleen nog maar de Grosse Pointe-versie getoond, en ook toen de aflevering voor het eerst op VT4 werd vertoond, was dit de Grosse Pointe-versie. We hadden stiekem gehoopt de Pittsburgh-versie op deze dvd terug te vinden, maar het heeft niet mogen zijn. We zullen onze kopij van de Pittsburgh-versie maar veilig en wel wegstoppen.



AFLEVERINGEN

Homer Vs. Dignity (seizoen 12, aflevering 253)

Mr. Burns (tegen Homer): You're so much more fun than Smithers. Why, he doesn't even know the meaning of the word 'gay.'

De Simpsons komen in acuut geldnood wanneer ze het feestje ter ere van Barts eerste tien niet kunnen betalen. Waylon Smithers neemt een weekje vrij om in een Malibu Stacey-musical te gaan spelen, en Homer ziet zijn kans schoon en vraagt aan Mr. Burns opslag. Hij krijgt die tot zijn verbazing ook, als hij tenminste voor Mr. Burns aan de slag gaat als persoonlijke poetsenbakker. Hij moet allerlei vernederende dingen doen tegen betaling. Hierdoor verliest Homer, en ook de rest van zijn gezin, elk streepje waardigheid dat ze nog hadden.

Skinner's Sense Of Snow (seizoen 12, aflevering 256)

Skinner: If you get me out of this there's a hall monitor position coming open in the spring.
Nelson: I spit on your monitors.
Skinner: I know. That's why the position's available.


De Simpsons gaan naar en Frans circus, het Cirque Du Puree, en geraken maar ternauwernood thuis door een plots opstekende sneeuwstorm. Bart en Lisa moeten 's anderendaags toch naar school, ondanks het weer, en tegen dat de school uit is, is de terugweg ondergesneeuwd. Hierdoor moeten de kinderen een nacht in de school doorbrengen. Bart schuift directeur Skinner aan de kant en neemt samen met de andere kinderen de macht in de school over.

Dude, Where's My Ranch? (seizoen 14, aflevering 309)

"Everybody in the USA
Hates their stupid neighbor.
He's Flanders and he's really, really, lame!
Flanders tried to wreck my song,
His views on birth control are wrong.
I hate his guts and Flanders is his name.
F-L-A-N-D-E-R-S
He's the man that I hate best.
I'd like to see his house go up in flames!"
(Everybody Hates Ned Flanders, (C) Homer Simpson Records 2003)


Een advokaat doet de Simpsons een proces aan omdat ze rond Kerstmis kerstliedjes zingen zonder auteursrechten te hebben betaald; Homer schrijft daarom zelf maar een kerstliedje, één waarin hij de Flandersen afbreekt. Het nummer wordt een hit, en de Simpsons moeten tijdelijk onderduiken op een ranch. Lisa wordt daar verliefd op een jonge koeienhoeder, maar wanneer ze diens zus verkeerdelijk als een rivale aanziet, belandt die door Lisa's toedoen op een wilde rivier, waar Homer een vete uitvecht met de lokale beverpopulatie.

'Tis The Fifteenth Season (seizoen 15, aflevering 320)

Krusty: Now in the spirit of the season, start shopping! And for every dollar of Krusty merchandise you buy, I will be nice to a sick kid. For legal purposes, sick kids may include hookers with a cold.

Homer krijgt als kerstbonus een Joe Di Maggio-kaart, die hij voor veel geld kan slijten aan Comic Book Guy. In plaats van voor het geld de beloofde reuze-kerstboom te kopen, slijt hij het aan een pratend astrolabium. Homer krijgt het verwijt dat hij egoïstisch is, en om het tegendeel te bewijzen, probeert hij de vrijgevigste man van Springfield te worden. Maar een confrontatie met die andere barmhartige samaritaan, Ned Flanders, kan niet lang uitblijven.



BEELD EN GELUID
Aan de beeldkwaliteit is duidelijk te merken dat het hier over afleveringen gaat van maximaal vier jaar oud. De afleveringen staan uiteraard in fullscreen op de disc, zoals ze ooit gemaakt zijn, met een zeer nette beeldtransfer met, zeker in vergelijking met sommige oudere Simpsons-discs weinig artefacts, wel af en toe wat interlacing, maar geen spoortje ruis. De kleuren zijn, zoals bij elke Simpsons-disc, hevig en ongenuanceerd, maar het gebruik van een beperkt spectrum aan kleuren is zoals iedereen wel weet zowat het handelsmerk van The Simpsons. En er wordt bovendien met deze disc bewezen dat een Dolby Surround 2.0-track ruimschoots kan volstaan om toch nog voldoende dynamiek in een aflevering te stoppen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de eindscène van 'Tis The Fifteenth Season, waarin de inwoners van Springfield "Hark The Angels Sing" zingen. Waar nodig wordt bovendien aan de geluidstrack een mooi stereo-effect toegevoegd, wanneer we bijvoorbeeld Homer vanuit een hoek van de kamer commentaar horen geven. Pijnpunt blijft nog steeds de vertaling, en dan meer bepaald het ontbreken ervan bij bepaalde gezongen stukken, vooral in 'Tis The Fifteenth Season. Gelukkig is Homers succesnummer "Everybody Hates Ned Flanders" uit Dude, Where's My Ranch? wél vertaald.



EXTRA'S
In plaats van de idiote featurettes die we op vorige 4 afleveringen-releases terugvonden en die in weze enkel bestonden uit clips van andere afleveringen, krijgen we hier verdorie een échte extra voorgeschoteld. Van de aflevering 'Tis The Fifteenth Season krijgen we van de eerste act (9 minuten) een animatics-versie, én dan nog eens een multi-angle featurette waarbij je kunt zappen tussen de storyboard-versie, de animatic en het uiteindelijke resultaat, waarbij de twee niet gekozen opties als picture-in-picture in het beeld blijven staan. Tot slot vinden we nog een algemene trailer en een specifieke trailer voor het vierde seizoen terug. De extra's zijn van Nederlandse ondertiteling voorzien. Bij het opstarten van elke aflevering is er een niet-skipbare copyright warning, maar anderzijds is er wel een play all-functie voorzien.

CONCLUSIE
De Simpsons-fans zullen weer weten wat ze onder hun kerstboom moeten leggen. Naast een goede selectie van recente afleveringen en een goede beeld-en geluidskwaliteit heeft deze disc bovendien eens, bij wijze van kerstbonus, een échte extra meegekregen.


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
00-03

Leeftijd:
PG

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626017110


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers
• Multi angle-featurette 1e act "'Tis The Fifteenth Season"

Andere recente releases van deze maatschappij