:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 7 SHORTS
7 SHORTS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-11-28
Nota: Deze film maakt deel uit van de Roman Polanski box uitgegeven door A-Film. Deze box bevat de titels Repulsion, 7 Shorts, Knife In The Water, Bitter Moon, Tess, Cul-De-Sac, What?, The Pianist. . Die allen een aparte recensie krijgen op deze site.

FILM
Verzamelaars allerlanden, verenigt u! Voor het eerst zijn de embryonale werkstukjes van Roman Polanski verkrijgbaar op één DVD.(enkel Bicycle en The Fat And The Lean ontbreken). Hier volgt een overzicht van de disc, die enkel als bonus binnen de Polanski-box verkrijgbaar is.

Teeth Smile
Een kortfilm die Polanski maakte in het kader van een schoolopdracht. Dit is één van de minst boeiende filmpjes op de DVD, waarschijnlijk omdat Polanski in zijn creativiteit door de opgelegde opdracht beperkt werd.

Break Up The Dance
Een groepje jongeren wordt de toegang geweigerd tot een exclusief dansfeest. Ze klimmen over het hek en slaan zowel het decor als de aanwezigen volledig in de prak. Vreemde Rock’N’Roll sfeer.

A Murderer
Een filmpje zonder geluid. We zien een schaduw de kamer binnensluipen van een slapende man die even nadien op zeer plastische manier beroofd wordt van zijn leven.

Two Men And A Wardrobe
Uit zee stappen plots twee mannen die een kleerkast meezeulen. Samen met de kast belanden ze in verschillende avontuurlijke situaties en halen ze zich heel wat problemen op de hals.

The Lamp
Wanneer een winkelier na sluitingstijd naar huis gaat en zijn winkel afsluit komt een gloeilamp tot leven. Ze veroorzaakt kortsluiting en zet heel de winkel in lichterlaaie. Dit is een knap surrealistisch filmpje zonder geluid met een prachtig openingsshot.

When Angels Fall
Het bekendste kortfilmpje van Polanski. Een bejaarde WC-verantwoordelijke blikt, d.m.v. flashbacks door de klanten die ze over de vloer krijgt, terug op haar leven. Nooit bekijk je de plaatselijke WC-madam nog op dezelfde manier als na het bekijken van dit portret.

Mammals
Een soort eerbetoon aan de stille film. Op slapstick-achtige wijze snorren twee oermensen op een sleetje door een besneeuwd landschap en botsen overal tegenaan.

BEELD EN GELUID
Uitaraard primeert noch de beeld-, noch de geluidskwaliteit bij deze release. Het geluid wordt in een Dolby Digital 1.0 mono track gepresenteerd die zuiver is van ruis. Veel meer mag je ook echt niet verwachten van deze collectie kortfilms. Verschillende filmpjes zijn trouwens ook - stom - (zonder geluid). Het beeld is meestal 1.33:1 (4:3) formaat en ongeveer bij alle titels zwart/wit. In het beeld zitten heel wat vuiltjes en krassen, wat niet hoeft te verwonderen door het zeldzame karakter van het bronmateriaal, en het gebrek aan een degelijke bewaring van de negatieven. Het beeld en het geluid zorgen mee voor de unieke sfeer van Polanski’s kortfilms, een opgekuiste DVD had de geloofwaardigheid en de rauwheid van de films aangetast. Daarom is de score voor beeld en geluid helemaal geen irriterende factor.

EXTRA’S
Enkel wat trailers van andere Polanski titels.

CONCLUSIE
Deze verzameling kortfilms is werkelijk een waar collector’s item. Nooit eerder werden deze prille filmische vruchten van Polanski te koop aangeboden. Deze DVD hoort dan ook thuis in de kast van elke cinefiel.


cover
Studio: A-Film

Regie: Roman Polanski
Met: Roman Polanski, Henryk Kluba, Jakub Goldberg

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1957-1961

Leeftijd:
16

Speelduur:
69 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777050286


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Pools Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij