:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KNIFE IN THE WATER
KNIFE IN THE WATER
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-12-15
Nota: Deze film maakt deel uit van de Roman Polanski box uitgegeven door A-Film. Deze box bevat de titels Repulsion, 7 Shorts, Knife In The Water, Bitter Moon, Tess, Cul-De-Sac, What?, The Pianist. . Die allen een aparte recensie krijgen op deze site.

FILM
Een jongeman gaat simpelweg in het midden van de weg staan in de hoop dat de eerst aankomende auto hem niet zal overhoop rijden en hem als lifter zal meenemen. Tijdens de rit naar hun boot pikken Andrzej en zijn vrouw deze lifter op. Andrzej wil op alle mogelijke manieren zijn superioriteit t. bewijzen en in een vlaag van onvervalst machogedrag nodigt hij de lifter mee uit op de boottocht. Daar vindt een machtspelletje plaats dat ontaardt in een mengelmoes van verbaal- en lichamelijk geweld en (buiten)echtelijke spanning. De eerste film van Polanski bezorgde hem onmiddellijk heel wat internationale belangstelling in 1965. Op een indringend, trage manier werkt de film toe naar een hoogtepunt: de uitbarsting van de zorgvuldig opgebouwde onderlinge spanning tussen de hoofdpersonages. Op sommige momenten is wel duidelijk waar regisseur Philip Noyce (Rabbit-Proof Fence) in 1989 zijn inspiratie haalde voor de film Dead Calm met Nicole Kidman en Sam Neil. Knife In The Water blijft echter meer een drama dan een thriller en spitst zich vooral toe op de karakters en hun onderlinge psychologische spanning. De hedendaagse filmfan daarentegen is iets veeleisender geworden en zal deze film misschien iets te traag en te ongedefiniëerd vinden. Hoe sterk de funderingen van Polanski ook mogen zijn, hoe sterk zijn vakmanschap ook wordt bewezen, toch heeft de tand des tijds flink geknaagd aan het plezier van de kijkervaring. Deze ontoeganlijke film is enkel nog interressant vanuit filmhistorisch oogpunt dus.

BEELD EN GELUID
Het zwart-wit beeld in het oorspronkelijke 1.33:1 formaat is van een bedenkelijke kwaliteit. Dit is niet geheel verrassend aangezien het bronmateriaal dateert uit 1965. Het contrast laat wat te wensen over en de scherpte scheert nergens glasheldere toppen. Toch blijft de film nog voldoende te volgen. Het Poolse mono-geluid bevat heel wat achtergrondruis en kleine storingen. Enkel mensen die de Poolse taal machtig zijn zullen de film probleemloos kunnen volgen, de meeste kijkers in de Benelux zullen aangewezen zijn op de Nederlandstalige ondertitels.

EXTRA’S
Trailers van andere Polanski-films.

CONCLUSIE
Het langspeeldebuut van Polanski is vandaag de dag enkel nog van historisch belang. Op een paar interessante camerastandpunten na, weet de film nog nauwelijks te verrassen. De toegankelijkheid is niet altijd overal van hetzelfde niveau en het verteltempo ligt onwezenlijk laag. Toch is de spanning tussen de drie hoofdpersonages bij momenten om te snijden, en erg boeiend om naar te kijken. Enkel kijkvoer voor doorwinterde Polanski-fans, indien je niet tot deze groep behoort, gelieve zich te onthouden.


cover
Studio: A-Film

Regie: Roman Polanski
Met: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Film:
5,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1965

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777049761


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Pools Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij