:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST BOYS, THE
LOST BOYS, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-12-19
FILM
Wanneer twee broers samen met hun moeder en grootvader van het platteland naar een kuststadje verhuizen, verandert er meer dan enkel hun woonplaats. Door een plotse verliefdheid op een meisje op de jaarlijkse kermis laat de oudste zoon Michael (Jason Patric) zich in met het groepje jongeren waarin ze vertoefd. Al gauw blijkt dit gezelschap er eigenaardige gebruiken op na te houden. Na een inwijdingsritueel is Michael helemaal de oude niet meer. Dit merkt ook zijn jongere broer Sam (Corey Haim) op, die samen met de buurjongen (Corey Feldman) er vast van overtuigd is dat zijn broer op geregelde tijdstippen transformeert in een vampier. Maar hoe bewijs je zoiets?

De Amerikaanse regisseur Joel Schumacher (Falling Down, Phone Booth, Tigerland, Flatliners...) leverde met zijn films St. Elmo’s Fire en The Lost Boys zijn beste werk uit de jaren tachtig af. Hij regisseerde The Lost Boys met een geheel eigen stijl, die het midden houdt tussen luchtige tienerhumor, romantiek en onvervalste griezelspanning. Deze mix werkt zeer geslaagd over de gehele lijn van de film en nergens krijg je als kijker de kans om je te vervelen. In wezen blijft deze film één pure brok escapisme die door de geheel eigen stijl toch nog dagen later op het netvlies blijft hangen. De jeugdige acteurs Kiefer Sutherland, Corey Haim, Jason Patric, Corey Feldman geven het geheel nog wat extra cachet mee door hun sterke acteerprestaties. Iedere kijker zal in deze film wel iets vinden naar zijn of haar zin. Voor de filmfanaten zijn het alle ingrediënten samen die voor het nodige amusement zorgen: de ’80-ies sfeer, de acteerprestaties, de muziek, de special-effects, het originele vampieren verhaal, de luchtige grapjes, de creepy-spanning en de love-intrest tussen Jason Patric en Jami Gertz. Dit is een zeer knappe en ontspannende prent die van Warner een welverdiende dvd-behandeling meekreeg.

BEELD EN GELUID
The Lost Boys werd eerder gereleased als single disc snapper edition door Warner. Zowel op vlak van beeld als geluid zijn heel wat verbeteringen merkbaar. Het anamorfische 2.35:1 beeld bevat erg mooie verzadigde kleuren die schitteren tegen een diep en gedetailleerd contrast. De beeldscherpte is perfect, en op een verwaarloosbaar beetje grain na is de beeldkwaliteit van topkwaliteit. De film mag dan al enkele jaren oud zijn, dat valt geenzins te merken aan het beeld. Op de soundtrack na (een knappe nostalgische jaren ’80 pop-rock mix) kan je aan de geluidskwaliteit ook amper merken te maken te hebben met een iets wat oudere film. De van Dolby Surround 2.0 naar Dolby Digital 5.1 geremasterde geluidstrack klinkt erg warm. De dynamiek is voortreffelijk en omgevingsgeluiden worden door alle bruikbare kanalen optimaal ondersteund. De muziek weerklinkt met een goede gerichtheid door de voorste speakers, terwijl de achterste kanalen voor ruimtelijkheid en enkele sporadische effecten in split-surround zorgen. Nergens bevat de audiotrack hinderlijke storingen.

EXTRA’S
Met uitzondering van het audiocommentaar zijn alle aanwezige extra’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audio Commentaar door Joel Schumacher: regisseur Schumacher verstrekt tonnen interressante weetjes over de tot standkoming van de film. Enkel en alleen voor deze extra is deze nieuwe versie de moeite waard.

The Lost Boys: A Retrospective
Een documentaire van een klein half uur over de tot standkoming van de prent. Deze making of bevat heel wat leuk archiefmateriaal en interviews met de castleden.

The Return of Sam and The Frog Brothers. Werd opgesplitst in twee delen.
Haimster & Feldog: The Story of The 2 Coreys: in dit korte filmpje komen zowel Corey Feldman als en Corey Haim aan het woord en geven uitleg over hoe het komt dat ze samen te zien zijn in maar liefst zeven films uit hun carrière. De speelduur is een kleine vijf minuten.

Multi-Angle Video Commentary with Corey Haim, Corey Feldman & Jamison Newlander
Corey Feldman, Corey Haim en Jamison Newlander geven uitleg bij enkele fragmenten uit de film. Deze multi-angle feature switcht tussen de drie commentaren en is best wel leuk om eens te volgen.

Inside The Vampire’s Cave: een documentaire met een speelduur van een kleine twintig minuten. Alles werd opgesplitst in verschillende korte fragmenten die ofwel apart selecteerbaar zijn ofwel allen in de juiste volgorde kunnen bekeken worden d.m.v. een “play all” functie in het menu.

Vamping Out: The Undead Creations of Greg Cannom (14 min.)
De wereldberoemde special-effects- en make-up-virtuoos Greg Cannom (Blade, Passion Of The Christ, The Mask, Mrs. Doubtfire, Dracula...) komt ongeveer een kwartier aan het woord over zijn inbreng in de film. Er wordt getoond hoe de acteurs langzaam transformeren in een vampier.

The Lost Scenes (15 min.): enkele niet gebruikte scènes, achter elkaar getoond zonder verdere uitleg met een totale speelduur van ongeveer vijftien minuten.

Lost In The Shadows - Music Video by Lou Gramm: de videoclip van één van de titelsongs uit de film.

Theatrical Trailer en de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Deze film is zowel een cult-icoon uit de jaren ’80 als een luchtige Amerikaanse coming-of-age prent. Naast humor, romantiek en horror-spanning bevat de film ook nog eens een voortreffelijke regie en prima acteerprestaties. Deze door Warner uitgebrachte double-disc special edition staat ook nog eens bol van de extra’s en bevat een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. We mogen dus met zekerheid stellen dat dit de ultieme DVD-versie van The Lost Boys is. Dit is werkelijk een moddervette aanrader die thuishoort in zowat elke filmcollectie.


cover
Studio: Warner

Regie: Joel Schumacher
Met: Jason Patric, Corey Haim, Kiefer Sutherland, Dianne Wiest

Film:
8/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931335300


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar Joel Schumacher,
• Lost Boys Documentaire,
• The Return Of Sam And The Frog Brothers (a+b),
• Vamping Out,
• Inside The Vamires Cave (4 korte speelfilms),
• Weggelaten Scènes,
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij