:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KIDS
KIDS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-01-16
FILM
Telly (Leo Fitzpatrick: Storytelling, Bully, Kiss Of Life...) is een nietsnutterige skater met maar één hoofddoel in zijn jonge, bewogen leven. Hij wil zo veel mogelijk tienermeisjes ontmaagden om ze dan vervolgens te dumpen en snel weer opnieuw te beginnen. Zijn roekeloze, onveilige vrijgedrag keert zich op een dag tegen hem wanneer Jennie (Chloë Sevigny) één van Telly’s liefjes, annex slachtoffers, zich laat testen op AIDS. Jennie blijkt na één seksueel contact HIV-positief te zijn en haar wereld stort in. Wanhopig gaat ze op zoek naar Telly om hem op de hoogte te brengen van het dodelijke virus dat hij in zich draagt om zodoende nog meer onschuldige slachtoffers te voorkomen. Telly lummelt en vrijt er ondertussen naarstig op los en luist het ene na het andere minderjarige meisje zijn bed in. Via gemeenschappellijke vrienden komt Jennie hem al snel op het spoor.

Regisseur Larry Clark (Bully, Ken Park, Another Day In Paradise) schetst met deze film een erg hard portret van een generatie Amerikaanse jongeren. Clark verbloemt niets, laat geen enkele dramatische of geweldadige scène off-screen plaatsvinden, en projecteert steeds de kijker midden in de rauwe tienerwereld die hij schetst. Je zou Clark kunnen beschuldigen van zucht naar sensatie of het louter shoqueren van zijn publiek, maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat het vertoonde geweld enkel een middel en geen doel op zich is. Clark wil op een rauwe, harde manier mensen bewust maken van allerlei maatschappellijke problemen. Onveilig seksueel gedrag blijft zelfs na één keer onveilig, opgroeien in een buurt vol druggebruikers is voor een tiener geen pretje, en rassenhaat is van alle leeftijden. Nergens wordt Kids betuttelend of moraliserend maar blijft steeds met scherpe kritiek zijn publiek confronteren. Kids is geen leuke of mooie film, maar is daarom niet minder goed. Als coming-of-age drama kan dit wel tellen!

BEELD EN GELUID
Het beeld met een 1.85:1-verhouding is niet anamorfisch. Dit is echter het originele beeldformaat waarin deze relatief goedkope film gedraaid werd. Het beeld is nergens echt scherp en bevat heel wat filmgrain en kleine compressiefoutjes. De kleuren zijn redelijk tot goed, maar overdonderen nergens het scherm met een uitstekende verzadiging. De soundtrack is een Dolby Digital 2.0 track die via Pro Logic of DTS Neo:6 perfect als Dolby Surround 2.0 kan dienst doen. De dialogen zitten niets steeds mooi in het midden en lekken soms door naar andere kanalen. Straat- en achtergrondgeluiden worden wel door de verschillende kanalen gestuurd. Vooral het achterkanaal wordt frequent gebruikt. En ook al ontbreekt het aan stereo-spreiding, toch valt dit achterkanaal goed te noemen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn niet van referentiekwaliteit maar dit stoort nergens de filmervaring van deze eelijke, grimmige film.

EXTRA’S
De film bevat geen enkele extra. Het enige wat bekijkbaar is zijn enkele cross-promotional trailers van de schitterende films Whale Rider, Dirty Pretty Things en Till Human Voices Wake Us.

CONCLUSIE
Kids is een ongekunsteld en rauw coming-of-age drama dat even hard als sterk is. Regisseur Larry Clark schets een confronterend beeld van een groepje Amerikaanse tieners dat nog dagen later op het netvlies van de kijker staat gebrand. Geen fraaie, maar wel erg bewonderenswaardige prestatie. Iedereen zou deze film minstens één keer gezien moeten hebben.


coverStudio: RCV

Regie: Larry Clark
Met: Leo Fitzpatrick, Rosario Dawson, ChloŽ Sevigny, Sarah Henderson, Justin Pierce

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045206390


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij