:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALFRED HITCHOCK - THE SIGNATURE COLLECTION
ALFRED HITCHOCK - THE SIGNATURE COLLECTION
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-26
FILMS
Met de Alfred Hitchcock Signature Collection brengt Warner hulde aan een onmiskenbare legende in de filmwereld. De collectie omvat 6 films uit de jaren’50, een periode waarin Hitchock enorm veel succes kende. Je kan kijken naar Stage Fright, Strangers on a Train, I Confess, Dial M for Murder, The Wrong Man en North by Northwest. Het zijn stuk voor stuk kwaliteitsfilms waar elke filmliefhebber van kan genieten.

Stage Fright (1950)


De plot draait om de moord op de echtgenoot van Charlotte Inwood (Marlene Dietrich). Naast een bekend actrice blijkt zij ook een manipulatieve femme fatale te zijn. Een jonge man, Jonathan Cooper (Richard Todd), is dolverliefde op Charlotte en zou alles voor haar doen. Daarnaast onderhoudt hij een relatie met een jonge, minder bekende actrice, Eve Gill (Jane Wyman), die zielsveel van hem houdt. Wanneer ze te weten komt dat Jonathan bij de moord betrokken is geraakt, besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan in de hoop zijn naam te kunnen zuiveren. Ze neemt de plaats in van Charlottes kleedster om zo dichter bij de vrouw te komen die ze van de moord verdenkt. Ondertussen ontmoet ze de detective die belast is met het officiële onderzoek. Het lot wil uiteraard dat ze ook verliefd wordt op die man. Ze doet een beroep op de hulp van haar excentrieke vader Commodore Gill (Alistair Sim) die verzeild raakt in een kluwen van plannen om Jonathan te redden hoewel hij er zelf niet zo hoog mee oploopt. Een wat minder bekende prent die in de schaduw van Strangers on a Train verzeild raakt.

De volledige bespreking van Stage Fright kan U hier lezen.

Strangers On A Train Special Edition (1951)


Wanneer de befaamd tennisspeler Guy Haines tijdens een treinreis aangeklampt wordt door de charmante gentleman Bruno Anthony, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een destructieve keten van gebeurtenissen. Bruno biedt Guy immers aan om zijn vervelende echtgenote, die de tenniser een scheiding weigert, te vermoorden. Enige voorwaarde is dat Guy op zijn beurt Bruno’s vader uit de weg ruimt. Criss-cross: elkaars moord uitvoeren en zo potentiële gevaren als alibi en motief neutraliseren. Guy slaat het aanbod geschokt af, maar Bruno interpreteert de situatie anders. Hij wurgt Guy’s echtgenote en als die blijft weigeren om zíjn vader te vermoorden, gaat hij de tennisser stalken, bedreigen, onder niet aflatende druk zetten. Schuld en onmacht kwellen Guy, maar de enige uitweg uit zijn benarde positie, het doden van Bruno’s vader, kan hij onmogelijk kiezen en dus besluit psychopaat Bruno lasterlijk bewijsmateriaal van zijn nemesis op de plaats van de wurging achter te laten, waardoor Guy in een nagelbijtende race tegen de tijd moet trachten hem te stoppen. Strangers on a Train toont Alfred Hitchcock op het toppunt van zijn kunnen.

De volledige bespreking van Strangers On A Train S.E. kan U hier lezen.

I Confess (1953)


De film vertelt het verhaal van priester Michael Logan (Montgomery Clift). Alvorens hij priester werd bij een kerk in Quebec, vocht hij mee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laat op een avond bevindt hij zich in de kerk en plotseling ziet hij de klusjesman die zich in de biechtstoel verstopt. Zijn naam is Otto Keller (O.E. Hasse) en hij bekent de moord op een lokale advocaat, Mr. Villette. Otto is een Duits vluchteling die zich met hulp van Logan in Canada heeft gevestigd en er werk heeft gevonden. Zijn vrouw Alma (Dolly Haas) werkt ook bij de kerk. Logans eed als katholiek priester verplicht hem het biechtgeheim te respecteren. De volgende morgen besluit Otto om zich naar het huis van Villette te begeven voor een wekelijks tuinonderhoud en als de onschuldigheid zelve het levenloze lichaam te ontdekken. Inspecteur Larrue (Karl Malden) wordt belast met het onderzoek. Hij krijgt stilaan de idee dat priester Logan de moord heeft gepleegd. Hij komt tot die conclusie door het feit dat Logan niet wil zeggen waar hij zich bevond op het moment van de misdaad en door het feit dat hij Logan samen met Ruth Gandfort (Anne Baxter) ziet. Zij is gehuwd met een parlementslid en goed bevriend met openbaar aanklager Robertson (Brian Aherne). Ondanks een gebrek aan succes is het toch een kwaliteitsfilm met een uitstekende Montgomery Clift in de hoofdrol.

De volledige bespreking van I Confess kan U hier lezen.

Dial M For Murder (1954)


Tennisspeler Tony Wendice (Ray Milland) hing zijn racket recentelijk aan de haak. Tony ontdekt dat zijn vrouw Margot (Grace Kelly) een affaire heeft met Mark Halliday (Robert Cummings), een Amerikaanse vriend. Aan het begin van de film arriveert Mark voor een bezoekje in Londen. Tony gaat over tot drastische maatregelen en besluit zijn vrouw te laten vermoorden omwille van haar ontrouw en haar geld. Zelf heeft hij het niet al te breed en hij is ondertussen een luxueuze levensstijl gewend. Hij brouwt een ingewikkeld plan waarbij zowel Mark als een oude kennis uit zijn studententijd betrokken zijn. Die kennis is een sluwe vos beter bekend als Charles Swann oftewel Captain Lesgate (Anthony Dawson). Tony denkt de perfecte moord te hebben gevonden en is er vast van overtuigd dat zijn plan zal lukken, maar uiteraard loopt niet alles op wieltjes en moet hij zich al snel aanpassen aan onvoorziene omstandigheden. Het enige andere echt belangrijke personnage is inspecteur Chief Inspector Hubbard die, zoals het hoort, alles in vraag stelt. Een ware klassieker en niet te missen kijkvoer voor hongerige filmliefhebbers dat na zoveel jaren nog standhoudt als waardevolle cinema.

De volledige bespreking van Dial M For Murder kan U hier lezen.

The Wrong Man (1956)


Christopher Emmanuel Balestrero speelt contrabas bij de groep van een hippe club in New York. Hij heeft alle moeite om zijn vrouw Rose (Vera Miles) en z’n twee zoontjes te onderhouden. Op het eerste zicht lijkt hij een goed en eerlijk man, betrouwbaar en die zielsveel van z’n gezin houdt. Rose heeft last van haar verstandskiezen en zal een operatie moeten ondergaan. Helaas is het prijskaartje van zo’n operatie enorm hoog voor een eenvoudig gezin dat de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen. Manny trekt naar het kantoor waar ze hun levensverzekering hebben. Zijn bedoeling is om te weten te komen hoeveel geld hij kan lenen voor de operatie. Wanneer hij arriveert, meent het personeel hem te herkennen als een overvaller die hen al twee keer eerder heeft overvallen. Ze schakelen de hulp in van de politie en Manny wordt gearresteerd. Met bedenkelijk bewijsmateriaal beschuldigt de politie hem niet alleen van de overvallen op het verzekeringskantoor, maar ook van andere overvallen die in de buurt gebeurden. De situatie wordt stilaan wanhopig voor Manny en hij besluit een beroep te doen op Frank O’Connor (Anthony Quayle), een succesvol advocaat. Uitstekend acteer- en regiewerk in combinatie met het meeslepende en emotionele verhaal zorgen voor een sterke film die het bekijken meer dan waard is.

De volledige bespreking van The Wrong Man kan U hier lezen.

North By Northwest (1959)


Roger Thornhill (Cary Grant) is een reclamemaker die bij vergissing voor een zekere George Kaplan wordt gehouden. Na een ontvoering belandt Thornhill in een statig herenhuis waar hij geconfronteerd wordt met een sinister individu dat ermee dreigt hem om te brengen als hij niet meewerkt. Thornhill weet absoluut niet waarover het gaat en wordt uiteindelijk stomdronken in een wagen geplaatst. Hij weet echter met veel geluk te ontsnappen en wordt door de politie aangehouden. Vanaf dan gaan de poppen aan het dansen. Thornhill gaat op onderzoek uit en wordt ongewild meegesleurd in een serie van complotten en spionage. Heerlijke cinema die niemand aan zich voorbij mag laten gaan.

De volledige bespreking van North By Northwest kan U hier lezen.

CONCLUSIE
De Master of Suspense lijkt weinig verkeerd te kunnen doen en brengt keer op keer hoge kwaliteit op het witte doek. Zelfs de wat minder gewaardeerde films, blijken toch het bekijken waard en houden behoorlijk goed stand. Opvallend is het tijdloze karakter van Hitchcocks werk wat ervoor zorgt dat ook hedendaagse filmliefhebbers ervan kunnen genieten. De Alfred Hitchock Signature Collection is een niet te missen toevoeging voor iemand die houdt van hoogstaande kwaliteit.


cover
Studio: Warner

Regie: Alfred Hitchcock
Met: Zie individuele films

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1950 - 1959

Leeftijd:
16

Speelduur:
625 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892009157


Beeldformaat:
1.37:1 - 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 (North By Northwest)
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0 
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0 

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
Zie individuele besprekingen

Andere recente releases van deze maatschappij