:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DODGEBALL
DODGEBALL
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-02-09
FILM
'Een film met ballen' prijkt als slogan op de cover van deze nieuwe Ben Stiller-komedie. Letterlijk grote rode ballen en figuurlijk kleine roze balletjes als je het ons vraagt, maar daarover later meer. Voor deze kruising tussen een komedie en een sportfilm werd een nieuwe variant in het leven geroepen van wat wij ook wel kennen als het middelbare schoolspelletje 'tussen twee vuren' of 'kaatsbal'. U herinnert zich wellicht nog dat u in uw jeugd in een afgetekend terreintje probeerde een bal te ontwijken die de tegenstander zorgvuldig naar uw smoelwerk aan het mikken was. In Dodgeball krijgt deze 'sport' een extra professionele dimensie door er extra regels en een onwaarschijnlijk futuristisch uitziende competitie aan toe te voegen.

Maar beginnen bij het begin: Peter La Fleur (een slappe Vince Vaughn) is eigenaar van het doordeweekse fitness-centrum Average Joe's. Hier kan de kleine man, de nerd en de grote gek zonder uitgelachen worden en tegen een zacht prijsje iets aan z'n conditie komen doen. Aan de overkant van de straat prijkt echter het Globo Gym fitness-imperium van fitness-goeroe White Goodman (Ben Stiller). Hij aanziet Average Joe's als een doorn in het oog en zou het maar al te graag opkopen, platgooien en er parkeerruimte van maken voor z’n eigen cliënteel. Hij krijgt er alle gelegenheid toe, want Average Joe's vertoeft ver in de rode cijfers en advocate Kate Veatch (de knappe Christine Taylor) komt Peter melden dat er slechts 30 dagen overblijven om z'n schuld van 50.000 dollar af te lossen. De oplossing voor Peter en z’n zootje van fitness-adepten: een dodgeball-tornooi winnen en met de hoofdprijs van 50.000 dollar (of wat dacht u) de schuldenlast aflossen. Jammer genoeg bevinden er zich niet echt getalenteerde en atletische types onder het cliënteel van Average Joe's. Geen probleem echter, dodgeball-veteraan Patches O'Houlihan (Rip Torn) raakt gecharmeerd door de underdog-positie van de average Joe’s en besluit hen te trainen. Als ook Kate sympathie krijgt voor onze bende losers is het hek helemaal van de dam en kan de race naar de dodgeball-titel ingezet worden! Uiteraard laat White Goodman niks aan het toeval over en creëert z’n eigen team: de Globo Gym Purple Cobra's. U kan de finale al raden!

Dodgeball kreeg bij z'n release vooral lovende kritieken in de pers. Sommigen spraken zelf over de komedie van het jaar en je zou geen minuuut zonder lachbui zitten. Bij zo'n kritieken kijk je natuurlijk met hooggespannen verwachtingen naar deze dvd maar jammer genoeg werden deze allesbehalve ingelost. De kitscherig overacterende Ben Stiller moet als de opgepompte White Goodman de film volledig dragen want Vince Vaughn lijkt er tegen z'n zin bij te lopen. Naast Stiller is het enkel de fictieve dodgeball-sport zelf die de film een meerwaarde geeft want voor de rest van de personages konden we niet echt veel sympathie opwekken. Het komedisch aspekt moet het, naast een paar geweldige one-liners van Stiller, vooral hebben van fysiek videodinges-gehalte. Na een paar ballen-op-het-smoelwerk was de lol er voor ons echter snel af. De regisseur maakte de correcte beslissing om de prent niet te laten doodbloeden en liet het tornooi zelf redelijk vroeg in de film aanvangen. Het moet wel gezegd dat Rawson Marshall Thurber de sportscènes op een flitsende en flashy MTV-stijl in beeld brengt maar het geheel viel ons uiteindelijk toch iets te licht uit. Een film met ballen dus, maar geen al te grote.

BEELD EN GELUID
Fox levert naar goeie gewoonte beeld- en geluidskwalteit af van de hoogste plank. Alhoewel niet vergelijkbaar met hun superieure I Robot-transfer uit dezelfde periode, scheert deze beeldkwaliteit desalniettemin hoge toppen. Een hoog detailniveau, een haarscherp beeld, natuurlijke kleuren, solide zwarttinten en weinig tot geen grain. We konden echt geen noemenswaardige problemen terugvinden. Standaard komediegeluid op het audiovlak, m.a.w. een Dolby Digital 5.1-track waar een doordeweeks 2.0-spoor eigenlijk zou volstaan. Dialogen hebben de overhand en de voorste speakers doen vrij goed hun best om een ruimtelijk geluidsbeeld te scheppen. Af en toe horen we de surrounds aan het werk maar dit blijft eerder beperkt tot een paar muzikale- en achtergrondmomenten.

EXTRA'S
Beginnen doen we met het verwachte audiocommentaar. Dit werd ingesproken door regisseur Rawsom Marshall Thurber en beide hoofdrolspelers Ben Stiller en Vince Vaughn. Vervolgens is er ook optioneel audiocommentaar voorzien door de regisseur, maar nu bij de zeven verwijderde, uitgebreide scènes en het alternatieve einde. Vervolgens zijn er vier korte featurettes. Allen zijn ze slechts 2 tot 4 minuten lang en ze bezitten de volgende verlichtende titels: "Dodgeball Boot Camp: Training For Dodgeball," "The Anatomy Of A Hit," "Justin Long: A Study In Ham & Cheese," en "Dodgeball: Go For the Gold. Hierna volgt nog een filmpje met bloopers en werd er een standaard 'Inside Look' toegevoegd over de prent zelf.

CONCLUSIE
Videodinges-humor met een kitscherige ondertoon en een serieuze MTV-knipoog. De critici zagen er bij de lancering een schitterende komedie in, ons kon de film slechts matig bekoren. De technische kwaliteit is alleszins meer dan in orde met uitmuntend beeldmateriaal op kop. Extra's zijn veelvuldig aanwezig maar de featurettes hebben één voor één een korte duurtijd. Ons advies: huren alvorens te kopen.


cover
Studio: Fox

Regie: Rawson Marshall Thurber
Met: Vince Vaughn, Christine Taylor, Ben Stiller, Rip Torn, Justin Long, Alan Tudyk

Film:
5,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626017332


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar
• Alternatief einde
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• 4 featurettes
• Inside Look

Andere recente releases van deze maatschappij