:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIENDS - SEIZOEN 10 EP. 17-18
FRIENDS - SEIZOEN 10 EP. 17-18
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-02-14
SERIE
Zullen Rachel en Ross uiteindelijk definitief voor elkaar kiezen?

Aan zowat alle goede dingen komt een eind, zo ook aan Friends. Op deze dvd krijgen we de twee laatste afleveringen van de nu al klassieke sitcom voorgeschoteld. Wij zijn er inmiddels nog steeds niet uit of het de juiste beslissing van de makers was om na 10 prachtige seizoenen (weliswaar op het hoogtepunt) met de serie te stoppen. Kunnen we Friends beschouwen als de beste sitcom ooit? Vroeger zouden we quasi onmiddellijk Seinfeld, Frasier, The Drew Carrey Show of het zwaar onderschatte Ned And Stacey geantwoord hebben op de vraag naar de leukste of belangrijkste sitcom uit de geschiedenis. De laatste tijd zijn we hier echter niet meer zo zeker van: eerst en vooral wist Friends (meer dan de andere series) een constant hoog niveau te behouden. Op zich zijn de grappigste afleveringen van Frasier en Seinfeld wellicht nog altijd beter dan de leukste van Friends maar bij deze laatste serie is er geen enkele aflevering die echt zwak is (wie de laatste seizoenen van Frasier gezien heeft zal wellicht beamen dat er heel wat mindere afleveringen tussen zitten)

De voornaamste redenen zijn echter het feit dat de personages voor een stuk evolueren (de kijker groeit mee met hen op) en veel sympathieker zijn. Welke twintiger of dertiger wil er niet een aantal vrienden als Joey of Rachel? We moeten toegeven (en dit komt onze street credibilty wellicht niet ten goede) dat we toch een krop in de keel hadden na het zien van deze dubbele laatste aflevering, net alsof we plots afscheid moesten nemen van vrienden die we toch al een aantal jaren kenden, een gevoel dat we in ieder geval nooit kregen bij het einde van bijvoorbeeld Seinfeld. Ondertussen zagen we ook een aantal afleveringen van spin-off Joey en het viel ons toch onmiddellijk op dat het heel moeilijk is om het niveau van Friends te halen. Sinds het einde van Friends heeft de rest van de cast met gemengde resultaten meegewerkt aan diverse speelfilms. Het wordt voor hen in ieder geval niet evident om het succes van Friends te evenaren of om van hun sitcom personages verlost te geraken.

BEELD EN GELUID
Op deze dvd werden de afleveringen in het originele 1.33.1 formaat gezet. In vergelijking met de eerste seizoenen is de beeldkwaliteit al iets beter maar nog steeds van een eerder matig niveau. Het beeld mist vaak diepgang / scherpte. De Dolby Surround 2.0-track zorgt voor goed verstaanbare dialogen. Bij een serie als Friends is dit eigenlijk het belangrijkste. Ruis of andere fouten konden wij niet vinden.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de 'normale' Friends-releases krijgen we ditmaal een aantal interessante extra's. Het zou natuurlijk ook wel redelijk schandalig geweest zijn indien Warner het aangedurfd had om deze dvd uit te brengen met daarop enkel de twee laatste afleveringen (48 minuten). We vinden de volgende extra’s op deze dvd terug:

Friends Around The World (7:34 min)
Bij deze korte documentaire krijgen we te zien hoe het nasynchronisatieproces bij Friends voor ondermeer Duitsland en Japan in zijn werk gaat.

The One That Goes Behind The Scenes (42:27)
Een uitgebreide, interessante blik achter-de-schermen waarbij diverse mensen ingaan op de verschillende aspecten van de productie. Verder krijgen we ook interviews met de bedenkers Kevin S. Bright, Marta Kauffman en David Crane.

Flashback Gag Reels (31:47 min)
Zoals de naam doet vermoeden krijgen we een aantal van de meest hilarische, onvoorziene momenten te zien.

Friends of Friends (12:29 min)
Bij deze documentaire komen Elliott Gould (Jack Geller), Christina Pickles (Judy Geller), Maggie Wheeler (Janice) en Jane Sibbett (Carol) aan het woord.

Friends of Friends – part II (19:45 min)
Net als bij de vorige feature komen een aantal mensen aan het woord die hun steentje hebben bijgedragen doorheen de jaren: Morgan Fairchild (Nora Bing), Alexandra Holden (Elizabeth), Eddie Cahil (Tag), Paget Brewster (Kathy) en Cole Sprouse (Ben Geller).

Friends of Friends – part III (19:38 min)
Bij het derde Friends of Friends-deel komen een aantal guest actors aan het woord: June Gable (die de rol van Estelle Leonard op haar rekening nam), Lauren Tom, David Arquette, Debra Jo Rupp (speelde Alice Knight, de vriendin van Frank Buffay), Teri Garr en Bonnie Somerville.

Er staat ook nog een easter egg (0:59 min) op de disc.

CONCLUSIE
Deze extra lange aflevering vormt een waardige afsluiter van misschien wel de beste en meest belangrijke sitcom ooit. Op moment van schrijven hebben echte fans alle afleveringen al lang in huis en op zijn minst drie keer bekeken. We zullen ze missen, onze vrienden.


coverStudio: Warner

Regie: Kevin S. Bright
Met: Matthew Perry, Lisa Kudrow, Matt Leblanc, David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courtney Cox Arquette

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
48 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932323061


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• Behind the scenes,
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij