:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - VIVA LOS SIMPSONS
SIMPSONS, THE - VIVA LOS SIMPSONS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-05-16
INLEIDING
Wees gerust, beste lezers, na deze disc bent U weer een tijdje van mijn gezeur in verband met de nieuwe reeks Simpsons Classics af. Toch tenminste tot er in mei een nieuwe 4-afleveringencompilatie verschijnt met vier afleveringen die niet op de seizoensboxen verschijnen. Want voor deze release geldt net als voor de vrie hiervoor besproken discs, Springfield Murder Mysteries, Crime And Punishment en Raiders Of The Lost Fridge dat deze afleveringen vroeger of later wel weer zullen verschijnen op een veel comprehensievere seizoensbox. Deze reeks Classics is zeker niet duur te noemen, maar aan wie geen verstokte fan is van de reeks kan ik ze moeilijk aanraden omwille van de overlapping. De vijfde disc die tegelijkertijd met deze reeks is uitgekomen, The Last Temptation Of Homer, bevat de afleveringen Simpson & Delilah, One Fish Two Fish Blowfish Blue Fish, Homer Alone en Colonel Homer, die alle afkomstig zijn uit seizoenen 2 en 3, dus zeker geen aanschaf waard zijn voor wie desbetreffende seizoenen al in huis heeft.

Centraal thema op deze disc is gokken en weddenschappen. In Homer At The Bat zien we hoe Mr. Burns met zijn collega-tycoon uit Shelbyville voor een miljoen wedt dat het personeels-honkbalteam van zijn centrale de concurrentie uit Shelbyville inmaakt. In $pringfield (Or How I Learned To Stop Worrying And Love Legalized Gambling) worden in Springfield kansspelen gelegalizeerd om de economie op te krikken. Homie The Clown draait rond de perikelen van Krusty die een vette gokschuld heeft uitstaan bij mafiabaas Fat Tony, en probeert munt te slaan uit een school voor lookalikes. In Viva Ned Flanders gaan Homer en Ned tenslotte eens goed uit de bol in Las Vegas, met desastreuze gevolgen voor hun huwelijksleven. Naast tal van parodieën op populaire cultuur, zoals Homers puree-circustent die zó gesloten is uit Close Encounters Of The Third Kind, is het verfrissend om te zien hoe de scenaristen trachten om zo ver mogelijk van de klassieke sitcom-cliché's te blijven. Marges gokprobleem uit $pringfield (Or How I Learned To Stop Worrying And Love Legalized Gambling) bijvoorbeeld wordt helemaal niet netjes afgewikkeld en afgesloten met een zeemzoet einde, maar blijft tot nader orde onopgelost, en wordt in diverse daaropvolgende afleveringen zelfs opgerakeld. Alhoewel de eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat tijdens de laatste seizoenen ook vaker gekozen wordt voor closure dan voor het laten verzanden van een aflevering in totale chaos. Homer At The Bat is bovendien misschien iets minder toegankelijk voor Europeanen, omdat alle daarin figurerende honkballers bij ons (gelukkig maar) volslagen onbekenden zijn. Toch is dit een aflevering met érg leuke gags.



AFLEVERINGEN

Homer At The Bat (seizoen 3, aflevering 52)

Hypnotiseur: You are all very good players...
Team: We are all very good players...
Hypnotiseur: You will beat Shelbyville...
Team: We will beat Shelbyville...
Hypnotiseur: You will give one hundred and ten percent...
Team: [in dezelfde dreunende trance] That's impossible. No one can give more than one hundred percent. By definition that is the most anyone can give...


Mr. Burns heeft een miljoen dollar verwed dat het honkbalteam van de centrale kan winnen tegen dat van Shelbyville. Om het geluk een beetje te manipuleren neemt hij verschillende honkbalsterren aan in de ploeg, die de reguliere spelers van hun plaats verdringen. Homer is razend dat hij de wedstrijd op de bank zal moeten meemaken, en niet op het veld. De avond voor de wedstrijd hebben de diverse sportlui echter allerlei ongelukjes voor...

$pringfield (Or, How I Learned To Stop Worrying And Love Legalized Gambling) (seizoen 5, aflevering 91)

Landloper: Got any spare change, man?
Grampa: Yes! And you ain't gettin' it. Everybody wants something for nothing.
[Grampa wandelt het gebouw van de dienst voor pensioenen binnen]
I'm oooold: gimme gimme gimme!


De economie van Springfield is er de laatste jaren sterk op achteruit gegaan. Op een vergadering wordt besloten om het gokken te legalizeren, en Mr. Burns bouwt een casino. Homer gaat er aan het werk als croupier aan de Blackjack-tafel, en Marge geraakt verslaafd aan de jackpots. Ze vergeet volledig dat ze Lisa heeft beloofd te helpen bij het maken van haar kostuum voor school.

Homie The Clown (seizoen 6, aflevering 118)

Homer: You mean I get five percent off on everything in the store just because I look like - I mean, just because I *am* Krusty the Klown?
Apu: How could I charge full price to the man whose lust for filthy magazines kept me in business during that first shaky year? Oh, by the way, here is your new issue of "Gigantic Asses".


Om zijn gokschulden te kunnen blijven betalen, richt Krusty een clownschool in, waar mensen worden opgeleid tot dubbelgangers van hemzelf. Ook Homer slaagt in de test, en mag daardoor op alle mogelijke feestjes komen aandraven als Krusty. Ook vele winkeliers nemen hem voor Krusty, waardoor hij overal kortingen krijgt. En helaas voor hem nemen de schuldeisers van de echte Krusty hem ook voor Krusty!

Viva Ned Flanders (seizoen 10, aflevering 213)

Homer: First of all, I get five dollars a day, plus expenses.
Ned: Seems fair.
Homer: And I'll need your signature here, here, and... initial here.
Lisa: Hah, you're not really giving my father power of attorney, are you?


Ned voelt zich miserabel omdat hij niet genoeg van zijn leven heeft geprofiteerd, en hij gaat bij Homer om uit te zoeken hoe die zo van het leven kan profiteren. Homer neemt hem mee naar Las Vegas, en geraken er niet alleen straalbezopen, maar bovendien ook nog eens getrouwd met twee diensters. Ze moeten er dan ook alles aan doen om dat 'huwelijk' ongedaan te maken.



BEELD EN GELUID
Net als de vorige delen uit de Simpsons Classics-reeks zijn beeld en geluid aanvaardbaar, maar niet impeccabel. De slechte compressie in de aflevering


cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1992-1999

Leeftijd:
PG

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036019293


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Duits Dolby Surround 2.0,
Spaans Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Turks, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij