:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PUMP UP THE VOLUME
PUMP UP THE VOLUME
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-06-17
FILM
De verlegen highschool-student Mark Hunter (Christian Slater) ontpopt zich bij nacht en ontij als de piraten-dj Hard Harry Hardon. Naast live masturberen en een 18+-versie van Tante Kaats Hartsrubriek uitzenden, verspreidt hij een van cynisme doordrenkte boodschap waarin hij zijn pijlen vooral op de school richt, en de mistoestanden die er bestaan. Uiterlijk lijkt directeur Creswood (Annie Ross) een eliteschool uit te baten, maar al wie buiten de lijntjes kleurt wordt zonder pardon aan de deur gezet. Als zoon van een inspecteur kan Mark aan redelijk gevoelige informatie geraken, die hij live op antenne gooit. De autoriteiten grijpen pas in nadat één van zijn luisteraars na het beluisteren van een uitzending zelfmoord pleegt. Mark vindt uiteindelijk zijn match in Nora Diniro (Samantha Mathis) die achter zijn nachtelijke hobby komt, en hem nog wat aanspoort om vooral op de ingeslagen weg door te gaan.

Pump Up The Volume verscheen - waarschijnlijk niet toevallig - in 1990, de periode waarin de jeugd massaal het brave yuppie-imago van de jaren '80 afschudde, net voor de grunge-generatie vanuit anarchistische kringen uitgroeide tot één van de belangrijkste subculturen van de nineties. Hard Harry vertolkt de opgekropte woede en frustratie van een generatie studenten die de ondraaglijke lichtheid van het bestaan begint in te zien, maar geen uitlaatklep vindt om te revolteren. Tenzij je van pappie een kortegolfzender had gekregen; shock radio was een tijdje het geprefereerde medium van de Gen X'ers, maar vijftien jaar na datum, in een tijdperk waarin elke idioot zijn ongeventileerde mening kan spuien op het grootste medium aller tijden, het internet, lijken zowel Harry's boodschap als de vorm waarin hij die verpakt, gedateerd. Braaf. Misschien mild rebels, maar opruiend? Als het grootste probleem van een school een milde combinatie van ongeïnteresseerdheid, vermengd met een streber-mentaliteit onder de studenten is, mag ze vandaag de dag de hemel prijzen en krijgen ze van het departement onderwijs waarschijnlijk ook nog een onderscheiding en hoogstpersoonlijk een kus van minister Vandenbroucke. Het is echter interessant om te zien hoe regisseur Allan Moyle, die tevens instond voor het script, voor zijn tijd redelijk goed de normen en waarden van de opkomende generatie kon inschatten. Als je weet dat zijn laatste wapenfeit op zijn eerder beperkt palmares een tv-biografie van Michael Jackson is - wat volgens ons net één stapje boven het equivalent van reclamefilmpjes voor WC-ontstopper staat - kan je wel stellen dat deze Pump Up The Volume eerder moet worden gecatalogeerd als een toevalstreffer. Harry's monologen vervallen soms in zedenprekerij, maar de film wordt op gang gehouden door de spetterende seksuele spanning tussen Christian Slater en Samantha Mathis. Voor deze laatste betekende Pump Up The Volume overigens definitieve doorbraak, alhoewel we niet goed kunnen inschatten voor hoeveel haar ontblote boezem in deze prent daartoe heeft bijgedragen.

BEELD EN GELUID
Ai ai ai. Dit klinkt al niet veelbelovend als aanhef voor de bespreking van beeld en geluid. De Dolby Surround 2.0-track, die nochtans start met Leonard Cohen, klinkt vlak en ongeïnspireerd. Zelfs een klein beetje stereo-dynamiek kon er blijkbaar niet af. Het beeld bevat nogal wat grain, het contrast is niet denderend, en er treedt regelmatig color bleeding op. Ergens in het begin zitten er onderaan het beeld nogal wat compressiefoutjes, maar die verdwijnen gelukkig naarmate de film vordert. Wel is het beeld anamorfisch en weergegeven in het correcte beeldformaat.

EXTRA'S
Het is echter vooral de vormgeving van de disc die ons stoort: naast een drietal verplichte trailers heeft deze disc niet eens een menuscherm. Daarentegen zijn er twee identieke Nederlandse ondertitelingssporen, die alleen een klein beetje verschillen in fontgrootte. Wat echter de deur dichtdoet, en kenschetsend is voor de zorgeloosheid waarmee deze film op de markt wordt gegooid, is dat de tagline op de hoes gespeld staat als "Talk hard. StEEl the air." Heeft er iemand nog toevallig een tweedehands Engels woordenboek te koop? Doorsturen naar RCV, dan.

CONCLUSIE
De tijd is Pump Up The Volume niet gunstig gezing geweest, maar we hebben er toch nog prettige jeugdherinneringen aan. Een film als deze verdient volgens ons toch wel een betere release dan dit.


cover
Studio: RCV

Regie: Allan Moyle
Met: Christian Slater, Samantha Mathis, Scott Palin, Ellen Greene

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
871304520890


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij