:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MILLION DOLLAR BABY
MILLION DOLLAR BABY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-10-13
FILM
Na de pijnlijke vervreemding van zijn dochter heeft bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke sfeer. En dan stapt Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnen. Getekend door een zwaar leven heeft de jonge Maggie zich door puur en rauw talent en een ongelofelijke wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Maar meer dan ooit te voren heeft ze nu iemand nodig die in haar gelooft. Het laatste waar Frankie op zit te wachten is verantwoordelijkheid te dragen voor Maggie en hij heeft er ook niet echt veel zin in om zijn nek uit te steken voor de vrouwelijke bokser. Maar Maggies wil en vastberadenheid weten hem toch te overtuigen. Frankie neemt de training van Maggie op zich en gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen die al hun pijnlijke ervaringen uit het verleden overstijgt.

Wijn wordt beter met de jaren. Hetzelfde kan gezegd worden van Clint Eastwood. Van revolverheld uit het wilde westen naar Dirty Harry en dan naar de regisseursstoel. De man heeft er op zijn 75ste verjaardag een veelzijdige carrière opzitten. Na het sublieme Mystic River (waarvoor Sean Penn en Tim Robbins een Oscar in de wacht wisten te slepen) rezen de verwachtingen omtrent Eastwoods nieuwste productie dan ook de pan uit. Million Dollar Baby wist maar liefst vier van de zeven Oscarnominaties te verzilveren en scheert al even hoge dramatische toppen als zijn voorganger. Hillary Swank speelt met haar zuiderse accent op topniveau en evenaart haar prestatie in Boys Don't Cry en The Gift. Eastwood, die zelf ook een hoofdrol voor zijn rekening neemt als verbitterde bokscoach, speelt één van zijn meest aangrijpende rollen. Zelfs Morgan Freeman, die het scherm siert in een kleinere bijrol, weet zijn personage zodanig in te kleuren dat het een pijler wordt binnen de filmstructuur. De onverwachte plotwending zorgt voor een ongeziene dramatische piek. Het min of meer luchtige sfeertje van het eerste half uur en het motiverende en competitieve middenstuk van de prent zijn slechts een voorbode voor de ontknoping. Million Dollar Baby is een film die nog dagen door je hoofd blijft spoken,en dit mede door zijn diepdroeve einde.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze release staat in het oorspronkelijke anamorfe 2.35:1-bioscoopformaat op dvd. De contrastwaarden zijn uitstekend en het beeld is opmerkelijk scherp. De beeldtransfer is er eentje om trots op te zijn. Het geluid is zowel in DTS als in Dolby Digital 5.1 beschikbaar. De dialogen klinken krachtig en zuiver, en het ruimtelijke geluidsbeeld is voldoende dynamisch. De surrounds worden frequent aangestuurd voor het vertalen van sfeer- en achtergrondgeluiden. De dynamiek, en in het bijzonder die van de muziek, is erg goed. De DTS-track klinkt een stuk krachtiger en krijgt daarom de voorkeur.

EXTRA'S
De extra's zijn karig in aantal. Aangezien kwaliteit nog steeds belangrijker is dan kwantiteit en de extra's goed scoren op informatief vlak, is een groot stuk van onze honger meteen gestild.

Op Disk 1 vinden we alleen de Trailer als extra. Het overige aanbod is ondergebracht op de tweede schijf. Born To Fight is een twintig minuten durende documentaire over vrouwelijke boksers. Producer's Round duurt ongeveer vijftien minuten en is een behind-the-scenes-featurette met begeleiding van de producers. James Lipton Takes On Three neemt ongeveer vijfentwintig minuten in beslag en is een ronde tafel gesprek met Clint Eastwood, Hillary Swank en Morgan Freeman. De enige extra die min of meer ontbreekt is een typische making-of met beelden van op de set, afgewisseld met korte interviews. Voor de rest zijn de extra's boeiend om te volgen.

CONCLUSIE
Million Dollar Baby is een serene film in twee bedrijven. Het slotstuk komt aan als een mokerslag die niet licht vergeten zal worden. De prent vloeit op een natuurlijke wijze over het scherm en doet dit in een erg persoonlijk tempo. Rustige, eerlijke en tegelijk grote cinema die van A-Film een prachtige transfer heeft gekregen. Zeker een grote aanrader.


cover
Studio: A-Film

Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Hillary Swank, Morgan Freeman

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777053812


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Achter De Schermen
• Born To Fight
• Interviews
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij