:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERA DRAKE
VERA DRAKE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-10-17
FILM
Vera Drake woont met haar man Stan en hun volwassen kinderen Sid en Ethel in het Londen van 1950. Ze zijn niet rijk maar hebben wel een gelukkig en hecht gezin. Vera is poetsvrouw in verschillende huizen, Stan is monteur in de garage van zijn broer, Sid werkt als kleermaker en Ethel test de godganse dag gloeilampen in een fabriek. De goede Vera heeft echter een geheim dat ze met niemand uit haar naaste omgeving deelt. Ze helpt jonge vrouwen bij het beeindigen van ongewenste zwangerschappen, zonder dat ze hier zelf enige vorm van betaling ontvangt. Wanneer één van deze meisjes na een abortus ziek wordt en in het ziekenhuis wordt opgenomen, stelt de politie een onderzoek in. Al snel komen ze bij Vera uit, wiens wereld volledig instort.

Engeltjesmaaksters werden ze genoemd, de vrouwen die in een nog niet zo lang vervlogen tijdperk zwangerschappen op drastische wijze een halt toe riepen. Onder hun clienteel zaten alle lagen van de bevolking: armen, rijken, tieners, alleenstaanden, minaressen. Iedereen had wel een reden om een ongewenste zwangerschap te laten stoppen. Abortus was niet enkel taboe, het gebeurde ook onder de meest erbarmelijke en stiekeme omstandigheden die je je maar kunt voorstellen. Regisseur Mike Leigh (All Or Nothing, Career Girls, Secrets & Lies) schetst een fraai portret van deze praktijken en koppelt dit, in de vorm van het hoofdpersonage Vera Drake, aan een diep-menselijk portret. De eens zo opgewekte Vera verandert in een muf hoopje ellende nadat ze in aanraking komt met het gerecht. Qua karakterontwikkeling kan dit alvast tellen. Naast de statement die Leigh maakt over het abortusonderwerp blijft er nog een stevige film over met eerlijke, geloofwaardige personages. Enkel als we de rijkere klasse in beeld krijgen vervalt Leigh in karikatuseren. De bourgeoisie wordt iets te scherp afgeschilderd als zijnde immoreel. Op dit segment na levert Leigh knap werk af. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze productie internationaal zowel bij critici als publiek op veel bijval kon rekenen.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze release staat in zijn oorspronkelijke 2.35:1 anamorfische bioscoopformaat op DVD. De contrastwaarden zijn uitstekend maar konden hier en daar toch iets dieper. De kleuren zijn redelijk vaal maar dat was volledig de intentie van de regisseur. Op enkele kleine compressiefoutjes na is het beeld erg degelijk. Het geluid is een Dolby Digital 5.1 track die zich voor een dialoogfilm als deze uiteraard toespitst op de voorste drie kanalen. Het ruimtelijke geluidsbeeld is niet fenomenaal. De subwoofer en surrounds blijven overal haast onhoorbaar op de achtergrond. De dialogen zijn zeer zuiver en perfect te verstaan. Het geluid voldoet ruimschoots aan de eisen van de film.

EXTRA’S
Naast de bioscooptrailer staat er een twintig minuten durend interview met regisseur Leigh op de disc. De man praat vol overgave over zijn film en vergelijkt deze met andere films uit zijn oeuvre. Zeer boeiend om te volgen. De derde, en meteen ook laaste extra, is een making of van een kleine vijfentwintig minuten. Hierin komen de regisseur en de belangrijkste mensen uit de cast aan bod in een interview, dat afgewisseld wordt met beelden uit de film. Leuk zou nog de toevoeging van een historische documentaire geweest zijn, over de echte Vera Drakes uit die periode.

CONCLUSIE
Vera Drake is één van de betere films van Mike Leigh waarbij de hoofdrol op een perfecte manier wordt ingekleurd door een uitstekende karakterspeelster. Het abortusthema is vandaag de dag (en dan zeker in Nederland) iets minder relevant geworden op socio-maatschappelijk vlak. Toch geeft de prent een boeiend beeld over een tijdperk waarin abortus stiekem, en meestal niet onder de meest geschikte medische en psychologische omstandigheden plaatsvond. De contrasten tussen de arme en de rijke bevolking werd er echter naar onze mening iets te vingerdik opgelegd. Desalniettemin een aanrader voor iedereen die op tijd en stond te vinden is voor een degelijk sociaal drama.


cover
Studio: A-Film

Regie: Mike Leigh
Met: Imelda Stauton, Richard Graham, Eddie Marsan, Anna Keavenney

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777052532


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of
• Interview Mike Leigh
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij