:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - SEIZOEN 5
BABYLON 5 - SEIZOEN 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-11-30
SERIE
Seizoen 5 van Babylon 5, het klinkt heel wat logischer dan het in praktijk was. Zoals de fans zich wel zullen herinneren was het grote verhaal eigelijk compleet afgerond na seizoen 4. De oorlog met de Shadows is voorbij en de dictatuur op aarde is ten val gebracht. Wat doe je dan als producent wanneer de TV-zender nog een seizoen wil? Inderdaad ja, je gaat nog wat bijbedenken en probeert er het beste van te maken. Dat is J. Michael Straczynski ook vrij goed gelukt. Vrij goed, niet schitterend, want seizoen 5 is min of meer een buitenbeentje.

We kunnen dat deels wijten aan het ontbreken van Susan Ivanova (Claudia Christian) in de cast, maar tevens door een bij moment ietwat ongeinspireerde verhaallijn. Tenslotte is het niet makkelijk om een nieuwe dreiging te bedenken wanneer je hoofdpersonages net de ultimate bad guys verslagen hebben en een ware rebellie gewonnen hebben. Straczynski ging er dus vanuit dat de Shadows wel verdwenen zijn, maar hun handlangers nog lang niet evenals grote delen van hun verschrikkelijke wapenarsenaal. Die handlangers blijken de Drakh te zijn en ze nemen het de alliantie niet bepaald in dank af dat ze hun meesters van de kaart geveegd hebben.

Naast die verhaallijn geeft men ook de verhaallijn rond de telepaten een vervolg in de vorm van de pacifistische, maar tegelijkertijd toch vrij hypocriete, Byron die eerst Sheridan's vertrouwens krijgt en hem nadien bijna verraadt. Tot slot is er ook nog de stand van zaken op Centauri Prime. Londo Mollari (Peter Jurasik) is nu eindelijk op weg naar de keizerlijke troon, maar echt gelukkig lijkt hij daar niet mee. Met G'Kar (Andreas Katsulas) is het al even slecht gesteld, al gaat het de Narn wel voor de wind. G'Kar is echter uitgegroeid tot een religieus icoon en daar is hij allerminst mee opgezet. Hij vreest bijgevolg dat zijn volk verblind wordt door zijn acties en niet de tijd neemt om de redenatie erachter in te zien en er wijze lessen uit te trekken.

Temidden van die hele chaos moet John Sheridan (Bruce Boxleitner) samen met Delenn (Mira Furlan) proberen een intergalactische alliantie bij elkaar te houden en dat wanneer de leden niets liever lijken te doen dan elkaar in de haren te vliegen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, komt Babylon 5 ook nog eens onder het gezag van een nieuwe kapitein te staan ... tot overmaat van ramp blijkt kapitein Lochley (Tracy Scoggins) een oude bekende van John te zijn.

AFLEVERINGEN
No Compromises
Maak kennis met Elizabeth Lochley, de nieuwe commandant van het station. Een ongenode gast stuurt Sheridans inhuldiging in de war: de piloot van een starfury die de cermonie gewapenderhand verstoort.

The Very Long Night of Londo Mollari
Hij is arrogant en uitdagend, maar zijn hart verraadt hem. Een ernstig hartinfarct velt Mollari, de keizer van de Centauri in spe rn in koortsdromen krijgt hij af te rekenen met schuldgevoelens over het mishandelen van de Narn.

The Paragon of Animals
Als de rede niet machtig genoeg is, dan brengt wapengeweld soelaas. Waneer verschillende groepen weigeren om de Beginselverklaring te ondertekenen, gebruikt Sheridan de White Star vloot om respect af te dwingen voor de prille Alliantie.

A View from the Gallery
De eenvoudige onderhoudsmonteurs Mack en Bo hebben geen hoge dunk van de officieren van Babylon 5. Wanneer zij echter de stille getuigen zijn van hoe de officieren een aanval van aliens afslaan, stijgen deze in hun achting.

Learning Curve
Een onervaren cadet van de Rangers bewijst dat hij uit het goede hout gesneden is, waneer hij de confrontatie aangaat met een gangsterbaas op het station. Garibaldi koestert zware vermoedens over Lochley, de nieuwe commandant van Babylon 5.

Strange Relations
Sheridan en Lochley blijken oude geliefden, een onthulling die Garibaldi's vermoedens nog meer aanwakkert. Intussen is Lochley agent Bester van het Psi Corps te snel af en blijkt Mollari's nieuwe lijfwacht wel de allerlaatste persoon die hij verwacht.

Secrets of the Soul
De waarheid moet aan het licht komen. Voor Franklin is dat de onthulling van de genocide door de geheimzinnige Hyachs. Voor Byron betekent dit dat hij zal moeten leren leven met de verontrustende oorsprong van de telepaten.

Day of the Dead
Een buitenaards herinneringsritueel brengt verschillende leden van de staf in contact met overleden vrienden en geliefden. Rebo en Zooty, het populairste komische duo in de melkweg, bezoeken het station.

In the Kingdom of the Blind
De telepaten voeren in het geheim scans uit op de leiders van de Alliantie en dreigen ermee hun bevindingen publiek te maken als hun eis voor een eigen planeet niet ingewilligd wordt. Mollari ontsnapt ernauwernood aan de dood op zijn thuisplaneet Centauri Prime.

A Tragedy of Telepaths
Rebellerende telepaten die vastzitten in de Bruine Sector gebruiken hun mentale krachten om het veiligheidspersoneel van het station te weerstaan. Maar bij enkele telepaten begint de overtuiging om geen geweld te gebruiken, barstjes te vertonen.

Phoenix Rising
Bester weet het niet noodzakelijk beter. Zijn bemoeienissen met de manier waarop het station de rebellie van de telepaten wilde oplossen, eindigt met onbedoeld geweld en tragedie.

The Ragged Edge
Na de verboden publicatie van G'Kars geheime boek, aanbidden de Narn hem als een halfgod. Intussen komen nieuwe bewijzen aan het licht dat de Centauri iets te maken hadden met een aanval op een konvooi van de Alliantie.

The Corps is Mother, the Corps is Father
Een kijkje achter de schermen van Psi Corps. Besters jacht op een labiele aspirant-telepaat die aan het moorden is geslagen, werpt nieuw licht op de principes en praktijken van de geheimzinnige agenten.

Meditations on the Abyss
Delenn neemt een loopje met de hiërarchie door Lennier op geheime missie te sturen om te ontdekken wie er achter de aanvallen op de Alliantiekonvooien zit. G'Kar moet zien te wennen aan zijn nieuwe status als cultheld.

Darkness Ascending
De leiding ziet het zo, maar hijzelf ziet het anders. De plichtsbewuste Lennier negeert de bevelen, vordert een schip en zet zijn leven op het spel om holografische bewijzen te bemachtigen van de betrokkenheid van de Centauri bij de aanvallen op de transportschepen van de Alliantie.

And All My Dreams, Torn Asunder
Het begin van de oorlog - en misschien het begin van het einde voor de broze Alliantie - wanneer een verkeerde beslissing van Garibaldi zijn vredesmissie doet ontaarden in een totaalconflict.

Movements of Fire and Shadow (1)
Militaristen van de Drazi en de Narn dwarsbomen Sheridans inspanningen om een eensgezind front te vormen tegen de Centauri. Mollari maakt van dichtbij kennis met iets geheimzinnigs, iets wat zijn leven wel een nieuwe zending zou kunnen geven.

The Fall of Centauri Prime (2)
In de ban van een Keeper. Dit sinistere, symbiotische Drakh organisme huist in Londo Mollari net nu hij begint te regeren over het her en der verspreide volk van de Centauri Republiek. Delenn en Lennier blijven hulpeloos achter op hun beschadigde schip.

The Wheel of Fire
G'Kar, Garibaldi en Lyta worden geconfronteerd met problemen in het hier en nu en met hun hoop voor de toekomst. Delenn en Sheridan koesteren een gedeelde hoop wanneer Delenn verneemt dat ze zwanger is.

Objects in Motion
G'Kar en Lyta vertrekken naar nieuwe werelden. Nadat hij een eitje heeft gepeld met de bedrijfsleiders van de Rode Planeet, neemt Garibaldi afscheid. Hij vertrekt met zijn nieuwe geliefde, een Martiaanse zakenvrouw.

Objects at Rest
Sheridan en Delenn zetten koers naar het nieuwe ISA hoofdkwartier op Minbar. Maar verraderlijk gedrag van Lennier en Mollari werpt een schaduw over het gevoel van vreedzaamheid dat een nieuw tijdperk leek aan te kondigen.

Sleeping in Light
Het einde was voorspeld en onontkoombaar. Er rest de ouder wordende Sheridan nog net genoeg tijd voor een ontmoeting met de vrienden die meehielpen om de toekomst vorm te geven ... en voor een ultiem bezoek aan het station voordat het ontmanteld wordt.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer is perfect te vergelijken met die van seizoen 4, de 1.78:1 anamorfische transfer oogt namelijk scherp en heeft voldoende schaduwdetail. Verzadiging en contrast van de kleuren zijn erg goed, dit geldt ook voor het zwartniveau dat optimaal is. In sommige van de donkerdere scenes echter is het detail wel al eens ietsjes minder dan bij de meestal vrij kleurrijke decors. Soms vielen er ons wel enige beschadingingen aan het beeld op, samen met hier en daar wat filmgrain zijn dit zowat de enige minpunten aan deze transfer.

Ook nu weer krijgen we gelukkig een Dolby Digital 5.1 meegeleverd. Het verschil met de originele Dolby Surround track is fenomenaal, de track klinkt erg warm en dynamisch. Dialogen zijn goed te verstaan en mooi uitgecentreerd. De surround-kanalen worden vooral gebruikt voor geluidseffecten en de muziek van Christopher Franke. De track is weliswaar nog niet te vergelijken met die van bv. Lord of the Rings of Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, maar voor een tv-serie gaat het toch om een uitermate degelijke track.

EXTRA'S
Om te beginnen werd er bij 3 aflevering audiocommentaar voorzien. Het gaat telkens om uiterst leuke en informatieve tracks die zeker het beluisteren waard zijn. Naast deze audiocommentaren is voor elke aflevering ook de korte preview toegevoegd die men destijds te zien kreeg na elke aflevering. Op het 6e schijfje vinden we tenslotte de rest van de extra's. Allereerst is er de featurette Digital Tomorrow waarin de special effects van de serie onder de loupe genomen worden, erg leuk maar veel te kort ! De tweede featurette is Beyond Babylon 5 waarin een aantal fans aan het woord gelaten worden, niet al te interessant dus. Net als bij vorige seizoenen mag ook nu The Universe of Babylon 5 weer niet ontbreken met de nodige informatiepagina's omtrent de verschillende personages en gebeurtenissen uit het seizoen. Tot slot vinden we ook nog een aantal bloopers en verwijderde of verlengde scenes uit Sleeping in Light terug op de schijf.

Op zich geen slechte selectie aan extra's, maar gewoon veel te weinig. Wanneer we alle extra's van de 6 boxsets bij elkaar nemen zit je eigenlijk nog maar aan de hoeveelheid extra's die we eigenlijk toch verwacht hadden per seizoen van deze serie. Spijtig, want dit is voor Warner een gemiste kans.

CONCLUSIE
Ondanks het feit dat seizoen 5 een beetje een buitenbeentje is in de hele serie, kan men het seizoen zeker niet slecht noemen. Sterker nog, het is gewoon oerdegelijk, maar staat een beetje meer op zichzelf dan de voorgaande 4 seizoenen. Beeld en geluid zijn dik in orde en er zijn een paar leuke extra's voorzien die zeker het bekijken en beluisteren waard zijn. Daarmee is meteen ook een einde gekomen aan één van de betere series uit de geschiedenis van science fiction op televisie.


cover
Studio: Warner

Regie: J. Michael Straczynski, Jhon Copeland, Janet Greek, David J. Eagle, Mike Vejar, John C. Flinn III, Tony Dow, Doug Lefler, Stephen Furst
Met: Bruce Boxleitner, Tracy Scoggins, Jerry Doyle, Mira Furlan, Peter Jurasik, Andreas Katsulas en Richard Biggs

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888034477


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij 3 afleveringen,
• Introductie door J. Michael Straczynski,
• Making of Documentaire: Digital Tomorrow,
• Beyond Babylon 5,
• Bloopers,
• Deleted Scenes,
• The Universe of Babylon 5

Andere recente releases van deze maatschappij