:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION 2
TOM & JERRY - SPOTLIGHT COLLECTION 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-12-11
GESCHIEDENIS
De vorige Tom & Jerry Spotlight Collection werd met uiterst gemengde gevoelens ontvangen. Op de dvd-set zelf was uiterst weinig aan te merken, de beide schijfjes beschikten namelijk over een erg goede beeldtransfer, een prima geluidstrack en bovendien heel wat erg goede en uiterst interessante extra's.

Waar zat het probleem dan wel? Bij de censuur uiteraard, het eerste volume bevatte immers 3 filmpjes waarin geknipt was op politiek incorrecte referenties. Een uiterst spijtige zaak uiteraard, maar met dit 2e volume is er toch wel wat veranderd.

Aleereerst kunnen we jullie met een gerust hart meedelen dat er in de filmpjes deze keer NIET geknipt is. Dat betekent dus dat er nergens halve grappen zijn weggeknipt of ontploffingen vroegtijdig eindigen. Daar kunnen we enkel tevreden over zijn. Spijtig genoeg is er deze keer wel iets anders om ontevreden over te zijn: we zitten op dit volume namelijk met een serieus aantal filmpjes waarin het personage "Mammy Two Shoes" meespeelt.

Sommigen onder jullie zullen zich nu misschien afvragen wat daar zo problematisch aan is. Voor ons Europeanen naar alle waarschijnlijkheid niets, maar voor de puriteinse Amerikanen erg veel. Mammy is namelijk de zwarte bazin van Tom (& Jerry) en werd bijgevolg ook door een Afro-Amerikaanse van een stem voorzien. Vele jaren later achtte men de stem van de dame (Lillian Randolph) echter politiek incorrect en vond men het absoluut nodig om die stem te laten overdubben door een zogezegd correctere versie.In onze eigen bescheiden mening vinden we die dubs eigenlijk veel politiek incorrecter dan het origineel. Dan doelen we niet bepaald op de stem zelf, maar hoe praat je het volledig verwijderen van een stem weg omdat het niet correct genoeg zou zijn? Dat is pas verkeerd. Spijtig genoeg moeten we het tot op de dag van vandaag op televisie en de meeste dvd-sets wel doen met deze gedubde versies, waardoor er in de filmpjes met Mammy toch wel iets verloren gegaan is.

We hielden dan ook ons hart vast toen we vaststelden dat er op deze release 14 filmpjes gingen staan waarin Mammy meespeelt. We verwachtten ons aan 14 gedubde filmpjes en waren bijgevolg aangenaam verrast dat slechts 4 van de 14 filmpjes toch nog de gedubde versie van de geluidstrack bevatte. Het gaat hier om de filmpjes "The Lonesome Mouse," "Polka-Dot Puss," "Saturday Evening Puss," en "Nit-Witty Kitty."

Dit is uiteraard erg bedroevend, maar we willen toch niet te negatief doen (daar is niemand mee geholpen) en inzien dat 4/14 beter is dan 3/3 zoals bij de vorige release waar er bij elk "controversieel" filmpje dus geknipt was. Zoals reeds eerder gezegd is er nu dus NOOIT geknipt, we zitten enkel nog met 4 ongewenste dubs.

Temeer omdat dit een release is van de "Family Entertainment" divisie van Warner Bros (in tegenstelling tot de Looney Tunes die onder dezelfde divisie vallen als bv. Casablanca, The Adventures Of Robin Hood, Gone With The Wind en zovele anderen) is het toch wel verbazingwekkend dat er niet gekozen werd voor de "easy way out". Dat hebben we onder andere te danken aan animatieliefhebbers en kenners George Feltenstein (verantwoordelijke voor de klassieke catalogus van Warner) en Jerry Beck. Zij blijven namelijk zonder opgeven bij Warner aandringen om Tom & Jerry dezelfde behandeling te geven als de Looney Tunes (een schitterende behandeling dus). Het lage budget van de Family Entertainment-divisie speelt hen daarbij echter parten, vandaar dat Feltenstein probeert om ook Tom & Jerry en de rest van de MGM-catalogus onder zijn supervisie te krijgen. Tot nog toe vanzelfsprekend zonder succes.

Maar ze hebben toch wel wat te weten presteren: voor de eerste 5 filmpjes op deze set ging men op zoek naar de beste prints die er in de kluizen zaten en de laatste 5 filmpjes zijn te bewonderen in hun volledige Cinemascope glorie! (deze zijn daarvoor uiteraard ook volledig gerestaureerd) Maar meer daarover valt te lezen bij de beschrijving van de beeldtransfer.

Bovendien krijgen we op de DVD ook een introductie van Whoopi Goldberg (ze blijkt ook een fervent animatieliefhebber te zijn) die, op dezelfde manier als Leonard Maltin, uitleg geeft bij de context van de filmpjes en waarom sommige dingen die we er in zien zo verkeerd zijn, maar tegelijkertijd toch hilarisch. Daarnaast staat er op de slipcase ook nog de melding dat de collectie bedoeld is voor de volwassen verzamelaar en misschien niet geschikt is voor kinderen.Deze beide voorzorgsmaatregelen dekken Warner alvast in tegen eventuele belangengroepen die niets beters te doen hebben dan multinationals voor de rechter dagen omwille van toch wel vrij onschuldige tekenfilmpjes. Het is ook een stap in de goede richting wat betreft het releasen van volledig ongecensureerde, ongedubde én gerestaureerde filmpjes op dvd en dat kunnen we enkel toejuichen.

Wanneer we de eindbalans opmaken zitten we dus met 34 filmpjes in hun originele vorm en 4 filmpjes waarbij we de verkeerde audiotrack gepresenteerd krijgen. Uiteraard zijn dit onvergeeflijke fouten, maar het neemt niet weg dat er ook 10 filmpjes compleet ongedubd op de de schijven staan. Het maakt het er voor fans niet makkelijker op om te beslissen of ze deze set nu al dan niet moeten kopen.

Eigenlijk is het zo moeilijk nog niet: Deze set is de beste prijs / kwaliteitsverhouding die er beschikbaar is op de markt. In het totaal bekeken zijn 7 van de 78 filmpjes Op de een of andere manier gewijzigd ten opzichte van hun originele versie. Bovendien werden 14 van de 78 filmpjes gepresenteerd in de beste versie die ooit beschikbaar zal zijn. Vooral de 8 cinemascope filmpjes zijn een ware verademing. Dus indien je Tom & Jerry echt op DVD wil dan zal je met de Spotlight Collections niet echt opgelicht zijn, zeker gezien de uiterst lage prijs. Wil je echter een compleet gerestaureerde, ongecensureerde en onverknipte release dan zal je waarschijnlijk nog wel een tijdje moeten wachten totdat Feltenstein en Beck eindelijk hun "ding" mogen doen met deze filmpjes.AFLEVERINGEN
Disc 1:
1. Puss Gets The Boot (1940)
In dit allereerste filmpje, waarin Tom nog Jasper heet, dreigt Mamy Two-Shoes om Tom - sorry, Jasper! - de deur uit te flikkeren als hij nog iets durft breken. Een situatie waar het guitige muisje Jerry uiteraard van profiteert.

2. The Midnight Snack (1941)
Jerry zet de frontale aanval in op een stuk kaas in de ijskast. Tom probeert dit te verhinderen, en wanneer hij Jerry heeft uitgeschakeld, doet hij zichzelf tegoed aan allerlei lekkers. Dat kan uiteraard niet!

3. The Night Before Christmas (1941)
Tom en Jerry bestoken elkaar met al wat ze onder de kerstboom kunnen vinden. Wanneer Tom Jerry buiten weet te sluiten in de vrieskou, krijgt hij echter wroeging.

4. Fraidy Cat (1942)
Tom wordt doodsbang van een griezel-hoorspel op de radio, waarna Jerry hem probeert te grazen te nemen door voor spook te spelen. Maar zo dom is Tom nu ook weer niet om zich daaraan te laten vangen. Of toch?

5. Dog Trouble (1942)
Tom en Jerry slaan de handen in elkaar om het samen op te nemen tegen de bulldog Spike, die in deze cartoon zijn eerste verschijning maakt.

6. Puss N' Toots (1942)
Mamy Two-Shoes moet op een mooi kattinnetje van de buren passen, en natuurlijk begint Toms kattenhart hierdoor sneller te slaan, die haar prompt een portie muis cadeau wil doen. Een heroïsch gevecht aan de antieke platenspeler is het gevolg.

7. The Bowling Alley-Cat (1942)
Jerry vindt de bowlingbaan een ideale plek om op te schaatsen, maar Tom moet hem natuurlijk weer eens komen treiteren.

8. Fine Feathered Friend (1942)
Jerry heeft beschutting gevonden tussen de eieren van een moeder kloek die haar toekomstig kroost nogal pro-actief verdedigt tegen de wanhopige pogingen van Tom om haar nest te doorzoeken.

9. The Lonesome Mouse (1943)
Het is Jerry eindelijk gelukt om Tom door Mamy aan de deur te laten zetten, maar hij mist hem meer als vijand dan als vriend. Hij doet Tom daarom een voorstel om een uitgebreid toneeltje mee te spelen voor de ogen van Mamy.

10. Puttin' On The Dog (1944)
Jerry vlucht in een hondenasiel; Toms enige mogelijkheid om de muis achterna te zitten, is zich als hond verkleden. Hij zet een valse hondenkop op, en de vertoning kan beginnen.11. The Mouse Comes To Dinner (1945)
Mamy Two-Shoes heeft een prachtige tafel gedekt; tijd voor Tom en Jerry om het geheel te herschapen in een enorme chaos. Tom heeft de niet al te briljante inval om een vriendinnetje uit te nodigen, en hij wil haar zonodig imponeren.

12. Mouse In Manhattan (1945)
Jerry is het plattelandsleven beu, en schrijft een afscheidsbriefje aan Tom waarin hij zegt dat hij naar New York verhuist. De grootstad is echter een plek met vele valstrikken voor een klein muisje.

13. Springtime For Thomas (1946)
Het is lente, en de katers worden krols. Jerry kan Tom niet meer aanmoedigen om hem te achtervolgen, want Tom heeft enkel nog oog voor een sexy kattin in de tuin van de buren. Maar slimme Jerry heeft daar wat op gevonden: hij nodigt een rivaal uit, rechtstreeks geïmporteerd uit de dichtstbijzijnde vuilnisemmer.

14. Trap Happy (1946)
Tom krijgt Jerry maar niet gevangen, en doet daarom beroep op de Ajax Exterminatin' Company, die dadelijk een andere kat sturen. De andere kat heeft een enorm zelfvertrouwen, en denkt Jerry met niet al te veel moeite te kunnen vangen. De sukkelaar!

15. Part Time Pal (1946)
Mamy Two-Shoes waarschuwt dat Tom de laan uitvliegt als Jerry nog eens tot in de ijskast geraakt. Ongelukkig genoeg voor hem valt Tom in een vat met cider, en zolang hij dronken is, wil hij niets liever dan Jerry's vriend zijn, en offreert hij hem al het eten op een presenteerblaadje.

16. Dr. Jekyll & Mr. Mouse (1946)
Jerry heeft het voorzien op de melkvoorraad van Tom. Daarom mengt Tom allerlei vergiften in de melk; het verhoopte resultaat is enigszins verrassend, want in plaats van als een blok dood te vallen, verandert Jerry in een onstopbare krachtpatser.

17. Old Rockin' Chair Tom (1947)
Jerry is weer eens bezig Mamy Two-Shoes te terroriseren, en omdat Tom niet echt een grote hulp is bij het muizenvangen, heeft Mamy een andere, jongere kat onder de arm genomen, Lightning, die Jerry onmiddellijk buitenschopt en ook Tom als ouderling aan de kant schuift. Muis en kat zijn gedwongen samen te werken om de nieuwkomer eens de levieten te lezen.

18. Professor Tom (1948)
Tom probeert (compleet met professorenbaret) een jong katje te leren dat muizen de vijand zijn, en dat hij Jerry moet vangen. Het katje heeft er echter geen boodschap aan, en vindt het veel leuker om met Jerry tegen zijn leermeester samen te spannen.

19. The Cat And The Mermouse (1949)
Bij een partijtje vissen verdrinkt Tom bijna, en in zijn hallucinaties ziet hij een zeemeermuis - inderdaad, een bovenlijf van Jerry en een onderlijf van een vis. Deze delicatesse zal Tom echter niet te proeven krijgen, want hij krijgt behoorlijk mot met een slecht gehumeurde zwaardvis.

20. Polka Dot Puss (1948)
Tom doet voor alsof hij een verkoudheid heeft om Mamy Two-Shoes ervan te overtuigen dat hij niet buiten zou moeten slapen. Met behulp van een pot rode verf dikt Jerry Toms ziekte nog wat aan, en doet hem geloven dat hij een erge vorm van de mazelen heeft. Jerry gaat bovendien Tom behandelen.Disc 2:

1. Saturday Evening Puss (1950)
Mamy Two-Shoes maakt zich gereed om een avondje te gaan kaarten, en dat is voor Tom het signaal om drie straatkatten uit te nodigen voor een wild feestje. Jerry kan niet slapen van het lawaai dat ze maken, en wanneer de maat vol is, gaat hij hen het zwijgen opleggen.

2. Little Quacker (1949)
Tom steelt een eendenei uit een nest om een omelet te bakken. Wanneer er echter een eendenkuikentje in het ei blijkt te zitten, verandert hij in zijn gedachten het menu al maar vast in gebraden eend. Jerry kan het kleine, naïeve eendje nog maar net redden van de met zijn hakmes zwaaiende Tom.

3. Texas Tom (1950)
Tom brengt een luie dag op een ranch door met Jerry te pesten. Zijn aandacht wordt plots getrokken door een mooi kattinnetje, waar hij prompt indruk op probeert te maken. Jerry lokt echter een grote stier naar Tom.

4. Safety Second (1950)
Het is de 4de juli, de Amerikaanse nationale feestdag, en Nibbles heeft er echt zin in: hij heeft een gigantische stapel vuurwerk klaar liggen om te laten knallen. Jerry wil hem echter op pedagogisch verantwoorde wijze (lees: niet) met vuurwerk laten omgaan. Maar Nibbles is erg koppig. Gelukkig maar, want vuurwerk is een aardig wapen. Om katten mee af te schrikken, bijvoorbeeld.

5. Sleepy-Time Tom (1951)
Tom is de hele nacht blijven doorzakken met drie maten, en Mamy Two-Shoes is razend omdat hij feitelijk Jerry had moeten vangen. Tom vangt echter in zijn toestand liever een uiltje, ware het niet dat Mamy hem bedreigt dat zij hem zal buitenzwieren als hij tijdens het muisvangen in slaap durft sukkelen.

6. Nit-Witty Kitty (1951)
Na een klap op zijn hoofd denkt Tom dat hij zelf een muis is. Jerry leest in een boek dat de enige remedie een tweede klap op zijn kop is, maar helaas heeft Mamy hetzelfde boek gelezen. En wat leren we daaruit? Dat je voor je geestelijke evenwicht altijd moet zien om een even aantal klappen op het hoofd te krijgen!

7. Cruise Cat (1952)
Tom is gepromoveerd tot mascotte van een cruiseschip. Zijn eerste en enige taak: het schip muizenvrij houden. Lastig, wanneer Jerry vrolijk op de kade komt aangeflaneerd, met de duidelijke intentie om naar Hawaii te vertrekken.

8. Triplet Trouble (1952)
Mamy heeft beloofd om op drie schattig uitziende katjes te passen. Schattig, tot ze haar rug heeft gedraaid, want de beestjes terroriseren zowel Tom als Jerry. De kat en de muis moeten samenwerken om de drie eens een lesje te leren.

9. Push-Button Kitty (1952)
Mamy is Toms luie aanpak in het muizenvangen beu, en bestelt een robotkat die op zeer efficiënte wijze het huis muisvrij maakt. Tom voelt zich overbodig en pakt zijn biezen, terwijl Jerry de robotkat tracht te slim af te zijn.10. The Missing Mouse (1952)
Tijdens een achtervolging krijgt Jerry een klad witte verf over zijn lijf. En net op dat ogenblik wordt er op de radio een bericht omgeroepen dat er uit een geheim laboratorium een uiterst explosieve witte muis is ontsnapt...

11. Jerry And Jumbo (1953)
Er valt een jong olifantje uit de trein, en hij komt uitgerekend bij Tom en Jerry terecht. Jerry heeft wel zin om samen met het olifantje Tom een potje te treiteren: hij schildert het olifantje alsof die eruit ziet als een reusachtige muis, en zaait niets dan verwarring in Toms al niet al te verlichte geest.

12. Just Ducky (1953)
Het immer weerkerende eendje komt in dit filmpje net uit het ei, en wanneer die mama eend en zijn vijf broertjes/zusjes naar het water volgt, ontstaat er een klein drama wanneer blijkt dat hij niet kan zwemmen! Jerry heeft daar toevallig weet van gekregen, en geeft de kleine zwemles. Tom meent echter dat een eend niet moet kunnen zwemmen als die alleen maar dient als ingrediënt voor zijn soep...

13. Little School Mouse (1954)
Tuffy moet op school bij meester Jerry leren hoe hij het beste katten ontwijkt. Tuffy heeft echter een nogal nonchalante houding tegenover Tom, waardoor hij het gevaar niet altijd ziet komen.

14. Tom And Cherie (1955)
Jerry de Mousketeer is verliefd op een vrouwtjesmuis, en zit haar voortdurend brieven te schrijven. Zijn pupil Tuffy mag (moet) die dan gaan afleveren, maar hij ontmoet onderweg telkens pussycat Thomas, die altijd zin heeft in een potje schermen.

15. Muscle Beach Tom (1956)
Een dagje aan het strand betekent voor Tom vooral de vrouwtjeskatten imponeren, als het even kan ten koste van Jerry. In de buurt is er echter een fitnesskamp voor katten (je moet het maar verzinnen), en één van die macho-types aldaar wil Toms meisje inpikken.

16. Downbeat Bear (1956)
Er is een beer uit het circus ontsnapt. Het dier is ongevaarlijk, maar als je ergens muziek opzet, grijpt de beer de eerste de beste partner die hij kan vinden, en begint er mee te dansen. Tom en Jerry zijn net in een hevig gevecht verwikkeld of de radio aan dan wel uit moet, wanneer de beer binnensluipt.

17. Mucho Mouse (1957)
In een Spaans stadje wordt de lokale kater uitgekafferd omdat hij zijn tijd verspeelt aan gitaarspelen in plaats van de muis El Magnifico (Jerry) te vangen. De kater, Butch, beweert dat niémand El Magnifico kan vangen, en dat hij zich daar maar heeft bij neergelegd. De meesteres van het huis haalt echter hulp in huis: Tom, Olympisch, Amerikaans én wereldkampioen muizenvangen.

18. Tot Watchers (1958)
Met dit 114de, laatste klassieke filmpje komt er een einde aan de periode van Tom en Jerry zoals wij ze kennen. De bazin heeft een telefoonzieke babysitter, Jeannie, ingehuurd, om op een baby te letten die het leuk vindt om voortdurend uit zijn wieg te kruipen. Tom brengt de baby elke keer terug, maar krijgt voortdurend ervan langs met een bezem omdat hij de baby zou mishandelen. Zelfs al moet hij met gevaar voor eigen leven de baby achterna zitten op een bouwwerf!

BEELD EN GELUID
Van de beeldtransfers wisten we al min of meer waar we ons aan moesten verwachten. Omwille van het feit dat de originele negatieven reeds lang geleden letterlijk in vlammen opgingen, moet men het voor de animatiecatalogus van MGM (en veel van hun films) steeds doen met de Technicolor prints die van die originele negatieven gemaakt werden. Deze prints krijgen door de jaren heen natuurlijk wat te verduren en beschadingingen, vuil en dergelijke meer zijn dus na een tijdje niet meer weg te denken uit die transfers.

Bij de opkomst van Cartoon Network (begin jaren '90) werd besloten om het op dat beste voorhanden zijnde materiaal bij elkaar te zoeken en nieuwe tv-prints aan te maken voor de filmpjes. Het zijn ook deze prints die voor de meeste home video releases gebruikt worden en het is ook met deze prints dat we te maken krijgen bij bijna alle filmpjes op deze release. Deze transfers voor Cartoon Network zijn alles behalve slecht. Contrast, scherpte en kleurniveaus van de filmpjes zijn nagenoeg optimaal en daarop valt dus weinig aan te merken. De leeftijd van de filmpjes wordt dus vooral verraden door de vele vuiltjes en beschadingen in het beeld, af en toe zelfs de befaamde "cigarette burns". Nu moeten we daarbij wel vermelden dat het geheel hierdoor niet onbekijkbaar wordt, integendeel, het voegt in zekere mate zelfs wat toe aan de sfeer die de filmpjes uitstralen.

Dat het echter toch nog beter kan bewijzen de eerste 5 filmpjes die we terugvinden op de eerste schijf: "Puss Gets The Boot", "The Midnight Snack", "The Night Before Christmas", "Fraidy Cat" en "Dog Trouble". Voor deze filmpjes werd er in de kluizen van Warner Bros op zoek gegaan naar de beste overlevende filmelementen, waarvan nieuwe HD transfers gemaakt werden. Bovendien werden deze op dezelfde manier gerestaureerd als de Looney Tunes Golden Collections, weliswaar in de mate van het mogelijke, want het bronmateriaal is uiteraard nog steeds slechter voor Tom & Jerry dan voor de Looney Tunes.

Dat gezegd zijnde viel onze mond toch open wanneer we zagen hoeveel beter het nu eigenlijk toch nog kan. We zouden hier een uitvoerige beschrijving kunnen geven, wat we ook gaan doen, maar eerst een aantal vergelijkende screenshots die op zich ook al heel wat zullen zeggen.

Bovenstaande screenshots komen uit het allereerste Tom & Jerry filmpje: "Puss Gets The Boot", meteen ook het oudste en bijgevolg beste vergelijksmateriaal. We moeten hierbij nu wel zeggen dat het filmpje voor deze Spotlight Collection nog nooit op DVD verscheen en we bijgevolg spijtig genoeg niet rechtstreeks kunnen vergelijken, al kan de lijn wel doorgetrokken worden naar andere filmpjes die wel reeds op DVD gezet werden. Links boven een screenshot uit de versie zoals we die op TV gepresenteerd krijgen, het geheel ziet er echt soft en compleet afgeleefd uit, vooral aan de kleuren is dat te zien, het gaat bijna eerder om pasteltinten dan een kat en een muis. Rechtsboven een screenshot uit de aziatische versie van Buddha Video. Deze bevat heel wat minder artefacten en beschadigingen, maar de kleuren laten het ook hier afweten, temeer door de oorsprong van de beeldtransfer: video! Tenslotte de revelatie: een compleet gerestaureerde "Puss Gets The Boot" (met originele geluidstrack). Beschadigingen worden tot een minimum herleid (al zijn dat er dus nog meer dan bij bv. de Looney Tunes), het verschil met de prints die we op vorige dvd's zagen van andere filmpjes is toch wel groot. Het grootste verschil zit hem echter nog in de kleuren, we dachten dat die al goed waren bij de vorige (gecensureerde) releases, maar blijkbaar kan het nog veel beter! We stoorden ons niet direct aan de hoeveelheid vuil, het verschil in kleuren en de beschadigingen op deze andere releases, maar wanneer we deze print zien... tja... 't is moeilijk om dat niet nog leuker te vinden. Het hangt uiteraard allemaal af van de kwaliteit van de best beschikbare filmelementen en in dit geval bleken de beste elementen nog erg goed te zijn.

Hieronder nog een vergelijking tussen "The Midnight Snack" zoals die op TV te zien is en zoals hij op deze DVD's staat. Daaronder een vergelijking van een gerestaureerde Tom & Jerry title card uit één van de 5 gerestaureerde filmpjes en diezelfde card uit één van de filmpjes met de niet-gerestaureerde print op deze release:

Tot slot rest er ons dan nog een aantal, 5 om precies te zien, filmpjes die in hun originele Cinemascope versie op de set gezet werden. Het gaat hier om "Tom And Cherie", "Muscle Beach Tom", "Down Beat Bear", "Mucho Mouse" en "Tot Watchers". Zoals in de screenshots hieronder te zien is, is het een ware verademing om deze filmpjes in hun originele widescreen versies te kunnen zien, de pan & scan versie is zelfs een echte schande. Temeer door het feit dat de filmpjes voor de volle 100% gebruik maken van het bijna 2 maal zo grote filmoppervlak dat door het cinemascope proces beschikbaar is. Alsof het nog niet genoeg was dat we de filmpjes in anamorfische widescreen te zien kregen werd ook maar besloten om ze volledig op te kuisen. Van deze filmpjes zijn de originele negatieven namelijk nog steeds beschikbaar en kan er dus naar het beste materiaal dat je maar kan bedenken teruggegaan worden. Dat kunnen we ook merken aan de transfers, die zijn namelijk schitterend. Op een occasioneel vuiltje hier en daar na is er absoluut niks dat we op deze 5 filmpjes kunnen aanmerken. Ware het niet dat animatie vandaag de dag de neiging heeft van een bedroevend laag niveau te zijn, dan zouden met gemak zeggen dat de filmpjes net gisteren gemaakt lijken te zijn.Het valt nu ook op dat er blijkbaar niet enkel aan pan & scan gedaan werd, maar ook aan inzoomen bij het "bewerken" van deze filmpjes voor home entertainment doeleinden. Hieronder nog een voorbeeldje van een Cinemascope filmpje dat volledig opgekuist werd... prachtig gewoon! 't Is Bovendien een screenshot uit de Mouseketeers subserie binnen Tom & Jerry, dus een "Touché .... Pussy cat!" is hier wel van toepassing.Blijft de vraag natuurlijk hoe we dit moeten beoordelen... op de hoeveelheid tijd en moeite die er is in gestoken (wat op zich ook al een moeilijke vraag is)? Aan de de hand van de kwaliteit van elk filmpje op zich? Met de gerestaureerde filmpjes als referentie? We kiezen ergens voor de gulden middenweg eigenlijk. Dat we liefst alle filmpjes te zien zouden krijgen zoals de Cinemascopes of de 5 eerste van DVD 1 spreekt voor zich, maar in realiteit zal dat nog wel even bij dromen blijven. De overige 28 filmpjes zien er in geen geval slecht uit, gewoon iets ouder. Om samen te vatten kunnen we stellen dat de filmpjes er goed tot fenomenaal uitzien. Dat in acht genomen hebben eigenlijk geen reden van klagen. We kunnen enkel hopen dat Tom & Jerry ooit nog de volledige behandeling krijgen die ze eigenlijk wel dubbel en dik verdienen.

Het geluid onderging ook een opkuisbeurt. De mono geluidstracks werden volledig gerestaureerd en zijn bijgevolg ruisvrij en kraakhelder. Dialogen zijn te allen tijde zeer goed te verstaan. De mono geluidstrack werd trouwens in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD gezet. Veel meer valt er over de geluidstrack uiteraard niet te vertellen, die is niet zo verbetering vatbaar als het beeld dat meestal veel meer onder de tand des tijds te lijden heeft, maar wel relatief makkelijker te restaureren is.

EXTRA'S
Na de mooie hoeveelheid erg knappe extra's op de eerste spotlight collection was het aanbod nu toch en beetje bedroevend.Om te beginnen staan er, verspreid over de 2 schijven, 4 audiocommentaren. Deze accomentaren zijn ingesproken door animatiekenner Earl Kress en Mad TV ster Nicole Parker. Nu vragen we ons af wat deze laatste er bij kwam doen, ze is eerder een storend element dan een aanvulling op wat Kress ons probeert te vertellen. Ze verzorgden audiocommentaar bij "Puss Gets The Boot", "The Night Before Christmas", "Dr. Jekyll And Mr. Mouse" en "Saturday Evening Puss". Naast de audiocommentaar vinden we op disc 1 nog de geschetste versie van "The Midnight Snack" terug, erg leuk om te zien hoe het geheel uitgeschetst werd en dat te vergelijken met de uiteindelijke versie van het filmpje.

Elk van de schijfjes is voorzien van een inleiding door Whoopi Goldberg die als animatieliefhebber de shorts in de juiste context probeert te zetten. De inleidingen raken de gevoelige punten aan zonder al te veroordelend of goedkeurend te zijn. Eigenlijk verbaast het ons nog zo niet dat Whoopi een liefhebber is van Tom & Jerry en de Looney Tunes. Ze moet toch ergens haar zotte streken van Sister Act opgedaan hebben?Tot slot zijn er ook nog 2 Featurettes terug te vinden nl. Animators as Actors en The Comedy Stylings of Tom and Jerry. Op zich zijn het uiterst leuke mini-documentaires, maar als je ze vergelijkt met de uiterst goede featurettes die we op het eerste volume voorgeschoteld kregen over de muziek van Tom & Jerry en hoe Joe & Bill, Tom & Jerry ontmoeten.

Een beetje bloedarmoede lijkt het ons, hopelijk gaan ze voor volume 3 eens langs bij het Rode Kruis.

PS. We waren bijna vergeten het te vermelden, maar bij elke set zit ook nog een verzamelobject, namelijk een litho op klein formaat. Erg leuk bonusje, dat we trouwens ook terugvonden in de Looney Tunes Golden Collection 3 en de Looney Tunes Movie Collection.

CONCLUSIE
Inhoudelijk zit het bij deze tweede set in de serie nog steeds niet volledig goed, maar er is al verbetering ten opzichte van de eerste spotlight collection. Zowel beeld als geluid zijn goed to fenomenaal te noemen, maar de extra's vallen een beetje tegen na wat we gepresenteerd kregen voor volume 1. We kunnen enkel hopen dat de derde set er eindelijk eentje is dat volledig foutvrij zal zijn.

OPMERKING
Net als heel wat releases van klassieke titels uit de catalogus van Warner bleek ook Tom & Jerry Spotlight Collection 2 voor zowel regio 1 als 2 gecodeerd te zijn. Bijgevolg is afspelen in de dvd-speler in de huiskamer geen enkel probleem als je tv-set overweg kan met een NTSC videosignaal.cover
Studio: Warner

Regie: Joseph Barbera en William Hanna
Met: Tom, Jerry, Nibbles, Spike en Tyke

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Animatie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1940-58

Leeftijd:
NR

Speelduur:
320 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
012569673243


Beeldformaat:
1.33:1 & 2.35:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
Disc 1
• All-New Introduction by Whoopi Goldberg
• 3 Commentaries
• Silent Pencil Sketch
• Animators As Actors

Disc 2
• 1 Commentary
• The Comedy Stylings of Tom and Jerry

Andere recente releases van deze maatschappij