:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROMESSE, LA
PROMESSE, LA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-04
FILM
Drie jaar voor Rosetta, in 1996 dus, kwamen de broers Dardenne al op de proppen met La Promesse, een steengoede en tevens sobere film over sjacheraar Roger (Olivier Gourmet) en zijn 15-jarige zoon Igor (Jérémie Renier) dat zich afspeelt in het grauwe en grijze Séraing, een voorstad van Luik (Wallonië). Beiden smokkelen illegalen het land binnen en bezorgen hen onderdak en papieren. Igor heeft terzelfdertijd een leercontract bij een garagist maar ziet zich door de drukke bezigheden van zijn vader, genoodzaakt om hiermee te kappen. Roger ontvangt een nieuwe lading illegalen die hij onderdak verleent in een afgedankt huis, en dit alles tegen woekerprijzen. Vermits de afwerking van zijn eigen huis traag vordert, zet hij deze mensen hier aan het werk. Maar op een bepaald moment loopt het fout wanneer de arbeidsinspectie een razzia houdt en iedereen in de bouw op zwartwerken controleert. Iedereen weet tijdig te ontsnappen, behalve de Afrikaanse arbeider Hamidou die van de bovenste steiger ten val komt en dodelijk gewond blijkt. Roger is niet van plan om hem naar een ziekenhuis te brengen vermits ze daar teveel vragen zullen stellen. Roger verschaft de vrouw van Hamidou verkeerde informatie en blijft zijn commercie in mensensmokkel verderzetten. Igor weet niet wat gezegd en zijn geweten begint te knagen vermits hij Hamidou beloofd heeft om voor zijn vrouw Assita en diens kind te zorgen.

Zowel in La Promesse als bij Rosetta maken de broers Dardenne gebruik van een losse camera en wordt bijna alles uit de hand gefilmd. In Rosetta is dit soms storend (denken we maar aan de Blair Witch Project), maar bij La Promesse valt dat gelukkig allemaal wel goed mee.

La Promesse werd beloond met talloze prijzen waaronder de Prijs van de Beste Kwaliteitsfilm op het Filmfestival van Cannes in 1996.

BEELD EN GELUID
Ook bij La Promesse behaalt de beeldkwaliteit over de hele lijn een bevredigende kwaliteit. Deze prent werd eveneens opgenomen op 16mm en krijgt een beeldformaat van 1.66:1. Voor de beeldkwaliteit geldt hetzelfde zoals hierboven beschreven. En net als bij Rosetta krijgen we hier een eenvoudige stereotrack met een bitrate van 192 kbps die niet beter maar ook zeker niet slechter klinkt dan bovenvermelde DVD.

EXTRA'S
La Promesse bevat nog minder extra's en dat valt toch een beetje te betreuren. We krijgen de bioscooptrailer, filmografieën en een fotogalerij. Nergens zijn er interviews te bespeuren en dat is een beetje jammer.

CONCLUSIE
Een uitstekende en zeer herkenbare film (zo maken ze er in ons Franstalig landsgedeelte wel meer) die je toch moet gezien hebben. Beeld en geluid voldoen aan de verwachtingen, niet meer, maar ook niet minder. Iets meer extra's zoals bijvoorbeeld een uitgebreide documentaire en meer interviews met cast en crew zou toch zeker gemogen hebben. Al bij al een sterke aanrader voor de cinefielen onder ons.


coverStudio: A-Film

Regie: Luc en Jean-Pierre Dardenne
Met: Olivier Gourmet, Jérémie Renier, Assita Ouedraogo, Rasmane Ouedraogo

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777000526


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Filmografieën
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij