:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUEEN CHRISTINA
QUEEN CHRISTINA
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-12-28
FILM
Nadat haar vader Koning Gustavus Adolphus van Zweden sterft voor het vaderland, volgt zijn 6-jarige dochter, Christina, hem op. Daarmee erft ze een land dat ondergedompeld is in een bittere oorlog. Terwijl de intelligente en artistieke Christina volwassen wordt, begint ze een beleid te voeren dat zich meer concentreert op sociale ontwikkeling dan op oorlog en de verovering van land. De burgers zijn echter niet gediend met die aanpak. Naast haar politiek beleid toont Christina zich ook als een sterke vrouw die weigert zichzelf te binden aan een huwelijk. Haar ideeën over liefde en huwelijk beginnen echter te veranderen wanneer ze Antonio (John Gilbert) ontmoet. Antonio is een afgevaardigde van Spanje met wie ze in contact komt terwijl ze door het Zweedse landschap trekt. Door een reeks van omstandigheden waarbij Christina wordt aanzien als een jongetje, belandt het tweetal in hetzelfde bed in een eenvoudige herberg. Daar komt Christina’s ware identiteit natuurlijk snel aan het licht met een passionele nacht tot gevolg. Die nacht verandert de toekomst van Christina als Koningin van Zweden.

Christina, de Koningin van Zweden tijdens de 17de eeuw, is één van de meer fascinerende vrouwelijke personages uit de Westerse geschiedenis. Vanaf haar geboorte bleek het een onafhankelijke, sterke en onconventionele dame. Vandaag de dag is ze eerder bekend omwille van haar kleurrijke persoonlijke leven dan omwille van haar daden als Koningin van één van Europa's krachtigste landen. Men maakte vaak de fout van haar te verwarren met een jongen en die verwarring zou een bepalende factor worden in haar geschiedenis. Ze wordt opgevoed als een jongen en bijgevolg prefereerde ze het comfort van mannelijke kleren en stond ze erop haar land te leiden zoals zij het het beste vond. Ze weigerde om te trouwen, maar liet zich toch verleiden tot tal van affaires. Dat bracht een hele geruchtenmolen aan de gang waarbij men zelfs fluisterde dat ze interesse toonde in zowel mannen als vrouwen. Religie bracht echter een drastische verandering in haar leven. Ze bekeerde zich tot het katholicisme in 1654 en ruilde haar troon in voor een verblijf in Rome waar ze door niemand minder dan de toenmalige Paus persoonlijk begroet werd.

Ondanks een sterke reputatie is Queen Christina een wat gammele en vroegtijdige praatfilm. Bijgevolg is de film onderhevig aan de mankementen van films uit die periode. Zo lijkt het acteerwerk eerder geschikt voor de toneelplanken en zijn de omgevingen en achtergronden duidelijk nep. Ook de aanpak van de verhaallijn is eerder geschikt voor het toneel dan voor het witte doek. Het meest interessante element aan Queen Christina - vandaag de dag tenminste – is het subversieve seksuele tintje en hoe men omgaat met de geslachtsverwarring, die toch een belangrijk deel uitmaakt van Christina’s geschiedenis. Op het eerste zicht lijkt Greta Garbo ook niet de meest geschikte persoon voor de rol van Christina, maar de wereldberoemde schoonheid blijkt uiteindelijk de ideale actrice voor de rol van mannelijke koningin. De combinatie van haar diepe stem en het pak en de hoge hoed die ze draagt, geven er alle schijn van dat Garbo een jonge man is. Haar geloofwaardigheid als Christina werd bovendien nog eens versterkt door de geruchten over Garbo’s eigen biseksualiteit. Een ander interessant aspect van Queen Christina dat bijdraagt tot de seksuele spanning, is de aanwezigheid van John Gilbert. De twee sterren stonden meermaals tegenover elkaar en dat leidde uiteindelijk ook tot een af-en-aan romance. Het kwam zelfs zo ver dat Garbo hem aan het altaar liet staan. Gilbert zag geen andere uitweg dan alcohol en dat kostte hem uiteindelijk ook zijn carrière en zijn leven. Garbo probeerde zijn carrière nieuw leven in te blazen door hem naar voor te schuiven voor de rol van Antonio, maar het mocht niet baten, want het zou zijn laatste noemenswaardige optreden worden. Helaas is de man ook in deze film ver verwijderd van zijn beste dagen als acteur.

BEELD EN GELUID
De transfer van deze oude film vertoont ouderdomsverschijnselen met tal van printbeschadigingen zoals krassen, flikkerend beeld en verticale lijnen. Hoewel de beschadigingen minderen naarmate de film vordert, verdwijnen ze nooit helemaal, maar dat valt ook te verwachten. Ook het Dolby Mono geluidsspoor is niet gevrijwaard van beschadigingen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal van deze dvd beperkt zich tot een bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Ondanks enkele tekortkomingen waaronder een te theatrale indruk, kunnen we de status van Queen Christina als filmklassieker niet ontkennen. Het is een biografische film waarbij de fictie zwaarder doorweegt dan de feiten. Greta Garbo zorgt zoals gewoonlijk voor een memorabele acteerprestatie. Het meest interessante aspect voor hedendaagse kijkers is wellicht de subversieve seksuele ondertoon. De dvd biedt misschien geen uitzonderlijke technische kwaliteit, maar we moeten als filmliefhebbers ook de beperkingen van de techniek kunnen accepteren en er ons tevreden mee stellen dat films als deze überhaupt op een modern medium verschijnen.

Queen Christina maakt deel uit van de Greta Garbo Collection. Die collectie bestaat uit 8 discs en bevat naast Queen Christina ook de titels Anna Christie, Anna Karenina, Camille, Flesh And The Devil, Mata Hari, The Mysterious Lady en Ninotchka.


coverStudio: Warner

Regie: Rouben Mamoulian
Met: Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith, Lewis Stone, Elizabeth Young

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1933

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934678664


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij