:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KUNDUN
KUNDUN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-08-22
FILM
Martin Scorsese's Kundun vertelt het indrukwekkende verhaal van de 14e Dalai Lama. In 1937 wordt Tenzin Gyatso op tweejarige leeftijd erkend als de veertiende reïncarnatie van de Dalai Lama. De jongen wordt met zijn familie overgebracht naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar hij door boeddhistische monniken wordt opgeleid tot spiritueel en politiek leider van Tibet. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de vreedzame Tibetaanse samenleving bedreigd door het sterk antireligieuze leger van de Chinese communistenleider Mao Tse-tung. Noodgedwongen moet de Tibetaanse leider in 1959 zijn land ontvluchten richting India, waar hij tot op heden nog steeds in ballingschap leeft.

Het verschil met de film Seven Years in Tibet van Jean-Jacques Annaud, dat een gelijkaardig thema behandelt, ligt hem in de invalshoek waarmee Scorsese de thematiek benadert. In plaats van een verfilming van een reisverhaal, vertelt hij de geschiedenis van het Tibetaanse volk in de overgang van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama en dit door de ogen van die laatste zelf. Eerder dan een politiek pamflet te tonen, heeft Scorsese een stijlvol verhaal gebracht dat het boeddhistisch gedachtengoed uitdraagt. De Chinese invasie wordt hierbij gecontextualiseerd waardoor de huidige situatie begrijpbaar wordt. Scorsese wijst nooit met de vinger, Kundun is eerder een biografie van een vreedzame bevolking die onder verdrukking leeft. Tenslotte worden de prachtige beelden van Martin Scorsese perfect ondersteund door de magische en spirituele filmmuziek van Philip Glass (die zich tot het boeddhisme bekeerd heeft).

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot eerdere berichten, wordt Kundun niet gepresenteerd in het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat, maar met een verknipt 1.78:1 beeldformaat. Dit doet al afbreuk aan de visie van de regisseur. Aan de zijkanten gaat een heel deel informatie verloren, dat merk je onder andere aan het feit dat personen soms net tegen de zijkanten van het scherm staan of zelfs niet volledig in beeld komen. Toch wel wat slordig. De beeldkwaliteit is ook niet echt wat het zou moeten zijn. Zo is het contrastniveau niet optimaal geregeld, zwarttinten ogen niet helemaal diep en solide. Desondanks kan je het gebeuren vrij goed volgen. De kleuren ogen niet echt natuurlijk, en komen regelmatig wat dof en sober naar voren. De print is eveneens niet geheel vrij van ruis en beschadigingen. Wij merkten tevens edge enhancement en enkele compressiefoutjes op. De beeldkwaliteit mag dan al vrij laag zijn, onder andere te wijten aan het verkeerde beeldformaat (en dat kost ook punten), wij hebben echter al veel slechtere transfers mogen aanschouwen. De geluidstracks daarentegen stellen niet teleur. De Dolby Digital 5.1 track (448 kbps) klinkt heel open en ruimtelijk, en weet optimaal gebruik te maken van alle kanalen. De DTS track (754 kbps) klinkt nog beter, en is minder agressief, gecontroleerder en biedt meer spreiding en detail. Prima geluid.

EXTRA'S
Over de Dalai Lama, de verdrukking van Tibet door de Chinezen en het boeddhisme zijn al talloze boeken en andere publicaties verschenen. Dit onderwerp vormt dan ook stof tot discussie, hetgeen de Chinezen niet altijd weten te appreciëren. Kundun verschijnt op een dubbel-DVD en bevat naast een bioscooptrailer, de filmografie van regisseur Marin Scorsese, een making of (10 min.), enkele korte interviewclips met de acteurs en leden van de filmploeg, en de fotogalerij met 20 foto's, ook nog de zeer interessante documentaire "In Search Of Kundun" van bijna anderhalf uur waarin allerlei leden van cast en crew aan bod komen. Een interview met de Dalai Lama is eveneens opgenomen. De extra's worden Nederlands ondertiteld (uitschakelbaar).

CONCLUSIE
De DVD release wordt hier met gemengde gevoelens onthaald. Enerzijds heb je een zeer goede DTS-track en interessante extra's, en anderzijds haalt de beeldkwaliteit met moeite de middelmaat. Zeer betreurenswaardig. Dit kon echt vermeden worden...


cover
Studio: A-Film

Regie: Martin Scorsese
Met: Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong, Tulku Jamyang Kunga Tenzin, Tenzin Yeshi Paichang, Tencho Gyalpo, Tsewang Migyur Khangsar, Geshi Yeshi Gyatso, Sonam Phuntsok, Lobsang Samten, Gyatso Lukhang

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777000878


Beeldformaat:
1.78:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer
• Making Of
• Interviewclips met cast en crew
• Filmografie van regisseur
• Documentaire: "In Search of Kundun"
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij