:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST TRAIN FROM GUN HILL
LAST TRAIN FROM GUN HILL
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-01-15
FILM
Een Indiaanse vrouw rijdt met paard en kar over de prairie, samen met haar halfbloed zoontje. Wanneer ze belaagd wordt door twee dronken cowboys wordt ze voor de ogen van haar kind verkracht en vermoord. Het jongetje loopt al huilend naar huis alwaar zijn vader, US marshal Matt Morgan (Kirk Douglas), het trieste nieuws verneemt. Wanneer de marshal later de plaats van het onheil opzoek,t vindt hij een zadel, met daarin de naam gegraveerd van Craig Belden (Anthony Quinn), een uit het oog verloren oude makker. Hij besluit met het zadel af te reizen naar het stadje Gun Hill en zijn vriend het vuur aan de schenen te leggen. De marshal zweert aan zichzelf te zullen terugkeren met de daders om hun publiekelijk te berechten.
Regisseur John Sturges, verantwoordelijk voor genreklassiekers als Gunfight At The O.K. Corral, The Magnificent Seven, en de ontsnappingsklassieker The Great Escape, bevond zich op zijn artistieke hoogtepunt in 1959 toen hij Last Train From Gun Hill inblikte. De film beantwoordt aan de klassieke regels van de traditionele western en bevat enkele zeer leuk opgezette scènes. Met name de spanning tussen Douglas en Quinn wordt prima benut als filmtechnisch element. De film heeft voor het grootste gedeelte ook de tand des tijds goed doorstaan. Inhoudelijk sneuvelen er een heel aantal punten wanneer de plot ons naar een hotelkamer brengt, waar het personage van Douglas de zoon van het personage van Quinn gijzeld. De film loopt hier finaal op vast omdat er na deze veel te lange scène (zowat de helft van de totale speelduur van de film) enkel nog een aangrijpende slotscène volgt. Zowel het verhaal als de beleving door de kijker hadden beter uitgewerkt kunnen worden. Geen klassieker; maar zeker eens een huurbeurt waard voor westernliefhebbers.
BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld is van een uitstekende kwaliteit. Zeker als we rekening houden met de leeftijd van de prent, komen zowel de kleuren als het diepe contrast prima uit de verf. Vuiltjes werden tot een minimum herleid en de beeldscherpte is prima. De Dolby Digital Mono 1.0 geluidstrack is binnen de perken van zijn resolutie en diepte eveneens degelijk. De dialogen zijn goed te verstaan en de geluidseffecten scoren naar behoren. Enkel de muziek klinkt hier en daar vervormd, maar dat geeft de prent uiteraard een extra nostalgisch retrokantje mee.

EXTRA'S
Er bevinden zich geen extra's op deze disc.

CONCLUSIE
Last Train From Gun Hill is een western die niet onder te brengen valt bij de klassiekers. Het verhaal loopt zichzelf in de tweede helft volledig vast. Toch valt er voor genreliefhebbers nog voldoende te beleven en is de regie van John Sturges boeiend genoeg om de disc alsnog aan te raden als huurtip.


coverStudio: Paramount

Regie: John Sturges
Met: Kirk Douglas, Anthony Quinn

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1959

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865550441


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0 
Duits Dolby Digital Mono 1.0 
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0 
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Tsjechisch, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij