:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIGHT CLUB
FIGHT CLUB
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-12-28
OPMERKING
De regio 2 versie van Fight Club die hier besproken wordt, is de Franse versie. Uitgezonderd de Franse cover zal de Nederlandstalige Benelux release, verkrijgbaar vanaf 10 januari, identiek zijn aan deze Franse versie.

FILM
In de openingscène leren we Jack kennen die op zoek is naar een manier om zijn chronische slapeloosheid te bestrijden, en zoveel mogelijk zelfhulpgroepen bijwoont (niet omdat hij buiten zijn insomnia aan één of andere ziekte leidt, maar omdat ze hem helpen in slaap te vallen). In een groepje voor mannen die ergens onderweg hun teelballen aan kanker zijn kwijt geraakt, ontmoet hij de mysterieuze Marla Singer (Helena Bonham Carter). Wanneer hij haar vraagt wat ze precies in een dergelijke groep komt zoeken antwoordt ze hem eenvoudigweg: "Ik heb het recht hier te zijn, meer nog zelfs dan jij" en kaatst hem de vraag terug gezien het feit dat ze elkaar nu al in zoveel zelfhulpgroepen zijn tegen gekomen. Om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden besluiten ze de hulpgroepen onder elkaar te verdelen zodat ze elkaar niet meer hoeven te zien en ook het risico niet meer lopen elkaars ongepaste aanwezigheid per abuis aan de één of de ander te verklappen. Verder in de opening ontmoet Jack, die met het vliegtuig naar huis terugkeert van één of andere zakenreis, ook nog Tyler Durden (Brad Pitt), een handelsreiziger in zeep die een eerder intelligente conversatie met hem aanknoopt waarbij hij het leven en de huidige maatschappelijke toestand becommentarieert. De flat van Jack wordt na een explosie vernietigd en hij ziet voor zichzelf geen andere oplossing dan in te trekken bij Tyler (die in een gekraakt oud herenhuis woont ergens in de achtergestelde wijken van de stad). Daar geraakt hij betrokken bij het zeepverwerkingsbedrijfje van Tyler en dan, uit onversneden verveling, stichten ze de Fight Club, een club voor mannen die al een tijdje levend dood zijn en wel eens wat meer willen dan een saai, burgerlijk bestaan.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd in een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat er zeer goed uitziet. De film is zeer donker, grijs, grauw met bruintinten maar dit was Fincher's bedoeling. De transfer naar DVD kan zeer geslaagd genoemd worden. Het beeld is scherp en bevat veel detail. Donkere scènes hebben een uitstekend contrastniveau. Nergens merk je krassen, stofjes of andere fouten in de print.

De audio op deze schijf is een uitstekend klinkende Dolby Digital 5.1 mix. Er is een agressief gebruik van alle kanalen gedurende de film. Voornamelijk tijdens enkele actiescènes (ontploffing, autocrash, vliegtuigcrash) worden de volledige capaciteiten van het 5.1 systeem benut. De plaatsing van de vele soundeffecten is accuraat gedurende heel de film. De achterste kanalen worden ook gebruikt voor subtiele achtergrondgeluiden zoals het geroezemoes in het vliegtuig of in het restaurant. De muziek van The Dust Brothers knalt uit de speakers en past perfect bij deze film. Ben je een fan van technomuziek mag je hun audiocd zeker niet links laten liggen.

Net zoals bij de regio 1 versie krijgt de film de behandeling die het verdient met kwalitatief hoogstaande beeld- en geluidstransfers.

EXTRA'S
Wanneer je de schijf in de speler stopt, wordt het hoofdmenu geladen waar je een stuk zeep te zien krijgt met daaronder de links naar de verschillende submenu's. Het lijkt een beetje op een filmbeeldje dat herspringt, gecombineerd met muziek. Leuk gedaan. Ondanks deze Franse release blijven de menu's gelukkig in het Engels. Alle extra's worden enkel in het Frans ondertiteld. Zou dit kunnen betekenen dat we bij de Benelux editie Nederlandse ondertitels krijgen voor de extra's? Laat ons hopen van wel.

Vooraleer we de extra's overlopen, willen we toch even opmerken dat er ten opzichte van de regio 1 release enkele extra's gesneuveld zijn. Waar dit gebeurd is, vermelden we in de tekst.

* Disc 1: The Feature
Op het eerste schijfje vinden we uiteraard de film terug alsook een audiocommentaar met David Fincher, Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter (haar commentaar werd afzonderlijk opgenomen). Dit is de enige van de vier commentaartracks die overgebleven is voor de regio 2 release. Vermits we eveneens over de regio 1 versie beschikken, kunnen we concluderen dat deze track één van de interessantste is van de vier. Een wijze beslissing als je het ons vraagt, want vier keer naar de film kijken met telkens andere sprekers (die uiteindelijk toch over hetzelfde onderwerp praten) gaat gauw vervelen.

* Disc 2: Supplemental
Op het eerste zicht lijkt het menu van het tweede schijfje identiek als bij de regio 1 release maar als je aandachtig kijkt, merk je dat de indeling verschillend is. Had je bij de Amerikaanse versie een indeling in vijf hoofdstukken (Crew, Work, Missing, Advertising, Art), krijg je bij deze Europese versie andere benamingen (Cast & crew, Behind the scenes, Publicity material, Art Gallery, Deleted & alternate scenes).

Cast & crew: in deze sectie krijgen we uitgebreide bio- en filmografieën van de voornaamste cast- en crewleden.

Behind the scenes: deze rubriek herbergt verschillende videoclips, onderverdeeld in drie submenu's (Production - Visual Effects - On Location). De zes videoclips in 'Production' kunnen desgewenst getoond worden met verschillende multi-angles en audiotracks. Bij 'Visual Effects' krijg je negen videoclips met audiocommentaar. 'On Location' tenslotte gunt ons een blik achter de schermen van de productie.

Publicity material: hier vinden we allerhande promotiemateriaal terug zoals een bioscooptrailer, teaser trailer, een trailer speciaal gemaakt voor de DVD, 2 grappige PSA's (public service announcements) door Brad Pitt en Edward Norton, 5 internet spots, Dust Brothers muziekvideo, interview met Edward Norton (tekst), en een promotiegalerij boordevol lobbykaarten, productiefoto's en de perskit. Ook hier sneuvelden een aantal extra's zoals 15 Amerikaanse, 2 internationale, en drie Spaanse TV-spots.

Art Gallery: in deze zeer uitgebreide fotogalerij vinden we honderden productieschetsen, storyboardaantekeningen, pre-productie tekeningen, visual effects foto's, kostuum & make-up foto's, enz. terug.

Deleted & alternate scenes: deze laatste rubriek bevat zes verwijderde of alternatieve scènes, met telkens een commentaar waarom deze scène gewijzigd of verwijderd werd. Deze scènes zijn Chloe and Rupert, Tyler quits smoking/Jack quits work, Copier abuse, Tyler's Goodbye, Marla's pillow talk, Walter. De regio 1 versie kreeg één extra scène meer (Angel's face beating).

CONCLUSIE
De presentatie op deze dvd is absolute topkwaliteit waarbij de beeld- en geluidskwaliteit beiden een streling voor het oog en oor zijn. Voeg hierbij een heleboel extra's en je hebt een release die in de collectie van de filmliefhebbers onder ons niet mag ontbreken.


coverStudio: Fox

Regie: David Fincher
Met: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf Aday, Jared Leto

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3344428000622


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX,
Frans Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar
Disk 2:
• Cast & crew
• Behind the scenes
• Publicity material
• Art gallery
• Deleted & alternate scenes

Andere recente releases van deze maatschappij