:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINAL DESTINATION
FINAL DESTINATION
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-12-14
FILM
Tiener Alex Browning arriveert met zijn (irritante) klasgenoten op New York JFK luchthaven waar ze een vlucht zullen nemen richting Parijs, voor een 10-daags verblijf. Alex heeft reeds voor de vlucht een vreemd voorgevoel, en op de luchthaven raakt hij danig in de war door een aantal visioenen. Eénmaal op het vliegtuig droomt hij dat ze zullen crashen vlak na het vertrek. Hij veroorzaakt zoveel tumult dat hijzelf, enkele andere studenten en een lerares net voor het vertrek van boord worden gezet. Alex wordt natuurlijk uitgescholden door de anderen maar terwijl ze ruzie maken, stijgt het vliegtuig op en zijn ze allen getuige hoe het explodeert na het opstijgen. De overlevenden zijn verbijsterd: hoe wist Alex dat dit zou gebeuren? Zelfs de FBI stelt een onderzoek in. Maar hiermee eindigt het verhaal niet: de overlevenden sterven één voor één een gruwelijke dood. Zijn beste vriend Tod is de eerste die in mysterieuze omstandigheden om het leven komt; zelfmoord zo blijkt maar daar wil Alex niet van weten. Samen met Clear, één van de overlevenden, komt hij tot de conclusie dat iedereen in het vliegtuig voorbestemd was om te sterven, en dat zij de Dood hebben ontlopen. Door de bizarre sterfgevallen wil de Dood zijn werk vervolledigen. Aan de hand van wat denkwerk en aanwijzingen kan Alex voorspellen wie de volgende in het rijtje is. Het komt het er nu op aan de Dood te slim af te zijn.

Na de vliegtuigcrash zakt het tempo, totdat de eerste overlevende de dood ingejaagd wordt, dan komt de film opnieuw in een hogere versnelling terecht. Final Destination is de zoveelste tiener-horrorfilm die op ons losgelaten wordt. Doch heb je hier twee hoofdpersonages die in tegenstelling tot andere tiener-horrorfilms nog enig denkwerk verrichten en hun eigen leven in vraag stellen. Uiteraard lopen er eveneens enkele idiote tieners rond die maar wat uit hun nek lullen zonder al te veel na te denken. Final Destination kon mij alleszins niet echt bekoren, mede te wijten aan sommige ongeloofwaardige ongevallen, maar dat is uiteindelijk misschien de bedoeling bij dit genre films. Verstand op nul, lichten uit, volume luid en griezelen maar.

BEELD EN GELUID
Final Destination krijgt op deze DVD een 1.85:1 anamorf beeldformaat dat er over het algemeen vrij goed uitziet. Kleuren ogen vol en helder, het beeld is scherp en gedetailleerd. Jammer genoeg merk je bij sommige scènes dat het beeld er wat soft uitziet. Het geluid op deze DVD klinkt bijzonder goed, mede dankzij de Dolby Digital 5.1 track die perfect gebruik maakt van alle kanalen.

EXTRA'S
Behalve dan een extra audiocommentaar en isolated soundtrack, hebben ze bij RCV alle extra's van de regio 1 versie hier overgenomen. De extra's worden gepresenteerd via geanimeerde menu's, begeleid door muziek. Deze menu's zijn mooi gemaakt en geven een mysterieus tintje aan het geheel. Alle extra's (behalve de audiocommentaar) hebben Nederlandse ondertitels.

Om te beginnen is er een audiocommentaar met de regisseur James Wong, producent Glen Morgan, editor James Gobenz en scenarist Jeffery Reddick, die de voornaamste aspecten van de film belichten.

Ten tweede krijgen we een interessant filmpje over de voorstelling van de film aan een testpubliek, Interviews With Executives (13 min.) genaamd. Verschillende medewerkers van de studio komen aan het woord, die elke opmerking van het testpubliek serieus nemen en de film desgewenst aanpassen. We krijgen ook een verklaring waarom het originele einde werd vervangen, mede door de opmerkingen van het testpubliek. Hierbij aansluitend gaan we naar de verwijderde scènes waar we tevens het originele einde van de film te zien krijgen (dat naar mijn oordeel beter was), alsook twee andere geknipte scènes.

Featurette On Premonitions (20 min.) is een documentaire over Pam Coronado, een vrouw met paranormale gaven die de politie helpt bij het opsporen van vermiste personen.

Tevens inbegrepen zijn twee games: Your Psychic Edge waar je uit vijf kaarten telkens de volgende kaart moet voorspellen; en Death Clock waar aan de hand van enkele vragen bepaald wordt wanneer je overlijdensdatum valt.

Tenslotte zijn er nog bio- en filmografieën, een bioscooptrailer, en trailers voor andere RCV DVD releases.


cover
Studio: RCV

Regie: James Wong
Met: Sawa Devon, Ali Larter, Kerr Smith, Chad Donella, Amanda Detmer

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200589


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Interviews With Executives
• Featurette On Premonitions
• Bioscooptrailer
• Games
• Filmografieën
• Trailers voor overige RCV DVD's

Andere recente releases van deze maatschappij