:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIRE, THE - SEIZOEN 2
WIRE, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-23
SERIE
SPOILERS VOOR WIE HET EERSTE SEIZOEN NOG NIET GEZIEN HEEFT.

Detective Jimmy McNulty (Dominic West) is na zijn aanvaringen met zijn superieuren in het eerste seizoen overgeplaatst naar de havenpatrouille van Baltimore, de plek waar hij absoluut niet wou terechtkomen. Lieutenant Cedric Daniels (Lance Reddick) is verbannen naar de kerkers van de politiearchieven, Roland "Prez" Pryzbylewski (Jim True-Frost) vreet zichzelf op in de buitenwijken en Kima Greggs (Sonja Sohn) zit vastgekluisterd aan haar bureau. Nu Avon Barksdale (Wood Harris) achter de tralies zit, is de dagelijkse leiding van de bende in handen van Russel "Stringer" Bell (Idris Elba). Aan de dokken van Baltimore vechten de gewone havenarbeiders om van de schaarse werkkruimels mee te pikken terwijl de vakbond onder leiding van Frank Sobotka (Chris Bauer) zich met allerlei duistere zaakjes bezighoudt in een poging de haven te redden. De ontdekking van een container met dertien gestikte vrouwen zet de hele haven op zijn kop. Ziggy, de zoon van Frank, en Nick, de neef van Frank, die beiden ook in de haven werken, geraken meer en meer verstrikt in de duistere zaakjes van "De Griek" (Bill Raymond) en zijn rechterhand Spiros Vondas (Paul Ben Victor).

Zalig. Ja, beste lezers, dit tweede seizoen van The Wire is zalig. Fantastisch, ongelooflijk, wereldklasse, briljant. Na het ook al fantastische eerste seizoen waren de verwachtingen voor seizoen 2 op zijn zachtst gezegd zeer hoog gespannen. Seizoen 1 stond niet alleen voor levensechte, razend interessante, perfect uitgewerkte personages en weergaloze acteerprestaties maar ook voor een (van de eerste tot de laatste minuut) erg boeiend verhaal. Bij dit tweede seizoen zien we niet alleen de meeste personages uit het eerste seizoen terug maar we krijgen er ook een pak zeer interessante nieuwe bij die allen worden neergezet door voortreffelijke acteurs.

De twee grote verhaallijnen (de oude verhaallijn rond de drugshandel en de nieuwe verhaallijn rond de haven) lopen werkelijk naadloos in elkaar over. The Wire is niet flitsend, integendeel, het is bij momenten best wel traag, maar toch zijn alle elementen aanwezig om de aandacht van de kijker geen seconde te laten verslappen. Ondanks het grote aantal terugkerende personages heeft de kijker geen moeite om zich in te leven of om te onthouden wie nu bij wie hoort. Gemakshalve kunnen de personages ingedeeld worden in een aantal groepen. Vooreerst is er de groep die we "the law" (de politie + justitie) kunnen noemen. Deze groep heeft een 12-tal vaak terugkerende personages. Ten tweede is er "the street" (de bendes) met een 7-tal vaak terugkerende personages die trouwens allen ook te zien waren in het eerste seizoen. De derde groep bij dit tweede seizoen "the port" kan ingedeeld worden in 2 subgroepen: "the union" (met een 6-tal vaak terugkerende personages) en de bende van "The Greek" met een 5-tal personages. U ziet dat er heel wat personages van belang zijn bij dit tweede seizoen maar nergens verliest de kijker de rode draad.

Na het bekijken van dit magistrale tweede seizoen van The Wire voelen we ons triest dat het er weer op zit voor enkele maanden, we kunnen Warner enkel smeken om snel het derde seizoen uit te brengen. We voelen ons ook best wel kwaad omwille van de verregaande debiliteit die zich schijnbaar meester heeft gemaakt van de programmaverantwoordelijken in Vlaanderen. Nog steeds is The Wire niet op een Vlaamse zender te zien, een echte schande, des te meer als men bedenkt dat bepaalde seizoenen van drekseries als FC De Kampioenen al voor de 5de keer heruitgezonden worden.

Deze box van The Wire staat garant voor urenlang kippenvel en entertainment op zijn best.

BEELD EN GELUID
Het tweede seizoen van The Wire werd net als het eerste in het originele 1.33.1-formaat op dvd gezet. We krijgen opnieuw rijke kleuren met een goed zwartniveau, de nodige scherpte en slechts een minieme hoeveelheid "aliasing". De Dolby Digital 5.1-track lost de verwachtingen moeiteloos in. De dialogen klinken kristalhelder, de occasionele omgevingsgeluiden krijgen een goede spreiding mee.

EXTRA'S
Net als bij het eerste seizoen krijgen we slechts een minimale hoeveelheid extra's. We krijgen een audiocommentaar door Dominic West en Michael K Williams bij aflevering 6: All Prologue en door Co-producer Karen L. Thorson en editor Tom Zimny bij aflevering 12: Port In A Storm.

CONCLUSIE
We hielden het eigenlijk niet voor mogelijk maar dit tweede seizoen van The Wire is nog beter dan het heerlijke eerste seizoen. Als we één woord mogen gebruiken om deze 12 afleveringen (voor de volledigheid: het eerste seizoen telde er 13) te omschrijven dan is het wel "subliem". 2006 is nog geen maand ver maar we hebben alvast deze box ingevuld in onze eindejaarstoptien. Essentieel!


cover
Studio: Warner

Regie: Ed Bianchi; Elodie Keene; Steve Shill; Thomas J. Wright; Daniel Attias; Tim Van Patten; Rob Bailey; Ernest Dickerson; Robert F. Colesberry
Met: Dominic West, Lance Reddick, Wendell Pierce, Sonja Sohn, John Doman, Idris Elba, Michael K. Williams, Andre Royo, Wood Harris, Amy Ryan, Chris Bauer, James Ransone, Paul Ben Victor, Jim True-Frost

Film:
10/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
+- 720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888161692


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij