:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOTO, L'ÎLE D'AMOUR
GOTO, L'ÎLE D'AMOUR
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-02-06
FILM
Het eiland Goto wordt bestuurd door een dictator met dezelfde naam: Goto (Pierre Brasseur) De man houdt er op zijn zachtst gezegd bizarre ideeën op na: kinderen kijken op het eiland naar openbare executies, criminelen komen tegenover elkaar te staan in het theater. Voor iedereen is er een levenslange baan waarin ze echter vooral nederig moeten zijn. Op zekere dag komt een man die in het theater moet vechten om gratie te vragen bij Glossia (Ligia Branice) de vrouw van de dictator. De echtgenote strijkt met de hand over haar hart en geeft de man een baan in de stallen van de dictator. Hij begaat echter een moord...

Goto, L'Île D'Amour (Goto, Island Of Love) is een erg weirde, surrealistische film van het in Polen geboren enfant terrible Walerian Borowczyk. Het is bij momenten een vormelijk experiment, een politieke allegorie, een drama en een komedie. Spijtig genoeg is het geheel zeker niet sterker dan de som van de delen. Goto, L'Île D'Amour is een film die misschien aan charme kan winnen bij een tweede kijkbeurt, de vraag is maar of velen zich hiervoor de moeite willen getroosten. Wij hadden zelf in ieder geval (ondanks de bij momenten verdienstelijke fotografie en de mooie klassieke soundtrack van Handel) moeite om onze aandacht te behouden gedurende de volledige speelduur. Terwijl Borowczyk tijdens zijn carrière voortdurend balanceerde op de grens van kunst en kitsch (erotiek) trekt hij bij zijn langspeelfilmdebuut Goto, L'Île D'Amour duidelijk de artistieke kaart. De film werd niet alleen door Borowczyk geregisseerd, hij stond ook in voor het scenario en de montage die we als "interessant" zouden durven omschrijven. Op visueel en/of inhoudelijk vlak deed Goto, L'Île D'Amour ons bij momenten denken aan het werk van Bunuel, Lynch en Freud.

Goto, L'Île D'Amour maakt samen met La Bête en Contes Immoraux deel uit van de Walerian Borowczyk-collectie.

BEELD EN GELUID
Rekening houdend met de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we over een redelijke beeldkwaliteit spreken. Het zwart wit beeld bevat niet te veel grain of printbeschadigingen. De scherpte is redelijk. De originele Dolby Digital 1.0-track ligt in de lijn der verwachtingen met duidelijk verstaanbare dialogen.

EXTRA'S
We krijgen trailers voorGoto, L'Île D'Amour, La Bête, Contes Immoraux en Eugenie van regisseur Jess Franco.

CONCLUSIE$
Goto, L'Île D'Amour kan door sommigen misschien gezien worden als een interessant experiment. Het is een echter vooral een film die wellicht slechts een zeer klein deel van de kijkers zal weten te boeien.


cover
Studio: A-Film

Regie: Walerian Borowczyk
Met: Pierre Brasseur, Ligia Branice, Ginette Leclerc, Jean-Pierre Andréani, Fernand Bercher

Film:
4/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777050323


Beeldformaat:
1.66:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij