:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILENCE OF THE LAMBS, THE
SILENCE OF THE LAMBS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-18
FILM
Gebaseerd op het boek van Thomas Harris, vertelt The Silence Of The Lambs het verhaal over Clarice Starling (Jodie Foster), een nieuwe FBI-agente in opleiding. Zij wordt belast met de moeilijke taak om de opgesloten psychiater en seriemoordenaar Hannibal 'the Cannibal' Lecter (Anthony Hopkins) te ondervragen in de hoop op meer informatie omtrent een andere seriemoordenaar, nl. Buffalo Bill. Tijdens de eerste ondervraging weigert Lecter alle medewerking, maar als hij te weten komt dat Clarice aan een trauma lijdt, is hij toch bereid om haar informatie te verschaffen. De ondervraging gebeurt evenwel op zijn manier via een 'quid-pro-quo'-sessie: zij vertelt over het trauma dat ze opliep tijdens haar jeugdjaren, in ruil verschaft hij nuttige informatie over Buffalo Bill. Ondertussen raakt Clarice steeds meer op het spoor van de seriemoordenaar, wat leidt tot een spannende finale.

BEELD EN GELUID
De enige versie van The Silence Of The Lambs die wij tot nog toen ons bezit hadden is de regiovrije niet-anamorfe Criterion-editie uit 1998. Deze nieuwe anamorfe uitgave vertoont evenwel niet zo heel veel spectaculaire verbeteringen qua kwaliteit : het beeld is stabieler, maar de transfer is niet helemaal foutloos. Zo blijven de kleine prinbeschadigingen en de ruis ook hier tijdens de openingscènes duidelijk zichtbaar. De beeldkwaliteit verbetert nadien wel. De sobere en donkere kleuren komen mooi tot hun recht en tegelijk biedt het beeld voldoende scherpte en detail. Vooral de close-ups ogen echt goed. De avond- en nachtscènes hebben op enkele ogenblikken na een bevredigend contrastniveau, maar bevatten hier en daar toch een beetje ruis. Compressiefouten of edge enhancement hebben we nergens opgemerkt.

Ten opzichte van de Dolby Surround 2.0-mix op de Criterion-dvd, is de Dolby Digital 5.1-geluidstrack (448 kbps) een duidelijke verbetering. Dialogen en muziek klinken helder en duidelijk uit de voorste kanalen. Minpuntje is echter dat de surroundgeluiden te stil doorklinken waardoor wij het volume van de achterste kanalen moesten verhogen.

EXTRA'S
MGM heeft van deze release wat moois gemaakt en de release zit netjes in een stevige kartonnen verpakking. De twee schijfjes zijn in een Amaray-doosje geschoven. Op het eerste schijfje staat de film, op het tweede alle extra's (Nederlands ondertiteld). De 16:9-menu's op de eerste schijf zijn geanimeerd en worden begeleid door muziek uit de film.

Inside The Labyrinth: The Making of The Silence Of The Lambs is een vrij recente documentaire waarin je gedurende iets meer dan een uur een karrenvracht informatie over de film te zien krijgt. Allerlei onderwerpen worden behandeld zoals de casting van acteurs en regisseur, het in kaart brengen van de locaties, het creëeren van decors, de keuze van de muziek en de positieve én negatieve kritiek op de film ten tijde van de release. Tijdens de documentaire krijg je eveneens recente interviews met cast en crew te zien, behalve dan met Jonathan Demme, Jodie Foster en Scott Glenn (we krijgen van Foster en Glenn wel interviewclips uit 1991 te zien). De originele promo-featurette uit 1991 (8 min.) bevat de gebruikelijke info: de samenwerking met de FBI, de voorbereidingen, etc., doorspekt met interviews met cast en crew. Vervolgens ziet u maar liefst 21 verwijderde scènes, zonder commentaar evenwel waarom ze verwijderd zijn. Dat is een beetje jammer omdat dergelijke commentaar deze scènes in een duidelijker daglicht kan stellen. Voorts zijn er Bloopers en een Fotogalerij: fotogalerijen over de acteurs, over de speciale effecten en behind the scenes, het FBI, etc., in totaal meer dan 120 foto's met muziekbegeleiding. 

Voicemailbericht van Hannibal Lecter: op zoek naar een originele voicemailbeantwoorder om je contacten de stuipen op het lijf te jagen? Dan is de boodschap van Hannibal Lecter misschien iets voor jou. Om af te ronden is er de originele bioscooptrailer, een teasertrailer, 2 tv-spots, een bioscooptrailer van Hannibal en in het doosje zit eveneens een boekje met wat achtergrondinformatie. Wat extra's betreft overklast deze MGM-release de Criterion-versie, alleen vreemd dat een audiocommentaar van Jonathan Demme ontbreekt.

CONCLUSIE
Een spannende thriller met uitstekende vertolkingen, terecht beloond met de vijf belangrijkste Oscars. De roman van Thomas Harris is een absolute aanrader in dit verband en heeft wat ons betreft toch nog een lengte voorsprong op de film. Technisch voldoet de dvd aan de verwachtingen. The Silence Of The Lambs is een must-have-dvd.


cover
Studio: MGM

Regie: Jonathan Demme
Met: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626015239


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disk 2:
• Documentaire: Inside the Labyrinth
• Featurette
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• Fotogalerij
• Voicemailbericht Hannibal Lecter
• Originele bioscooptrailer
• Teasertrailer
• 2 tv-spots
• Bioscooptrailer van Hannibal
• Boekje met achtergrondinfo

Andere recente releases van deze maatschappij