:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BĘTE, LA
BĘTE, LA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-04-16
FILM
In de achttiende eeuw woont in het bos rond het landgoed van een aristocratische Franse familie een monster. Dit gedrocht beschikt over een enorm geslachtsdeel en laat zich leiden door een onbeheersbare lust. Zijn oog valt op de jonge 'lady' van het huis. Twee eeuwen later duikt de legende van het monster op in de dromen van de rijke Amerikaanse erfgename Lucy Broadhurst (Lisbeth Hummel). Zij heeft een contract gesloten om te trouwen met Mathurin D'Esperance (Pierre Bendetti), de mannelijke erfgenaam van diezelfde aristocratische familie en een zoon voort te brengen. Welke rol speelt het monster?

Met La Bête vergooide het Poolse enfant terrible Walerian Borowczyk niet alleen grotendeels de geloofwaardigheid die hij opgebouwd had in "serieuze" filmmiddens maar maakte hij ook één van de grootste schandaalfilms uit de jaren '70. Op de hoes van deze A-film release prijkt prominent "25 jaar verboden, Walerian Borowczyk's controversiële La Bête". Voor zover wij hebben kunnen nagaan is dit toch wel half misleidend. Het klopt dat de film onmiddellijk door de BBFC (British Board of Film Classification) werd afgekeurd in 1978 (de distributeurs hadden drie jaar gewacht om de film ter keuring voor te leggen) maar bij ons weten werd La Bête nooit verboden in België of Nederland. Meer nog, volgens bepaalde bronnen zou de langste nog bestaande versie van de film een Nederlandse print zijn. De film kende in ieder geval een erg bewogen geschiedenis met talrijke cuts en dubs. Voor de enen was La Bête gevaarlijke pornografie, voor de ander was het een erotisch en artistiek hoogtepunt. Net zoals bij de eerder besproken films van Borowczyk kunnen we niet zomaar eens zijn met bepaalde lofbetuigingen aan het adres van La Bête. Het is bepaald grappig en hallucinant welke diepgravende analyses er gemaakt worden van Borowczyk's werk in het algemeen en La Bête in het bijzonder. Zo worden in besprekingen van de film nogal eens parallellen getrokken naar sprookjes als Beauty And The Beast of Sneeuwwitje! We kunnen ons op cinefiel vlak nauwelijks iets erger voorstellen dan een pulpfilm die ten onrechte grote artistieke pretenties koestert. Wie zich kon vinden in onze bespreking van The Brown Bunny zal wellicht begrijpen wat we hiermee bedoelen. Uitgerekend dit is wat Borowczyk ons keer op keer voorschotelt: trashfilms met een pseudo-artistiek laagje vernis zodat het geheel lachwekkend en bijna onverteerbaar wordt. Heeft u echt behoefte aan beelden van copulerende paarden? Wilt u echt gedurende 20 minuten toekijken hoe een monster met een reusachtige penis een deerne door het bos achtervolgt? Ook wij kunnen hierin nog een aantal mogelijkheden tot cheesy humor of camp ontwaren maar de pseudo-artistieke uitwerking van Borowczyk doet ons eerder tenenkrullend toekijken. To make things worse ziet het beest er totaal ridicuul uit en probeert Borowczyk hier en daar La Bête luchtiger te maken door het toevoegen van een vleugje "humor", spijtig genoeg doet deze denken aan een vierderangs Benny Hill-afkooksel. Dat La Bête zo een onevenwichtige film is geworden, lijkt ons ook deels te wijten aan het feit dat het dialoogvrije stuk met de achtervolging origineel voorzien was als onderdeel van Contes Immoraux. La Bête is misschien net iets minder slecht dan Contes Immoraux maar daarmee is ook zowat alles gezegd.

La Bête maakt samen met Goto, L'Île D'Amour en Contes Immoraux deel uit van de Walerian Borowczyk-collectie.

BEELD EN GELUID
Net als bij de twee overige films uit de box kunnen we redelijk tevreden zijn over de beeld- en geluidskwaliteit. In vergelijking met Contes Immoraux oogt het beeld iets solider. Het contrast en de scherpte vallen over het algemeen mee. Grain komt voor maar niet in een storende mate. De Franse DD 1.0 weet ons niet te verrassen.

EXTRA'S
We krijgen trailers voor Goto, L'Île D'Amour, La Bête, Contes Immoraux en Ken Park.

CONCLUSIE
Als u ooit zou gevraagd worden (aan de bushalte, op een filmquiz, we zeggen maar iets) in welke film een vrouw met haar voeten (!!) een reuze-monsterpenis stimuleert dan weet u vanaf nu wat te antwoorden.


cover
Studio: A-Film

Regie: Walerian Borowczyk
Met: Sirpa Lane, Lisbeth Hummel, Pierre Bendetti, Elizabeth Kaza, Guy Tréjan

Film:
3/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Soft erotiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1975

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777050392


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij