:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE KINGS
THREE KINGS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-18
FILM
Three Kings is het verhaal over drie soldaten net na Operation Desert Storm (Golfoorlog): Troy Barlow (Mark Wahlberg), Conrad Vig (Spike Jonze) en Chief Elgin (Ice Cube). Saddam Houssein heeft een wapenstilstand ondertekend en het Amerikaanse leger viert z'n overwinning uitbundig. De drie soldaten fouilleren een groep Iraakse krijgsgevangenen en bij één van hen vinden ze op een "donkere" plaats een map met een plattegrond. Met de hulp van majoor Archie Gates (George Clooney) komen ze tot de conclusie dat het om een verborgen schat zou kunnen gaan: een bunker van Saddam waar de gestolen Koeweitse  goudstaven liggen. De vier besluiten om op onderzoek uit te gaan in de hoop de buit te pakken te krijgen. Tot hier toe loopt alles goed. De speurtocht gaat gepaard met grappige momenten en de nodige actiescènes, maar naarmate hun tocht vordert, worden ze geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog en de onenigheid die ontstaan is onder de bevolking. Kiezen de soldaten voor het goud of besluiten ze om onschuldige mensen te redden?

David O. Russell (Flirting with Disaster, Spanking the Monkey) weet de kijker van begin tot einde te boeien, niet alleen met een gezonde dosis humor, maar ook met gewaagde camerastandpunten en zeer experimentele shots.

BEELD EN GELUID
Door het bewuste gebruik van verschillende soorten pellicule en ontwikkelingstechnieken krijgt de film een eigen tint, waardoor in sommige buitenscènes beeldruis en overbelichting nogal sterk aanwezig zijn. De binnenscènes daarentegen ogen wel "normaal". De film wordt op deze dvd in een anamorf 2.35:1-beeldformaat gepresenteerd en het eindresultaat is geslaagd. Het geluid is een Dolby Digital 5.1-audiotrack die zeer goed klinkt. Tijdens de actiescènes wordt er gebruik gemaakt van alle kanalen. Dialogen klinken helder en verstaanbaar.

EXTRA'S
De extra's (behalve de audiocommentaar) kan je desgewenst in het Engels of Frans ondertitelen. Om te beginnen zijn er twee audiocommentaren: één met regisseur David O. Russell die het voornamelijk heeft over het creëren van de scènes in de film, de tweede met producers Charles Roven en Ed McDonnell. Under The Bunker is een documentaire (22 min.) die aan de hand van interviews met leden van cast en crew de kijker een blik achter de schermen gunt. In A guided tour of the Iraqi Village Set (10 min.) leidt decorontwerpster Catherine Hardwicke ons rond op de set en verschaft ze de nodige uitleg. David O. Russell's Three Kings Video Journal (14 min.) is een beknopt en leuke filmpje over hoe de film tot stand kwam, met beelden van de regisseur/scenarist die het voorbereidende werk verrichtte, de zoektocht naar een producent en een budget, de casting van de acteurs, de goedkeuring door de studio, de uiteindelijke opnames en de filmpremière.

Voorts zijn er enkele verwijderde scènes met audiocommentaar door de regisseur of met de audiotrack van de opnames. Deze scènes belandden op de vloer van de montagekamer meestal wegens te traag. Nadat je deze extra bekeken hebt, kan je alleen maar concluderen dat dit een terechte beslissing was. Volgt een interview met de cameraman Newton Thomas Sigel (7 min.) die de nodige uitleg geeft over de verschillende soorten film die er gebruikt zijn, welke technieken er tijdens het filmen werden toegepast en hoe het ontwikkelen van de film de kleuren beïnvloed heeft. An Intimate Look Inside The Acting Process with Ice Cube (2,5 min.) is een grappig filmpje over hoe Ice Cube een scène voorbereidt. Gemaakt door Spike Jonze. Special photography toont je een reeks knappe beelden, gefotografeerd door Spike Jonze en ten slotte is er ook nog de bioscooptrailer. Wegens plaatsgebrek zijn de filmografiëen en production notes gesneuveld, wat op de regio 1-versie niet het geval is.

Leuk om te weten: er bevinden zich twee verborgen extra's (Easter Egg's) op deze dvd. Voor het eerste selecteer je in het special features menu "cast & crew" en ga je met de cursor naar links: onder de linkerarm van Ice Cube verschijnt er een icoontje van een Amerikaanse voetbal. Je krijgt een code die je kan gebruiken bij een wedstrijd op de Three Kings Events-website. De tweede verborgen extra bevindt zich in het laatste scherm van de extra's. Net boven de "back"- toets heb je eveneens een afbeelding van een Amerikaanse voetbal. Daar krijg je een tv-spot te zien.

Heb je een DVD-ROM op de PC, dan kan je bijkomende DVD-ROM-extra's bekijken die onder andere internetlinks bevatten naar Persian Gulf War lLnks to CNN News, livewebevenementen en character profiles voor Archie Gates en Troy Barlow. Op de DVD-ROM staat eveneens de volledige officiële Three Kings-website waar je tal van leuke dingen vindt. Via Assmap kan je 9 locaties kiezen uit de film en via de IPIX plug-in kan je 360° ronddraaien en tekeningen en storyboardsketches bekijken, bijkomende interviews met de acteurs en regisseur, production notes met achtergrondinformatie over de acteurs, Gulf War Timeline biedt je een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Golfoorlog en ten slotte kan je via internet filmpostkaarten versturen. Je kan via een speciaal topic tekeningen en storyboard ketches bekijken waarin de opbouw van de helikopterscène (die ontploft na het gooien van de voetbal met kneedbom) uit de doeken gedaan wordt.

CONCLUSIE
Warner heeft ervoor gezorgd dat de dvd-release van Three Kings niet onopgemerkt voorbij gaat. Na The Matrix slaagt Warner er opnieuw in een technisch hoogstaande dvd boordevol extra's af te leveren. Jammer genoeg gebeurt dit niet vaak genoeg. Hopelijk komt daar snel verandering in. Of je de film al gezien hebt, maakt niet uit, deze Three Kings-dvd mag zeker niet ontbreken in je collectie.


cover
Studio: Warner

Regie: David O. Russell
Met: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze, Nora Dunn, Jamie Kennedy, Mykelti Williamson, Cliff Curtis, Said Taghmaoui

Film:
7,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931178624


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur
• Audiocommentaar met producers
• Under The Bunker documentaire
• Iraqi Village Set Tour
• Video Journal
• Verwijderde scènes
• Interview met cameraman
• A Look Inside The Acting Process
• Special Photography
• Bioscooptrailer
• DVD-ROM extra's
• Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij