:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GILMORE GIRLS - SEIZOEN 3
GILMORE GIRLS - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-05-12
SERIE
Bij veel series is het 3e seizoen een keerpunt. Seizoen 1 was een inloopseizoen met de daaraan gekoppelde ups & downs. In seizoen 2 loopt het geheel uitermate vlotjes en is de reeks op zijn hoogtepunt. Maar hoe kan je daarna nog beter doen? Bij veel series is dat gewoon niet het geval, als we geluk hebben dan blijft het kwalitatief gezien een status quo, maar in veel gevallen boert de serie er langzaam op achteruit en tegen seizoen 4 of 5 aan besluit men dan vaak ook wijselijk om er een punt achter te zetten. Series die er na 7 seizoenen of meer een punt achter zetten mogen zich dus gelukkig prijzen. Zij stoppen namelijk omdat ze het risico niet willen nemen dat de serie tot een schim van zijn vroegere zelf vervalt. Aan het succes van andere series lijkt maar geen einde te komen vb. Law & Order, CSI, Stargate, etc. In sommige gevallen kiest men bewust voor het stopzetten van de originele serie ten voordele van een spin-off. Andere spin-offs lopen gewoon samen met het origineel verder. (Vb. 29 seizoenen Law & Order, 12 seizoenen CSI).

In ieder geval is Gilmore Girls zo'n serie waarbij de eerste tekenen van verval alvast niet te bekennen zijn in seizoen 3. De serie boemelt gewoon lekker verder op de manier waarop we dat ondertussen zo gewend zijn. Als er al een verschil is, dan ligt dat nog wel in het feit dat de personages (al dan niet noodgedwongen) een beetje volwassener worden.

In de VS is het 6e seizoen net afgelopen, op zich al een positief teken, temeer omdat er origineel maar een contract voor 5 seizoenen getekend was. De vraag is natuurlijk hoe lang men er nog verder wil mee gaan? (en kan gaan, de loonkosten verhogen namelijk ook met ieder bijkomend seizoen). Wanneer de volgende seizoenen echter allemaal dit niveau blijven handhaven dan heeft de serie nog lang niet haar laatste levensadem uitgeblazen. In TV-land zijn kijkcijfers namelijk koning, en meer dan eens heeft het al dan niet voortzetten van een reeks niks te maken met de eigenlijk kwaliteit. Bewijs daarvan de eindeloze lijsten reality-crap die men ons probeert te doen slikken. Slachtoffers daarvan zijn prima series zoals daar is Firefly. Ze mogen zich niet allemaal zo gelukkig prijzen dat ze bij een andere studio een 2e kans krijgen in de vorm van een heuse film, nl. Serenity. Op dat vlak lijkt Fox trouwens toch wel het ergst, het aantal kwalitatief goede series dat reeds door hen geannuleerd werd is te talrijk om op te noemen. Gilmore Girls daarentegen zitten bij Warner Bros, al blijft het natuurlijk nog een groot vraagteken hoe de samensmelting van UPN en The WB (respectievelijk de tv-zenders van Paramount en Warner) de topseries van beide zenders zal beinvloeden.

Enkel de toekomst zal uitwijzen hoe de Gilmores gaan evolueren, maar we zouden al heel tevreden zijn mocht het 4e seizoen op zijn minst even goed zijn als dit 3e seizoen. Groot pluspunt is dat we er alvast niet te lang meer op moeten wachten...

AFLEVERINGEN
Those Lazy-Hazy-Crazy Days
Een nieuw seizoen, maar nog steeds dezelfde problemen. Heeft Rory nu gevoelens voor Jess of niet? Is Lorelai over Christopher, en hoe reageren Emily en Richard op al dit nieuws? Paris, die maakt zich dan weer druk om een afspraakje.

Haunted Leg
Christopher komt binnenvallen op een van de vrijdagse dineetjes... dat is om problemen vragen. Rory worstelt nog steeds met haar gevoelens en zij is blijkbaar niet de enige...

Application Anxiety
Rory's aanvraag voor Harvard arriveert en dit zorgt voor meer spanningen dan je zou denken.

One's Got Class And The Other One Dyes
Lane is het beu, en besluit om meer vrijheid te creëren, of toch niet... Lorelai's presentaties over het zakenleven loopt hopeloos verkeerd wanneer er een paar zeer persoonlijke vragen worden gesteld.

Eight O'Clock At The Oasis
Lorelai ontmoet een man op een veiling georganiseerd door haar moeder, maar na een eerste afspraakje ziet Lorelai hem niet meer zitten en dat vinden haar ouders niet zo leuk. Jess snelt Rory ter hulp tijdens een hulpeloos moment.

Take The Deviled Eggs
Rory gaat naar Sherry's (vriendin van Chris) babyfeestje tot grote frustratie van Lorelai. Jess heeft een nieuwe auto, maar hoe is hij daar aan geraakt zonder geld... of heeft hij toch geld?

They Shoot Gilmores, Don't They?
De jaarlijkse dansmarathon is er weer en dit jaar wil Lorelai koste wat kost winnen. Met Rory als danspartner is ze daar van overtuigd, maar deze laatste staat een pijnlijke gebeurtenis te wachten.

Let the Games Begin
Richard nodigt de Gilmore Girls uit op een reünie van Yale, maar daar staat hun een verrassing van formaat te wachten die niet door iedereen wordt geapprecieerd. De eerste kus tussen Rory en Jess lijkt niet zo simpel wanneer je een oom Luke heet.

A Deep Fried Korean Thanksgiving
Het is Thanksgiving en dat hebben de Gilmores geweten. Ze vieren het niet een maar 4 keer, kan een lichaam zoveel eten aan... Dean en Jess kunnen elkaars bloed drinken.

That'll Do Pig
Lorelai’s grootmoeder komt onuitgenodigd op bezoek en dat is niet echt naar de zin van Emily. Maar dan heeft ze Trix' nieuws nog niet gehoord: Paris is tot over haar oren verliefd op Jamie.

Solemnly Swear
Francie zorgt ervoor dat de oude Paris Geller terug komt, omdat deze denkt dat Rory haar gezag ondermijnt en tegen haar liegt... Misschien is schermles niet de beste plaats om dit uit te vechten.

Lorelai Out Of Water
Lane's plan om naar het bal te mogen gaan, loopt niet van een leien dakje. Luke stemt toe om Lorelai te leren vissen, zodat zij op een uitstapje kan met Alex.

Dear Emily And Richard
Sherry moet bevallen en Rory is de enige die bij haar is, gelukkig komt Lorelai om haar te helpen. De oorlog tussen Paris en Rory blijft voortduren...

Swan Song
Eerste ruzies kunnen lastig zijn, gelukkig helpt Luke om alles terug geod te maken tussen Rory en Jess. Ondertussen verblijven Sookie, Jackson, Lorelai en Alex een weekendje in NY.

Face-Off
Rory gaat voor het eerste in haar leven naar een sportmatch kijken, daar leert ze heel wat nieuwe dingen...

The Big One
Rory's brieven van de universiteiten komen aan... Paris en Rory wedijveren om te mogen spreken op de Bicentennial van Chilton, maar dan gebeurt er iets waardoor Paris het noorden volledig kwijt raakt, gelukkig is Rory er nog...

A Tale Of Poes And Fire
Een groep Poe-liefhebbers verblijft in de Independence Inn, maar dan gebeurt het ondenkelijke, de Inn brand voor een groot stuk uit, waardoor het hele dorpje op zijn kop staat, en Lorelai nog het meeste. Ondertussen beslist Rory naar welke universiteit ze zal gaan...

Happy Birthday, Baby
Rory's beslissing om naar Yale te gaan maakt haar grootouders extreem gelukkig. Lorelai krijgt van haar vader 75000 dollar waardoor ze haar lening bij haar ouders kan afbetalen, maar dit draait uit op een helse ruzie. Rory plant in het grootste geheim een feestje voor Lorelai's verjaardag.

Keg! Max!
Zijn Max en Lorelai over elkaar?... Lane's band heeft zijn eerste optreden, op een feestje van een vriend, maar dat feestje draait uit in een heuse vechtpartij tussen Dean en Jess.

Say Goodnight, Gracie
Lane mag van Mevr. Kim naar het bal met Dave. Wanneer Luke achter de vechtpartij van Dean en Jess komt, is hij razend op Jess, en dan komt er nog een oude bekende van Jess op de proppen die het er enkel nog erger op maakt.

Here Comes The Son
Jess vertrekt met zijn vader naar Californië. Wanneer Lorelai dit te weten komt van Luke wacht ze het juiste moment af om dit tegen Rory te vertellen, die aan het stressen is over haar eindexamens.

Those Are Strings, Pinocchio
Rory sluit het op een akkoord met haar grootouders zodat haar moeder de Dragonfly Inn kan kopen. De grote dag voor Rory is aangebroken: ze studeert af. Dit doet ze niet zonder een fantastische speech die iedereen raakt, zelfs Luke.

BEELD EN GELUID
Wanneer we bij DVDInfo niet veel te vertellen hebben over de beeld- en geluidstranfer kan dat een aantal dingen betekenen:
1. Alles van referentieniveau, we kunnen dat tenslotte niet op 10 verschillende manieren herhalen
2. Zo abominabel slecht dat we er niet meer tijd en tekst aan willen verprutsen
3. De titel is nr. zoveel in de reeks en de technische kwaliteiten zijn volledig vergelijkbaar.

Het hoeft niet te verbazen dat de Gilmores zich in deze laatste categorie situeren. Net als bij de vorige 2 seizoenen is er constant enige grain aanwezig in het beeld, niet in die mate dat het echt stoort, maar wel in die mate dat het de origine van het beeldmateriaal niet weet te maskeren. Net als bij zovele tv-series op DVD durft het geheel bij momenten nogal soft aandoen. Dat is gedeeltelijk eigen aan tv-series (alleszins tv-series van voor het HDTV tijdperk) en gedeeltelijk aan tv-series van NTSC origine. Indien niet goed gemastered kan een uiterst soft beeld ook een neveneffect zijn van de omzetting van NTSC naar PAL. Bij de Gilmores is het echter eerder eigen aan de serie in het algemeen en niet zozeer aan de conversie, aangezien er nergens echt momenten zijn waar het geheel net door een laag dikke mist gefilmd werd. Als geluidstrack is er nog steeds een "simpele" Dolby Digital 2.0 track aanwezig (nogmaals, deze is niet(!) surround geencodeerd). Deze voldoet echter perfect voor deze, voornamelijk op dialoog gebaseerde, serie. We hebben dan ook liever de originele 2.0 track dan één of andere surrogaat 5.1 track die eigenlijk niet meer is dan een gefilterde 2.0 track.

EXTRA'S
In tegenstelling tot seizoen 2 krijgen we nu weer wel dezelfde extra's gepresenteerd als onze Noord-Amerikaanse buren. Dat klinkt op zich natuurlijk erg goed, maar wanneer we dan weten dat ook in regio 1 de extra's niet bijster veel voorstelden ...

Net als bij voorgaande seizoenen zijn er een aantal Additional Scenes aanwezig, meerbepaald bij de afleveringen Swan Song, Say Goodnight Gracie en Those Are Strings, Pinocchio. Vervolgens, ook al naar analogie, een compilatie met Gilmore-momenten in het compilatiefilmpje Who wants to fall in love ?, het onderwerp laat zich vermoedelijk wel raden ?

Tot slot ook nog 2 korte featurettes, All Grown Up en Our Favorite 80's, waarin leden van de cast het respectievelijk over opgroeien en hun beste herinneringen aan de 80's hebben.

In totaal nog geen half uur extra beeldmateriaal... dat moet toch beter kunnen? Andere recente releases van hedendaagse series bewijzen dat maar al te vaak. Zelfs obscure series die destijds geflopt zijn hebben bij momenten een groter palet aan special features. Als kers op de taart is het prijskaartje daarvan veelal nog dramatisch lager ook. Begrijpe wie begrijpen kan.

CONCLUSIE
Kunnen we eigenlijk wel iets anders dan deze serie aanraden? Nee, waarschijnlijk niet. Als je seizoenen 1 & 2 best wist te appreciëren dan zal seizoen 3 in geen geval teleurstellen. Op gebied van beeld en geluid valt er niet te klagen, over de extra's spijtig genoeg wel. Gelukkig zijn deze wel identiek aan de versies die beschikbaar zijn in andere regio's.


cover
Studio: Warner

Regie: Amy Sherman-Palladino, Chris Long, Gail Mancuso, Steven Robman, Joe Ann Fogle, Jamie Babbit, Kenny Ortega, Carla McCloskey
Met: Kelly Bishop, Alexis Bledel, Lauren Graham, Edward Herrmann, Melissa McCarthy

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931700542


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Additional Scenes
• All Grown Up
• Who wants to fall in love?
• Our Favorite 80's

Andere recente releases van deze maatschappij