:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN - THE ANIMATED SERIES - VOLUME 2
BATMAN - THE ANIMATED SERIES - VOLUME 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-05-22
SERIE
Toen destijds het eerste volume van Batman The Animated Series aangekondigd werd was dat prachtig nieuws, want die enkele schijfjes met amper 4 afleveringen waren op zijn zachtst uitgedrukt duur. Na het verschijnen van volume 1 maakte de euforie echter al snel plaats voor twijfel. Had volume 1 goed verkocht? Tenslotte hangt het nog altijd in grote mate af van verkoopscijfers af of een release al dan niet een vervolg krijgt.

In het geval van Batman waren er na het eerste volume nog afleveringen genoeg voor 2 volumes (en een 4e, al behoren die afleveringen niet meer tot de originele run van Batman The Animated Series). De opluchting was dan ook groot wanneer na verloop van tijd het 2e volume ook werd aangekondigd. In regio 1 is de hele reeks zelfs al op DVD verschenen, Batman Beyond is daar nu aan de beurt.

Regio 2 moet het op dit moment echter stellen met de 2 eerste volumes, al willen we niet klagen want het is al iets dat we op termijn releases krijgen die identiek zijn aan hun collega's uit regio 1.

Ook deze keer zijn The Joker, Rupert Thorne, The Riddler, Poison Ivy en vele anderen van de partij. De ene aflevering is uiteraard al beter dan de andere, maar over het algemeen genomen kunnen we niet zeggen dat er echt slechte afleveringen tussen zitten. Sterker nog, er zitten enkel afleveringen tussen die variëren van goed tot schitterend. Alles wat we reeds vertelden voor volume 1 gaat voor de volle 100% ook op voor volume 2 en is dus meteen ook een aanrader van formaat, net zoals zijn voorganger! Het uiterst voordelige prijsje waarvoor de volumes op dit moment beschikbaar zijn zou zelfs de grootste twijfelaars moeten kunnen overtuigen, zeker wanneer je dan weet dat je voor die prijs 10 uur animatie van topkwaliteit in de plaats krijgt.

BEELD EN GELUID
Bij de bespreking van volume 1 hadden we het al over de bij momenten zware interlacing problemen en artefacten in de regio 1 release. We waren dan ook erg blij dat deze artefacten volledig afwezig waren bij de release in de Benelux. We hoeven niet altijd met een minderwaardig product opgezadeld te worden natuurlijk.

Bij de transfers van het 2e volume liep het in regio 1 op sommige momenten soms nog grondiger mis en was het geheel op een normale televisie bijna niet te bekijken wegens foute flags (vb. je flagt het geheel als progressief wanneer het interlaced is ... bijgevolg interlaced de dvd-speler nog eens voor je TV en zit je met dikke miserie). We kunnen weer heel tevreden melden dat er ook nu weer van deze problemen niks te bespeuren is op deze release. De PAL-speedup moet u er dan wel bijnemen natuurlijk.

Hier en daar zijn er nog steeds vuiltjes aanwezig en de sporadische beschadiging, amar gezien het feit dat de achtergrond op zwart papier uitgewerkt werden, valt zelfs het kleinste stofje natuurlijk direct op. Zowel kleuren als contrast zijn optimaal afgesteld en dragen bij gevolg enorm toe tot de algemene sfeer en sfeer is waar het eigenlijk allemaal om draait in Batman TAS.

De geluidstrack is niet meer of minder dan een stereo Dolby Digital 2.0 track, maar deze volstaat eigenlijk perfect en klink nagenoeg perfect. Net als bij voorgaande releases van zowel Batman en Superman stellen we ons echter de vraag hoe dit zou klinken in 5.1. De muziek van Shirley Walker alleen al zou een reden zijn voor een volwaardige surroundtrack. Zelden kreeg een tv-serie een dergelijke kwalitatieve soundtrack die zo bijdraagt tot het geheel. Maar men mag een gegeven paard niet te vaak in de muil kijken dus stellen wij ons tevreden met deze erg goede track.

EXTRA’S
Op het eerste volume waren slechts 2 audiocommentaren terug te vinden, dat vond men waarschijnlijk een beetje weinig dus waarom dat aantal niet verdubbelen naar 4 Commentaries ? Wij hebben daar alvast geen problemen mee. De commentaren zijn terug te vinden bij de afleveringen Robin's Reckoning, Heart of Steel Part 2, Almost Got 'Im en Harley and Ivy. Stuk voor stuk interessante commentaren die best het beluisteren eens waard zijn.

Naast deze 4 commentaren heeft men ook nog 3 featurettes verzorgd: Robin Rising, Gotham's Guardians en Voices of the Knight. In Robin Rising wordt, u kan het al raden, Batman's rechterhand Robin onder de loupe genomen, Gotham's Guardians gaat net zoals Building the Mythology bij Superman TAS Volume 1 dieper in op de nevenpersonages van de reeks zoals daar zijn Jim Gordon, Harvey Bullock, Alfred en zovele anderen. To slot is er nog Voices of the Knight waarin de voice-actors geinterviewd worden, het is best bizar om die vertrouwde stem uit een ander gezicht te zien komen.

CONCLUSIE
In regio 1 was het probleem met de interlacing op zijn hoogtepunt, maar de regio 2 release is hier volledig van gevrijwaard. Technisch gezien dus geen reden van klagen. De extra's zijn deze keer trouwens ook ietsjes uitgebreider. Dat de serie qua inhoud een aanrader is, hoeven we u waarschijnlijk wel al niet meer te vertellen ?


coverStudio: Warner

Regie: Kevin Altieri, Boyd Kirkland, Dirk Sebast
Met: Kevin Conroy, Loren Lester, Efrem Zimbalist Jr., Bob Hastings en Robert Costanzo

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
6

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931737036


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 4 Commentaries
• Robin Rising
• Gotham's Guardians
• Voices of the Knight

Andere recente releases van deze maatschappij