:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 4400, THE - SEIZOEN 2
4400, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-08-02
SERIE


SPOILERS VOOR WIE SEIZOEN 1 NIET GEZIEN HEEFT
[spoilers]Na een periode van afwezigheid variërend van een paar maanden tot ruim zestig jaar duiken welgeteld 4400 verdwenen personen plots terug op aan de oever van een meer in Seattle. Het National Threat Assessment Center (NTAC), dat de handel en wandel van de slachtoffers in kaart brengt, merkt dat sommige onder hen paranormale gaven schijnen te ontwikkelen. Agenten Tom Baldwin (Joel Gretsch) en zijn partner Diana Skouris (Jacqueline McKenzie) bijten zich met het enthousiasme van een razende pitbull in de dossiers vast, en ontdekken dat de gaven die de returnees hebben ontwikkeld, niet zomaar toeval zijn. De 4400 zijn ontvoerd geweest als deel van een plan, opgezet door mensen uit de toekomst, in de hoop dat door de gevolgen van hun daden er een soort van rimpel-effect ontstaat, waardoor ooit mogelijk het uitsterven van het menselijk ras wordt voorkomen.



De 4400 zélf hebben intussen allemaal hun eigen dilemma's uit te vechten, die gevolg zijn van hun kortere of langere afwezigheid. Niet iedereen staat echter positief tegenover de returnees: de vertegenwoordigers van het nieuwe tijdperk worden vaak als duivels op Aarde beschouwd, en voor sommige onder hen, zoals Richard (Mahershalalhashbaz Ali) en Lily (Laura Allen) Tyler, betekent hun nieuwe leven een leven op de vlucht. Vastgoedmagnaat Jordan Collier (Bill Campbell) heeft zich echter opgeworpen als vertegenwoordiger en verdediger van de 4400, en hij heeft in het eerste seizoen een dorp gebouwd waarin de 4400 in alle veiligheid kunnen leven. Zijn bedoelingen met Isabelle (Jordan Lasorsa-Simon), de ongeboren baby van de Tylers, zijn echter ook niet helemaal zuiver op de graat, en het duo moet dus op de loop én voor de overheid, én voor Colliers mannen. Collier heeft zich over Toms neef Shawn Farrell (Patrick Flueger), die met zijn familie in het algemeen en zijn broer Danny (Kaj-Erik Eriksen) in het bijzonder heeft gebroken, ontfermd. Shawn heeft de unieke gave om mensen te kunnen genezen. Voor Collier is dat hét gedroomde middel om zijn nieuwe project, het 4400-center, te financieren, een beweging die tot doel heeft "de 4400 in elk van ons los te maken", maar die meer en meer sektaire trekjes begint te vertonen. Shawn gaat geregeld aan het twijfelen of het doel de middelen wel heiligt, maar het lot heeft hem voor een pad uitverkoren waarop hij totaal niet voorbereid is.



Zelf geen abductee zijnde wordt het leven van Tom en Diana echter gedirigeerd door de gebeurtenissen van de ontvoerden, en die gebeurtenissen geraken alsmaar meer in een stroomversnelling nu de reden van hun terugkeer zich stilaan begint te manifesteren. Zes maanden nadat we hebben gezien hoe een wezen uit de toekomst via Toms zoon Kyle de redenen voor de ontvoeringen en de terugkeer van de 4400 abductees heeft geopenbaard, is NTAC nog steeds het doen en laten van de voormalige vermisten aan het natrekken. Diana heeft net Maia officieel geadopteerd, die sinds een maand of vier haar voorspellende gave kwijt schijnt te zijn... of toch niet? Ze houdt alleszins een dagboek bij, en Diana weet niet of ze in haar nieuwe moederrol de privacy van haar kersverse dochter moet schenden of niet. Ook met het maken van nieuwe vriendjes botert het niet zo goed tussen Maia en haar leeftijdsgenootjes. Diana heeft intussen al vier partners versleten, en ze dringt er op aan dat Tom in zijn oude functie wordt hersteld, omdat hij resultaten boekt, en nu zit weg te zinken achter een bureau. Ze weet de nieuwe baas, Nina Jarvis, te overtuigen om Tom op provisionele basis terug het veld in te sturen.
[/spoilers]



In onze bespreking van seizoen 1 schreven we nog: "The 4400 straalt ambitie uit, en maakt die bovendien nog waar ook." Onze loftrompet voor deze creatie van Scott Peters en René Echevarria klinkt dit tweede seizoen alleen nog maar luider; het is immers lang geleden dat we nog zo een verslavend stukje televisie voorgeschoteld kregen waarbij we na het einde van elke aflevering naar adem snakkend hunkerden naar het volgende deel. Aan het volume van de samenvattingen per aflevering hieronder kan U ook merken dat het verteltempo van deze reeks extreem hoog ligt, en de gebeurtenissen aflevering na aflevering helemaal kantelen, zodat er nergens in het scenario vlaktes te vinden zijn. Even met de ogen knipperen is genoeg om de draad kwijt te zijn, maar toch passen alle afleveringen wonderwel in elkaar en leiden naar een spetterende finale waarin het tiental hoofdrolspelers uit de reeks op precies het goeie ogenblik tegen elkaar wordt uitgespeeld. Bovendien zijn de auteurs meesters in het verweven van actuele thema's in de reeks. Zowel op de kaballa-gekte bij Amerikaanse mediavedetten, de scientology-beweging, het drama van Columbine en de Rwandese burgeroorlog wordt handig ingespeeld, zonder dat er iets geforceerds aan overkomt.



Na de vijf afleveringen van seizoen 1 is het met een reeks met een dergelijke drive niet verwonderlijk dat ook dit tweede en het lopende derde seizoen elk maar 13 afleveringen tellen - dat alleen al is een prestatie die applaus verdient. Wat ons echter vooral bekoort is dat, in tegenstelling tot reeksen als The X-Files, Alias en vooral Lost de scenaristen hun eigen draad niet kwijtspelen, en de kijker op het einde van elk seizoen tenminste enkele antwoorden gunnen op de meest gestelde vragen, zonder daarmee een voortijdig orgelpunt aan deze verslavende serie te breien. Er is erg goed nagedacht over de kleinste details, tot en met de immer goed gekozen titels van de afleveringen, en de inconsistenties in het scenario zijn nog met een vergrootglas niet te vinden. Science fiction werkt dus blijkbaar ook wanneer er spaarzaam met speciale effecten wordt omgesprongen, alhoewel die nooit helemaal weg zijn, en de nadruk ligt op het voortstuwen van het scenario in een welbepaalde richting.



Dé voornaamste troef van de reeks blijft nog altijd de uitstekende casting, met veelal vooraf onbekende acteurs, die echter na deze reeks ongetwijfeld een mooie carrière in het verschiet hebben. De enige min of meer op voorhand bekende namen waren voor ons Joel Gretsch (Taken) en Peter Coyote (Bitter Moon) - die overigens slechts een paar bijrolletjes heeft in deze tweede reeks - maar personages als Conchita Campbell (Maia) en Patrick Flueger (Shawn) zijn zeer overtuigend, wat zeker nog meer geldt voor de onverteerbare smeerlap van dienst,Bill Campbell (Jordan Collier), die zó uitnodigt om op zijn smoel te laten slaan. Ook Mahershalalhashbaz Ali en Laura Allen weten als raciaal gemengd koppel erg veel sympathie op te brengen voor hun situatie, zo ver zelfs dat je zonder verpinken bepaalde extreme handelingen die ze in de reeks uitvoeren, en die laten we stellen niet geheel in overeenstemming zijn met de principes van de Bond Zonder Naam, goedpraat, gezien de penibele situatie waarin ze zich bevinden; kortom, ze voeren ook hun rol met veel nuance en gevoel voor evenwicht uit. In bijrollen herkennen we onder meer Summer Glau (Firefly, Serenity), alsook Sherilyn Fenn (Twin Peaks). AFLEVERINGEN


Ook hier geldt dat mensen die liever geen spoilers lezen, deze sectie best even ongelezen overslaan.

6. & 7. Wake-up Call parts 1 & 2
De eerste opdracht van Tom en Diana onder Jarvis is de bizarre gedragingen van de paranoïde en schizofrene Tess Doerner (Summer Glau) te onderzoeken. Ze werd in 1955 ontvoerd uit een psychatrische instelling, en bij haar terugkeer is haar mentale toestand er niet op verbeterd. Ze is geobsedeerd door het bouwen van een soort zendmast, waarmee ze meent de aliens terug te kunnen roepen die haar hebben ontvoerd, om haar terug uit de instelling te halen. Haar waanideeën blijken uiterst besmettelijk, want achtereenvolgens beginnen haar medepatiënten, het ziekenhuispersoneel en zelfs de NTAC-agenten mee te bouwen. Het door Diana voorspele rimpel-effect manifesteert zich echter op een heel andere manier. Jordan Collier heeft intussen een boek gepubliceerd met de ware toedracht achter de 4400-ontvoeringen, en duidelijk gaat er iemand in de NTAC-hiërarchie moeten bloeden voor het lek. Jordan is druk bezig een soort van sekte op te richten waarin mensen "de 4400 in zich" kunnen terugvinden. Hij financiert het boeltje door Shawns helende gaven uit te buiten en ouders van ongeneeslijk zieke kinderen hun handtekening laten te zetten onder een flinke cheque. Hij waakt er echter streng over dat Shawn geen contact meer opneemt met Kyle, en dat is niet zo eenvoudig. Richard en Lily hebben intussen een dochtertje, Isabelle, maar ze zijn constant op de loop voor hun leven. Ze menen ze dat zowel NTAC als huurlingen van Jordan Collier, bij wie Isabelle een onaangenaam souvenirtje heeft achtergelaten, achter hun veren hebben zitten. Het kan echter nog veel erger: een religieuze gek die meent dat hij hoogstpersoonlijk met het jachtgeweer in de hand de wereld moet "zuiveren" van de "duivelse" terugkeerlingen, heeft hen uitgekozen als zijn favoriete schietschijf.

8. Voices Carry
Baseballspeler Gary Navarro (Sharif Atkins) ziet na dertig jaar lang verdwenen te zijn zijn droom om door te breken als professionele baseball-speler aan diggelen geslagen. Bij hem manifesteert zich een telepathische gave, maar doordat hij alle stemmen van de omstaanders door elkaar hoort, wordt hij waanzinnig. Hij biedt zich aan bij NTAC om geholpen te worden, maar eerder dan hem te helpen zien de hogere echelons hem als een waardevol wapen. Tom kan hem overtuigen om zich in het 4400-centrum van Jordan Collier aan te bieden als nieuw lid, om zo de gangen na te kunnen gaan tussen Collier en Ian Dravitt (Stephen McHattie), een bij de geheime diensten gekende handelaar in zwaar wapentuig. Diana krijgt intussen haar losbollige zuster April (Natasha Gregson Wagner) over de vloer, die komt verbroederen met haar kersverse nichtje. Kyle wil naar de universiteit, maar zijn vader is vergeten zijn lidgeld te betalen. Richard en Lily zijn nog steeds op de vlucht, en ingegeven door de harteloosheid van de mensen doet Lily iets wat ze anders nooit zou gedaan hebben. Richard twijfelt of de kleine Isabelle naast een schattige baby niet eerder een gevaar voor de medemens is.

9. Weight Of The World
Returnee Trent Applebaum (Robert Picardo) heeft een klein afbetalingsprobleempje bij zijn lokale loan shark Dimitri Kazar (Michael Rogers). Wanneer die per toeval ontdekt dat het speeksel van Trent een enzym afscheidt dat dikke mensen laat vermageren, is de obese Dimitri bereid om Trents schuldbekentenis in stukken te scheuren als hij ook zijn ietwat mollige wederhelft Celeste (Katey Wright) eens van hetzelfde flesje wil laten drinken als hijzelf, wat hij met de glimlach doet. Door zichzelf te veilen aan het meestbiedende farmaceutisch complex hoopt Trent het tij in zijn portefeuille te doen keren terwille van zijn dochter Elise (Rhonda Dent). Spijtig genoeg is het enzym niet echt zonder risico's. Jordan Collier heeft intussen voor zijn sekte een prachtige nieuwe aanwinst: de bekende popdiva Chloe Granger (Noa Tishby), bekent zich openlijk tot het 4400-geloof, en Jordan hoopt zo een grotere speler op de spirituele markt te worden dan de kabbala en scientology samen. Jordan en Chloe delen echter nog een welbepaalde, meer in de intieme sfeer gesitueerde interesse, en wanneer secretaresse Devon (Jody Thompson) daar achter komt, breekt haar hart. Shawn begint zich meer en meer vragen te stellen over de bedoelingen van Collier. Richard en Lily hebben intussen eindelijk een plek gevonden voor een onderkomen: collega-returnee Eric Papequash (Glen Gould) biedt hen zijn huis aan om op adem te komen, en Richard krijgt zelfs een aanbieding om hem als partner in zijn klusjesbedrijf op te nemen. Het ideale scenario, ware het niet dat een jaloerse vriend van Eric, David Kendrick (Colin Lawrence) verkeerdelijk meent dat Richard zijn vrouw Tara (Lucia Walters) probeert te versieren, en hij de flikken weer achter Richard en Lily stuurt... en de vlucht opnieuw kan beginnen. Uit Diana's observaties van Maia en April kan ze afleiden dat Maia haar geheime krachten helemaal nooit kwijt is geweest, maar het op de één of andere manier verborgen heeft gehouden. Haar hiermee confronteren zou meteen ook betekenen dat Diana moet bekennen dat ze in het dagboek van haar dochter heeft gebladerd... niet echt een basis voor vertrouwen, dus. Kyle is op de universiteit maar dik tegen zijn zin 19de eeuwse literatuur gaan volgen, maar zijn motivatie neemt hand over hand toe wanneer blijkt dat die knappe-tegen-wie-hij-is-aangerend zijn jonge lerares, Wendy Paulson (Lexa Doig) blijkt te zijn. Op een avond gaat Kyle naar een ontgroeningsfeestje van een studentenclub, drinkt een glaasje, en verliest vervolgens een tijd van zijn geheugen, om weer wakker te worden wanneer hij op heterdaad een winkelruit heeft ingegooid. Is die black-out veroorzaakt door iets in zijn drinken, of is er méér aan de hand?



10. Suffer The Children
Tom en Diana worden naar de school van Fairview gestuurd, waar een leerkracht, Heather Tobey (Kathryn Gordon) de gave schijnt gekregen te hebben om de artistieke talenten van haar leerlingen op supersnelle wijze tot ontwikkeling te brengen. Niet alle ouders zijn echter even appreciatief; met name Frank Venner (Brent Stait), de vader van beroepsniksnut Greg (Reece Thompson) weet een aanklacht wegens kindermishandeling te forceren. De achterstand van zijn zoon blijkt echter vooral zijn schuld. Shawn trekt zich het lot aan van een bende daklozen die het veld hebben moeten ruimen voor één van de nieuwbouwprojecten van Jordan Collier, en dan vooral van de drugverslaafse Liv (Lindy Booth). Collier waarschuwt Shawn dat hij zijn genezende gave niet mag tonen, en hij blijkt nog gelijk te hebben ook. Hijzelf heeft terug toenadering gezocht tot de nog steeds op de vlucht zijnde Richard en Lily, en hij wil hen ervan overtuigen dat hij zijn leven gebeterd heeft. Kyle krijgt intussen een tweede keer een black-out.

11. As Fate Would Have It
Maia ziet in een visioen hoe Jordan Collier vermoord wordt. NTAC probeert Collier te waarschuwen dat hij moet onderduiken, maar zeker nu er een grote 4400-reünie gepland staat, wil die van geen wijken weten. Tom en Diana komen op het spoor van Laurent Ganning (Igor Morozov), een huurmoordenaar van Dravitt. Er is echter op het internet ook een website terug te vinden van een zekere Miles Quinlan (Robert Clarke), die beweert dat Jordan's sekte hem van zijn laatste cent heeft beroofd, en die verdacht genoeg net een wapenvergunning heeft aangevraagd. Het is verder tijd voor oude weerziens: Shawn krijgt de complete stoned zijnde Liv over de vloer, en Lily krijgt bezoek van haar dochter uit haar eerste huwelijk, Heidi (Genevieve Buechner), die tijdens een ruzie van haar ouders heeft vernomen dat Lily haar echte moeder is. Nadat ze echter heeft kennis gemaakt met Richard en Isabelle, moet ze plots naar het ziekenhuis met een gescheurde milt. En Diana krijgt een dagvaarding van haar eigen superieuren, die het dagboek van Maia in beslag willen nemen. Kyles blackouts verergeren, en hij belandt op de stoep bij Wendy. Hij weet jammer genoeg niet meer hoe hij daar geraakt is.

12. Life Interrupted
Tom ontwaakt in een alternatieve realiteit waarin de ontvoeringen van de 4400 nooit gebeurd zijn. Kyle volgt een succesvolle studie als arts, Shawn staat op het punt te trouwen, en Maia is nooit ontvoerd en heeft een als twee druppels water gelijkend kleinkind. Zijn waanideeën over de 4400 worden toegeschreven aan een desoriënteringspoging van een Japanse sekte waarin hij was geïnfiltreerd, en hij wordt prompt met ziekenverlof gestuurd. De enige persoon die bekend schijnt te zijn met de 4400-realiteit is Alana Mareva (Karina Lombard), zelf een returnee. In het alternatieve heden is ze al twee jaar lang Toms nieuwe echtgenote. Samen proberen ze een manier te vinden om naar hun eigen realiteit terug te keren; Tom ziet daarbij een deur met daarachter een laboratorium, maar hij is de enige die het kan zien, en op de cruciale momenten krijgt hij de poort niet open. De tijd die hij en Alana in het parallelle universum doorbrengen duurt lang. Zo lang zelfs dat ze zich beginnen af te vragen of dit voor hen perfect geschapen universum geen gift is die ze moeten koesteren.



13. Carrier
Jean DeLynn Baker (Sherilyn Fenn) is een aan de rand van het psychotisch balancerende returnee die, als ze het op haar zenuwen krijgt, blaren op haar handen krijgt. Haar ziektebeeld verergert zodanig dat de blijnen op haar handen openbarsten, en als sporen in de lucht iedereen doden die in haar buurt komt. Zelfs de krachtigste hazmat-suits schijnen niet te helpen. Het nieuwe managment van het 4400-centrum en NTAC slaan de handen in elkaar om Jean te stoppen vooraleer ze onbedoeld een slachting aanricht. Tom en Diana zetten met gevaar voor eigen leven de achtervolging in. Op aangeven van Lily besluit Shawn om gehoor te geven aan de duizenden smeekbrieven die arriveren sinds zijn helende gave bekend is geworden. Om zijn eigen krachten te sparen zal hij echter slechts één patient per dag behandelen, en een comité moet uitmaken wie de gelukkige zal zijn. Lily heeft dit idee ingeblazen gekregen van de nieuwe man aan de top van het 4400-centrum, lobbyist Matthew Ross (Garret Dillahunt). April misbruikt intussen de voorspellende gaven van haar helderziende nichtje om via het wedden op sportwedstrijden een extra zakcentje te verdienen. Kyle, die moet wennen aan het feit dat er een nieuwe vrouw is in het leven van zijn vader, en van haar te horen krijgt dat hij in het parallelle universum een succesvol geneeskundestudent was, wordt brutaal geconfronteerd met de herinneringen tijdens zijn black-outs.

14. Rebirth
De Rwandese verpleger Edwin Mayuya (Hill Harper) heeft het vermogen om beschadigde chromosomen bij foetussen te repareren. Zowel NTAC als het 4400-centrum benaderen hem om hem te mogen onderzoeken; Mayuya vraagt in ruil aan NTAC immuniteit, maar Matthew Ross heeft het verhaal al naar de pers doen lekken. Met zijn smoel op televisie wordt hij herkend door verschillende naar Amerika uitgeweken Tutsi's als een moordenaar uit de burgeroorlog van 1994. Mayuya betoogt dat hij als Hutu niet actief heeft deelgenomen aan de etnische zuiveringen, maar anderzijds heeft hij ook niets gedaan om ze te voorkomen. De Rwandese regering vraagt zijn uitlevering, maar zijn helend vermogen wordt als pasmunt gebruikt om hem in de Verenigde Staten te laten - uiteraard zolang hij met NTAC wil meewerken. Tom en Diana hebben een diep meningsverschil over wat er volgens hen met Muyoya moet gebeuren. Richard gaat naar een begrafenis van één van zijn strijdmakkers uit Korea, en wordt terug geconfronteerd met Lee Kendall (Luke Askew), de man die hem in 1951 in elkaar sloeg omdat hij een relatie had met een blanke vrouw. Lee, vijftig jaar verouderd, is echter ook terminaal ziek. Het gokverhaaltje van April krijgt nog een staartje: Diana smijt haar aan de deur, en ze mag Maia niet meer zien. Qua vergevingsgezindheid heeft Diana van haar pleegdochter echter nog een lesje te leren. Kyle bekent aan Danny dat hij tijdens zijn black-out mogelijk iets vreselijks heeft uitgestoken. Danny kan zijn mond niet houden tegen Shawn, met wie hij zich net terug verzoend heeft, en Shawn biedt Kyle aan om een tijdje tot rust te komen in het 4400-centrum. Dit is voor Kyle natuurlijk de slechtst denkbare optie, maar dat weet alleen hij. En hij verdwijnt van de aardbol.

15. Hidden
Kyle is spoorloos verdwenen. Tom verneemt dat hij in het 4400-centrum zou zijn ondergedoken, maar daar is die volgens Shawn nooit gearriveerd. Tom volgt het spoor van waar zijn zoon tijdens zijn black-outs allemaal is geweest, en puzzelt zo stukje bij beetje bij elkaar waar Kyle mogelijk voor op de loop is. In de moordzaak die NTAC onderzoekt komt intussen een belangrijke tip binnen: een drugdealer die hoopt een deal te kunnen sluiten, beweert dat hij het moordwapen heeft verkocht. Maia waarschuwt Diana dat tijdens de arrestatie er mogelijk bloed zal vloeien. En alhoewel de kogels rond Diana's oren vliegen, lijkt het dat Maia voor de eerste keer een verkeerde voorspelling heeft gedaan... of toch niet? Danny komt Shawn in het 4400-centrum opzoeken, en Shawn laat Liv hem een rondleiding geven. Wanneer Danny Liv mee uitvraagt heeft Shawn daar een probleem mee: hij meent dat het beter is dat Liv op het terrein van het centrum blijft. Niet dat hij jaloers is, maar het risico dat Liv terug in haar oude gewoonten vervalt, is méér dan denkbeeldig.



16. Lockdown
Maia heeft hoge koorts en een vreemd soort uitslag, en Diana brengt haar naar de NTAC-kliniek, waar ook enkele returnees zitten te wachten op hun "periodiek nazicht". Na een bedreigende e-mail weerklinkt er een doordringende fluittoon, waardoor alle mannelijke aanwezigen langzaam maar zeker gevaarlijk aggressief worden. Nina Jarvis wordt als één van de eersten neergeschoten, en is niet langer in staat NTAC te leiden. Tom herkent als eerste het gevaar, en zet het NTAC-gebouw onder quarantaine. Alsof de duivel er is mee gemoeid is die dag net het militaire tactische team van majoor Culp (Roger Cross) gearriveerd, die in crisissituaties zoals die met Jean Baker moet optreden. Met de minuut wordt iedereen aggressiever, iedereen is tot de tanden bewapend, en de treiterende e-mailterrorist stuurt nog een berichtje na waarin die veel succes toewenst bij de poging om de dag te overleven... Shawn probeert na een mislukt televisie-optreden het aura van een sekte dat nog steeds rond het 4400-centrum hangt, te verminderen. Hij benadert zijn voornaamste criticaster, neuroloog Kevin Burkhoff (Jeffrey Combs), met de vraag voor het centrum te komen werken. Lily kan zich niet van de indruk ontdoen dat er in het kinderdagverblijf toch nog in het geheim tests op Isabelle worden uitgevoerd. Kyles leven begint intussen weer in de normale plooi te vallen.

17. The Fifth Page
De ziekte die Maia heeft getroffen, blijkt overal ter wereld 4400's aan te tasten: hun immuniteitssysteem laat het afweten, en ze krijgen een vreemd soort uitslag. Tot overmaat zijn ze hun gaven kwijt: Maia krijgt geen visioenen meer, Shawn kan niemand meer genezen, en voor Alana wordt de grens tussen de twee realiteiten alsmaar dunner. Dennis Ryland (Peter Coyote) neemt zijn oude functie weer op nu Nina Jarvis herstelt van haar schotwonde. Hij beveelt een quarantaine aan voor álle 4400, niet alleen diegenen die besmet zijn. Niet iedereen volgt echter de instructies even graag op: een groep niet-besmetten, onder leiding van Richard, duiken onder. Lily vreest echter dat Isabelle in de opkomende strijd gewond kan geraken, en met hulp van haar ex Brian Moore (Andrew Airlie) neemt ze de benen. Tom en Diana, die allebei een bevriend familielid onder de besmetten hebben, komen te weten dat er gevoelige gegevens uit de medische rapporten van de returnees verdwenen zijn. Ze dragen de geheime informatie clandestien over aan doctor Burkhoff, die uitpluist dat de overheid blijkbaar verdomd goed weet wat er met de zieke 4400 aan de hand is. Kyle trekt zich intussen het lot aan van de vriendin van diegene die in zijn plaats in de gevangenis beland is.

18. Mommy's Bosses
Tom en Diana ontdekken de waarheid over het overheidscomplot om de gaven van de 4400 tegen te houden, en doctor Max Hudson (Tom Verica), hun enige getuige die op de hoogte was, pleegt zelfmoord. De eerste sterfgevallen in het quarantaine-centrum zijn intussen een feit. De zoektocht naar een geneesmiddel wordt een race tegen de klok. Toch kan Tom Dennis Ryland direct niks maken, want Ryland heeft in dat ándere bezwarende dossier - U weet wel - informatie die Tom liever niet publiek ziet. Rylands ex-secretaresse, Jane Orman (Nancy Sorel), heeft mogelijk nog bezwarende documenten tegen haar voormalige baas.


BEELD EN GELUID
Seizoen 2 van The 4400 is een erg mooi verzorgde dvd-uitgave, waarbij eerder gekozen is voor meer discs (vier) dan door compressie beeld-of audiokwaliteit te compromitteren. Afgezien van wat occasioneel ghosting krijgen we een mooi scherp beeld met puntgave kleuren maar een lichte, alomtegenwoordige ruis. Af en toe worden bepaalde kleurfilters gebruikt om speciale effecten te bekomen, zoals flashback-scènes in sepia, of MTV-achtige jerky montages om Kyles aanvallen van geheugenverlies in beeld te brengen, maar deze zijn niet storend. Hier en daar zitten er echter toch kleine, storende foutjes in het beeld, bijvoorbeeld edge enhancement in de scène waarin Richard buiten in open lucht zijn oude strijdmakkers ontmoet in Rebirth, 11de minuut. Ook de Dolby Digital 5.1-geluidstrack is een toonbeeld van wat het home theatre-medium aan een tv-serie kan bieden als meerwaarde: doordringende bas en scherp afgetekende surrounds aan de ene kant, en duidelijke dialogen aan de andere kant van het audiospectrum.



EXTRA'S
Ook op deze dubbeldisc zijn geen extra's aanwezig. Een samenvattende story so far-documentaire werd uitgezonden vóór het begin van seizoen 3, dus voor een volgend seizoen is er wel hoop. Na de witte slipcase van seizoen 1 krijgen we nu een zwarte, met hetzelfde lenticulair plaatje op de kaft. De vier discs zitten verspreid over twee dubbele slimline cases, zodat het gehele pakketje niet breder is dan een gewone dvd, en vooral zeer mooi naast deel 1 past.



CONCLUSIE
Na dit tweede seizoen is de puzzel rondom het verdwijnen van The 4400 alweer een stapje dichter bij een oplossing. Extra's zijn er op deze disc niet, maar daartegenover staat dat deze box ruim de helft kost van vergelijkbare TV-series. Nog steeds aanprijzenswaardig!



WEBSITE
De dagelijkse vorderingen (en flaters) van NTAC kan U op de voet volgen op de officiële website van de reeks.



cover




Studio: Paramount

Regie: Leslie Libman, Vincent Misiano, Oz Scott, Nick Gomez, Michael Watkins, Milan Cheylov, Douglas Petrie, Scott Peters, John Behring
Met: Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Mahershalalhashbaz Ali, Laura Allen, Patrick Flueger, Chad Faust, Conchita Campbell, Kaj-Erik Eriksen, Samantha Ferris, Richard Kahan, Bill Campbell

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
532 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865552667


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij