:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRESH PRINCE OF BEL-AIR, THE - SEIZOEN 3
FRESH PRINCE OF BEL-AIR, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-09-10
SERIE
Het eerste seizoen van The Fresh Prince of Bel-Air zorgde voor de uitlijning van de hele serie, de voorstelling van de personages, enz. We zagen hoe Will Smith zich langzamerhand aanpaste aan zijn nieuwe leefomgeving en hoe de familie Banks met hun nieuwe gezinslid leerde omgaan. Het seizoen dat daarop volgde, maakte duidelijk dat Will niet langer een straatjongen was en dat hij zijn plaats in het gezin had gevonden. Voor een bespreking van de eerste twee seizoenen kun je hier en hier terecht. Ondertussen zijn we aanbeland bij het derde seizoen, dat moeiteloos een vervolg breit aan het plezier uit de vorige seizoenen. Will en Carlton beleven hun laatste jaar in de middelbare school en bereiden zich voor op een nieuw leven aan de universiteit. Hilary krijgt zowaar een baantje aangeboden. Ashley ontdekt het uitgaansleven en ontwikkelt een interesse in het mannelijke geslacht. Oom Phil gaat op zoek naar een flinke promotie en Vivian is in blijde verwachting. De sfeer van het derde seizoen blijft onveranderd tegenover de algemene sfeer van de serie. Er is voldoende ruimte voor grappige situaties en personages die op alles overreageren. Zo nu en dan is er echter ook plaats voor een wat ernstigere boodschap. Helaas komt de overdaad aan heruitzendingen een reeks als The Fresh Prince Of Bel-Air niet ten goede. Voor de verhaallijnen hoeft men het niet te doen, want die zijn zo flauw als maar zijn kan. Uiteindelijk schiet er dan nog de humor over, maar ook die heeft het moeilijk om de tand des tijd te doorstaan. Zo duurt het niet lang alvorens alles te repetitief begint over te komen. Kijken we naar andere sitcoms uit de televisiegeschiedenis, die 9, 10 of soms 11 seizoenen hebben standgehouden, dan stellen we vaak vast dat zulke reeksen, ondanks hun leeftijd, bij iedere kijkbeurt toch grappig blijven. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan reeksen zoals Cheers en Frasier. Voor The Fresh Prince Of Bel-Air gaat die vlieger echter niet helemaal op.

AFLEVERINGEN
1. How I Spent My Summer Vacation
Na een zomervakantie in Philadelphia keert Will terug naar Bel-Air. Hij heeft een nieuwe look die niet meteen in de smaak valt bij oom Phil.

2. Will Gets Committed
Philip en Vivian organiseren een opruimactie in hun oude woonwijk in Los Angeles. De buurt is helemaal onderkomen door de vele rellen tussen verschillende bendes en de familie Banks hoopt wat orde op zaken te kunnen stellen. Ondertussen strijden Will en Carlton om de aandacht van een jongedame en Carlton lijkt zowaar de bovenhand te krijgen.

3. That's No Lady, That's My Cousin
De jongensschool van Bel-Air schakelt over naar gemengd onderwijs. Ashley kijkt uit naar het nieuwe schooljaar in een nieuwe omgeving. De jongens blijken echter niet bijzonder geïnteresseerd in haar en daarom besluit ze zich wat uitdagender te kleden. Ook dat blijkt uiteindelijk niet het gewenste effect te geven.

4. Hilary Gets A Job
Het ondenkbare lijkt er dan toch van te komen: Hilary krijgt bij toeval een job aangeboden als weermeisje bij het lokale televisiestation. Will probeert haar positie te gebruiken om zendtijd te krijgen voor een protestactie.

5. Mama's Baby, Carlton's Maybe
Carlton maakt zich op voor een etentje met zijn voormalige vriendin Cindy. Hij is bereid om haar te vergeven voor het feit dat ze hem een aantal maanden terug liet zitten. Cindy daagt echter op met de pasgeboren baby Carlton Jr. en dat zorgt voor behoorlijk wat commotie ten huize Banks.

6. P.S. I Love You
Philip gaat de strijd aan met de bijzonder onrechtvaardige rechter Robertson. De man is echter niet vies van smerig spel. Ondertussen onderwerpt Will zich aan de grillen van een flamboyante studente.

7. Here Comes The Judge
Will wordt gearresteerd voor een aanzienlijke hoeveelheid parkeerboetes terwijl Phil de overhand probeert te krijgen op Robertson. De negatieve publiciteit komt allerminst gelegen.

8. Boyz In The Woods
Will en Carlton vergezellen Philip op een kampeeruitstapje. De trip draait uit op een ramp wanneer de kampeerders worden ingesloten door hevige sneeuwbuien.

9. A Night At The Oprah
De Banks worden uitgenodigd om deel te nemen aan een uitzending van de Oprah Winfrey Show. Will beseft niet dat er voor hem geen plaats is voorzien.

10. Asses To Ashes
De verkiezingsresultaten zijn in aantocht en Philip heeft er al de moeite van de wereld mee om zijn kalmte te bewaren tegenover zijn tegenstander, rechter Robertson. Will neemt het heft in eigen handen en confronteert de man over zijn oneerlijke praktijken.

11. A Funny Thing Happened On The Way To The Forum
Philip zoekt allerlei uitvluchten om niet met Vivian naar de zwangerschapcursus te moeten gaan. Will offert zich op om zijn tante te assisteren en ontmoet er een zwangere sportverslaggeefster. Ze neemt hem mee naar een basketbalwedstrijd en net op dat moment moet ze bevallen.

12. The Cold War
Carlton is depressief nadat zijn grote liefde Paula hem heeft afgewezen. Op dat moment beseft hij niet dat ze hem verlaten heeft omwille van Will. Ondertussen ontvangen Philip en Vivian een enveloppe van de dokter met daarin de foto die het geslacht van hun aankomende baby onthult. Om de verrassing niet te verknoeien vertrouwen ze de enveloppe toe aan hun butler, Geoffrey. Helaas krijgt hun nieuwsgierigheid toch de overhand.

13. Mommy Nearest
Will's moeder vertelt hem dat ze haar verloving met Robert heeft verbroken. Dat klinkt Will als muziek in de oren tot hij te horen krijgt dat zijn moeder enorm uitkijkt naar zijn terugkeer naar Philadelphia. Will durft zijn moeder niet te vertellen dat hij een andere toekomst op het oog heeft in Californië.

14. Winner Takes Off
Nadat Geoffrey hen een aantal keren voor de zot heeft gehouden, besluiten Will en Carlton een grap met hem uit te halen. Ze vervalsen een biljet van de loterij en overtuigen Geoffrey ervan dat hij gewonnen heeft. De grap loopt echter helemaal uit de hand.

15. Robbing The Banks
Will overtuigt Philip ervan om een ex-misdadiger in dienst te nemen als klusjesman. Wanneer hun huis wordt leeggeroofd is Philip er als de kippen bij om de man te veroordelen. Hij blijkt het echter helemaal bij het verkeerde eind te hebben.

16. Bundle Of Joy
Met de geboorte van een nieuw familielid in aantocht, begint het gezin te fantaseren over wat de baby voor elk van hen zal betekenen. Ashley voelt zich echter totaal onzichtbaar. Ondertussen wordt Geoffrey overrompeld met speciale verzoeken.

17. The Best Laid Plans
Will doet al de moeite van de wereld om dichter bij een meisje te geraken.

18. The Alma Matter
De universiteit van Princeton accepteert Will, maar weigert Carlton. Carlton zit helemaal in de put, maar zijn speciale beschermengel brengt hem er terug bovenop.

19. Just Say Yo
Will leert een belangrijke les wanneer Carlton de verkeerde pillen uit zijn kastje neemt. Hij denkt dat het om vitaminen gaat, maar eigenlijk zijn het amfetaminen. Niet veel later belandt hij in het hospitaal.

20. The Baby Comes Out
De baby van Vivian is een week over tijd en ze terroriseert de hele familie. Wanneer het dan toch zo ver is, is er niemand in de buurt om haar te helpen.

21. You Bet Your Life
Will en Carlton komen in aanvaring met een zwaargewicht bokser in een duister cafécasino in Nevada. Het doel van hun reis was echter een bezoek aan een universiteit voor Will.

22. Ain't No Business Like Show Business
Een jeugdvriend van Will komt op bezoek. De jongen is stand-up komiek en hoopt een doorbraak te kunnen forceren in L.A. Will denkt dat er niet veel aan is om komisch te zijn, maar het tegendeel blijkt waar.

23. The Way We Were
De kinderen stellen een plakboek samen voor de huwelijksverjaardag van Vivian en Philip. Dat resulteert in een reeks flashbacks naar de goede oude tijd.

24. Six Degrees Of Graduation
De moeder van Will kijkt enorm uit naar de dag dat hij zal afstuderen, maar er is onweer op komst, want Will staat op het punt een onvoldoende te krijgen voor zijn muzieklessen. Om toch te slagen zal Will samen op het podium moeten met een stel achtjarigen.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer behoudt het oorspronkelijke 1.33:1 formaat, maar biedt een wat matige beeldkwaliteit. Het beeld komt niet zo scherp over en ook met de kleuren lijkt er iets niet te kloppen. Dat valt vooral op bij felle rode kleuren waar we sporen van color bleeding vaststellen. Ook edge enhancement doet hier zijn ongewenste intrede. Het geheel is zeker bekijkbaar, maar verbleekt duidelijk tegenover de huidige standaarden. De Dolby Surround 2.0 geluidstrack brengt het er een tikkeltje beter vanaf en levert een duidelijke weergave van de dialogen. Het resultaat is een aanvaardbare geluidskwaliteit die geen speciale indruk maakt en eveneens verbleekt tegenover wat we tegenwoordig gewend zijn. De leeftijd van de serie moet daarbij natuurlijk wel in rekening gebracht worden.

EXTRA'S
In vergelijking met de uitgave van het vorige seizoen, is er geen vooruitgang op vlak van bonusmateriaal. De extra's zijn beperkt tot Best of the Upper Bel-Air Crust (8 min. 27) met de beste fragmenten uit het derde seizoen en Bel-Air Bloopers (7 min. 9) met een reeks missers tijdens de opnames.

CONCLUSIE
The Fresh Prince Of Bel-Air zal voor heel wat televisiekijkers een nostalgische waarde hebben. De serie betekende het begin van de carrière van Will Smith en stond bol van de komische situaties. Helaas komen we vandaag de dag tot de vaststelling dat de reeks doorheen de tijd maar moeilijk standhoudt en dat ze aan het einde van de rit wat te mager uitvalt in vergelijking met andere sterkhouders in de wereld van de sitcoms. Gezien de wat teleurstellende beeld- en geluidskwaliteit en het beperkte aanbod aan extra's, kunnen we deze uitgave moeilijk uitroepen tot een absolute aanrader. Toch verdient deze uitgave best een plaatsje in de collectie van de fans.


coverStudio: Warner

Regie: Shelley Jensen, Michael Peters, Chuck Vinson, Maynard C. Virgil I, Werner Walian
Met: Will Smith, James Avery, Janet Hubert-Whitten, Alfonso Ribeiro, Karyn Parsons, Tatyana Ali, Joseph Marcell

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
552 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931733748


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Pools, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Best of the Upper Bel-Air Crust
• Bel-Air Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij