:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICROCOSMOS
MICROCOSMOS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-02-24
FILM
In het begin van de jaren zeventig doceerden Claude Nuridsany en Marie Pérennou biologie aan de Pierre en Marie Curie Universiteit in Parijs, maar ze keerden later het traditionele wetenschappelijke onderzoek de rug toe om tentoonstellingen te organiseren en documentaires te maken over de geheime wereld van insecten. Ze filmden drie jaar lang met speciaal ontworpen camera's het alledaagse leven op een Frans weiland en waren vervolgens zes maanden bezig met de montage van al het verzamelde filmmateriaal. En dat loonde uiteindelijk, want Microcosmos werd opgenomen in de officiële selectie van Cannes 1996. Daarnaast greep de film nog twee prijzen: de Grote Prijs van de Hogere Technische Commissie, Publieksprijs, Locarno 1996 en de Prijs Georges Delerue, voor Beste Muziek (Gent, 1996).

Microcosmos is een film/documentaire met insecten in de hoofdrol. En dat blijkt heel spannend te kunnen zijn. Insecten zo groot, van zo dichtbij, dat ze bijna menselijk worden. Insecten die je ook in je achtertuin vindt maar waarvan je je nooit afvroeg wat ze de hele dag uitspoken. Microcosmos toont aan dat er voor deze wezens eveneens een dag, een avond en een nacht is en laat hun bezigheden in detail aan de kijker zien.

Lieveheersbeestjes en slakken die geslachtsgemeenschap hebben; werkmieren die materiaal wegslepen om hun nest te bouwen; een fazant die de mieren lustig oppikt; de metamorfose van een mug; een spin die zorgvuldig een web weeft voor haar prooi; sprinkhanen die ten prooi vallen aan de spin; een mestkever die een balletje voortduwt; vliegende herten die het met elkaar uitvechten; bijen die van de ene bloem naar de andere vliegen; een vleesetende plant die vliegen en bijen vangt en verorbert; rupsen die smullen van een blaadje, en ga zo maar door. Klinkt misschien saai, maar dat is het helemaal niet. Je bekijkt deze wereld gegarandeerd met open mond...

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorf beeldformaat om deze insecten te tonen. Wat ons onmiddellijk opvalt tijdens de openingsbeelden is de slechte kwaliteit: de print is vuil, bevat krassen en stofjes, het lijkt alsof deze beelden op een lagere bitrate zijn gecomprimeerd. Hetzelfde geldt min of meer voor enkele andere overgangshots (bossen, natuurbeelden, landschappen). Daartegenover staat de onberispelijke kwaliteit van de beestjes zelf. Het beeld is haarscherp, gedetailleerd en met een uitstekend contrast en mooie en levendige kleuren. Door de bank genomen is de beeldkwaliteit goed, maar de slechtere openingsbeelden en overgangsshots kosten een puntje in onze kwotering. Jammer.
Het geluid daarentegen scoort constant hoog. De Dolby Digital 5.1-track maakt gedurende de hele film perfect gebruik van alle kanalen: als een insect rondvliegt, volgen we het via alle speakers. Tevens wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke geluiden zoals gezoem, getjilp, gesjirp, etc. Je wordt als het ware omringd door insecten. Qua dialoog is er alleen een korte introductie aan het begin, maar dat stoort niet, de beelden zeggen voldoende.

EXTRA'S
A-Video biedt de kijker de keuze uit tweetalige menu's (Nederlands, Frans), die bovendien geanimeerd zijn. Hier kan je kiezen uit een bioscooptrailer, een Making-of met interviews en een kijkje in de studio en tijdens de opnames, castinfo met een lijst van insecten, enkele outtakes die de finale montage niet gehaald hebben en production notes over de makers van de film.

CONCLUSIE
Microcosmos bied je een blik op het dagelijkse leven van insecten en de makers weten het van begin tot einde boeiend te houden. Komt daarbij nog dat deze dvd enkele extra's biedt, een goede beeldkwaliteit heeft en een schitterende geluidsmix ten gehore brengt.


cover
Studio: A-Film

Regie: Claude Nuridsany en Marie Pérennou
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777000045


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making-of
• Castinfo
• Outtakes
• Production Notes

Andere recente releases van deze maatschappij