:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FULL METAL JACKET
FULL METAL JACKET
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-10-28
FILM
Stanley Kubrick is altijd een grootmeester geweest in het sfeerscheppen. Een goed voorbeeld daarvan is The Shining, een ander van zijn meesterwerken. Want inderdaad, we kunnen hier inderdaad terug spreken van een meesterwerk, al zijn de meningen over deze film fel opgesplitst. Het is en blijft inderdaad om te beginnen een echte Vietnamfilm die zeker niet moet onderdoen voor de klassiekers in het genre zoals bv. Apocalypse Now en Platoon. Maar toch kan je deze film niet echt vergelijken met één van de voorgenoemde en dit vanwege de speciale filmstijl van Kubrick. Komische en sarcastische momenten afgewisseld met keiharde beelden van de oorlogswaanzin en onnoemelijk zware opleidingen van jonge rekruten in de 'bootcamps', waarbij ze de huid vol worden gescholden door getrainde 'drillinstructors'. Deze hebben opdracht om van hen de meest gruwelijke oorlogsmachines te maken en hen op die manier voor te bereiden op de hel die hen in Vietnam te wachten staat.

De grootste kritiek die op deze film kwam is dat hij als het ware onderverdeeld is in 2 aparte stukken. Enerzijds de bootcampscènes waar we een hoop jongeren ontmoeten die voorbereid worden op de vietnamoorlog en anderzijds de Vietnamscènes, waarin we diezelfde jongeren plus nog enkele nieuwe karakters volgen tijdens de oorlog zelf. De meeste kritikasters vonden het eerste deel van een ongeloofelijk goeie kwaliteit terwijl ze het vervolg maar een slecht geëditeerd stukje film vonden snel in elkaar gestoken om toch maar een volledige feature te hebben. Deze kritieken zijn naar mijn mening ten zeerste onterecht. Kubrick wist wel degelijk waar hij mee bezig was en noem het poëtische rechtvaardigheid, maar de manier waarop hij de film een totaal andere wending geeft na 45 minuten, is pure klasse. De sfeer van de film valt heel zwaar op de maag en je voelt echt voor 100% mee met de karakters in het bootcamp terwijl je je later net voelt als een deelnemer van het 'Tet-offensive' en de slag om Hue, de verfilmde acties van de Amerikanen in Viëtnam die Kubrick ons in deze prent serveert.

BEELD & GELUID
Een helder 4:3 beeld zonder veel poespas, je merkt toch duidelijk dat er tijd gestoken is in het opkuisen van dit beeld, het is helder en gedetailleerd en aangezien de leeftijd van deze film kunnen we met gemak over een geslaagde transfer spreken. Het geluid werd op zijn beurt in een 5.1 kleedje gestoken, maar daarvan merken we bitter weinig in de film met uitzondering van hier en daar een klein achtergrondgeluidje. Voor de rest zijn het enkel de sfeergeluiden en de schitterende soundtrack die uit de surroundspeakers komen. Ik kreeg eerder een Dolby Surround dan een Dolby Digital-gevoel.

EXTRA'S
Eén punt voor de trailer hier. Jammer.

CONCLUSIE
Ook voor de non-liefhebbers van het oorlogsgenre kan ik deze prent aanraden, hij zal immers je kijk op dit genre volledig laten herzien. Het is en blijft één van Kubrick's meesterwerken en vereeuwigd op deze al bij al half-geslaagde DVD (jammer van de extra's) mag hij in geen enkele collectie ontbreken.


coverStudio: Warner

Regie: Stanley Kubrick
Met: Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, Lee Ermey, Dorian Harewood, Arliss Howard, Kevyn Major Howard, Ed O'Ross

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931211543


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij