:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANASTASIA
ANASTASIA
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2001-11-08
FILM
Het verhaal van de Romanovs, de keizerlijke familie van Rusland, kent iedereen die een beetje op de hoogte is van de Europese geschiedenis. Een rijkdom die bijna geen grenzen kent en een bevolking die veel ontbering kent, ze zijn de lont aan het kruitvat van de revolutie van 1917. De Romanovs werden gevangen genomen en in 1918 vermoord. Het gerucht bleef de ronde doen dat Anastasia de moordpartij overleefde. Op deze historische feiten en het mysterie omtrent Anastasia is dit verhaal gebaseerd. Op een avond komt Raspoetin tijdens een bal een vloek uitspreken over de Romanovs, die vloek zal de revolutie zijn. Als een menigte het paleis bestormt, vlucht Anastasia met haar grootmoeder, maar ze raken gescheiden als Anastasia de trein niet haalt en struikelt. Ze heeft geheugenverlies en groeit op in een weeshuis. Tien jaar later gaat ze solliciteren in een visfabriek, maar bij een tweesprong neemt ze de richting Sint-Petersburg. Het enige wat haar een houvast geeft is een amulet met het opschrift Bijeen in Parijs, dat ze van haar grootmoeder heeft gekregen maar dat ze zich niet herinnert. Omdat ze een visum nodig heeft om naar Parijs te reizen, komt ze terecht bij Dimitri en zijn kompaan Vladimir. Dimitri zoekt een Anastasia-lookalike om in Parijs Anastasia's grootmoeder een geldsom op te laten hoesten. Hij weet niet dat hij met de echte Anastasia te maken heeft. Raspoetin die niet rust voor de laatste Romanov dood is, probeert de plannen tot elke prijs te dwarsbomen.

Don Bluth, bekend van The Secret Of Nimh, An American Tail en Titan AE,  maakt met Anastasia zijn meesterwerk: wondermooie en hoogstaande animatie, prachtige gedetaileerde decors, een vlot verhaal en pakkende songs. Het geheel draagt duidelijk Bluths stempel. Het enige minpuntje: de door de computer gegenereerd 3D-beelden die te fel contrasteren met de traditionele animatie, m.a.w. een effect zoals vroeger bij de opname van een rijdende auto met op de achtergrond een projectie van de weg. Maar een dergelijke kleine negatieve bemerking verhindert niet dat deze film zeer hoog staat op mijn animatieladder.

BEELD EN GELUID
Vibrante kleuren en veel detail zorgen voor een mooi beeld. Er is geen sprake van in elkaar vloeiende kleuren, compressiefouten of printbeschadigingen: een mooie transfer die deze prent zeker verdient. Alle kanalen worden gebruikt, maar natuurlijk is dit geen actiefilm waarbij men enorm veel met direct en agressief geluid omspringt. Men zorgt hier eerder voor een ruimtelijk effect.

EXTRA'S
Sing Along Once Upon A December en Learn To Do It kan je meezingen in het Engels, Frans of Nederlands. Anastasia: A Magical Journey is een documentaire over de film waarin vooral de acteurs aan het woord komen die de stemmen doen (22 min.). De Featurette bevat info die je al voor een groot deel vernam in de Anastasia: A Magical Journey-documentaire (7 min.). Interactive Puzzle Games bestaat uit 3 puzzels van elk 16 stukken met als onderwerpen Anastasia in haar blauwe bontjas, close-up Raspoetin en Bartok en als derde Dimitri, Anastasia en Vladimir. Ten slotte is er nog de Multi Language Clip Reel: A Journey To the Past, gebracht in vele talen. (6 min.).

CONCLUSIE
Een juweeltje qua animatie, verhaal en muziek. Zelden kom je in een tekenfilm zo'n coherent geheel tegen als in deze Anastasia. Een aanrader die je regelmatig wilt opnieuw zien.


cover
Studio: Fox

Regie: Don Bluth & Gary Goldman
Met: Meg Ryan, John Cusack, Kelsey Grammar, Christopher Lloyd, Hank Azaria, Bernadette Peters, Kirsten Dunst, Angela Lansbury

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626010159


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Sing Along "Once Upon A December"
• Sing Along "Learn To Do It"
• Anastasia: A Magical Journey
• Featurette
• Interactive Puzzle Games
• Multi Language Clip Reel

Andere recente releases van deze maatschappij