:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEERFEST
BEERFEST
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-02-19
FILM
Johann Wolfhouse was een trotse bierdrinker en uitbater van een Duits restaurant in de Verenigde Staten. Na zijn begrafenis krijgen zijn kleinzoons Jan en Todd de vraag van hun grootmoeder om de asse van hun overleden grootvader terug te brengen naar het Duitse vaderland. De broertjes aarzelen, maar het aankomende Oktoberfest vormt al snel een doorslaggevend argument om de opdracht op zich te nemen. Tijdens een wedstrijdje drinkliederen zingen, moeten de Wolfhouse-jongens het onderspit delven tegen een stel Australische bierdrinkers. Ze stellen vast dat Amerikanen geen echte geschiedenis hebben op vlak van drinkliederen en het blijkt niet eenvoudig om er zo maar eentje te verzinnen. Ze worden uit hun hachelijke situatie gered door hun Duitse contactpersoon, die hen naar de plaats brengt waar ze de asse van hun grootvader moeten plaatsen. Zo belanden ze op een geheime locatie waar het jaarlijkse Beerfest plaatsheeft. Je kunt de wedstrijd beschouwen als de Olympische Spelen voor bierdrinkers. Daar staan de broers twee verrassingen te wachten. De eerste, al zal dat voor niemand een echte verrassing zijn, is dat er geen Amerikaanse vertegenwoordiging aanwezig is. De tweede verrassing is dat hun grootvader een onrechtmatig kind zou zijn van wijlen Baron von Wolfhausen. Hun grootmoeder vluchtte destijds weg uit Duitsland met het geheime bierrecept van von Wolfhausen. De “echte” von Wolfhausen familie, onder leiding van de boosaardige Wolfgang von Wolfhausen, deinst nergens voor terug om het recept terug in zijn bezit te krijgen. Jan en Todd laten zich niet zo maar opzij zetten en besluiten om deel te nemen aan Beerfest. Helaas gaan ze, tot groot jolijt van de von Wolfhausen clan, af als een gieter. De broertjes geven zich echter niet gewonnen en keren terug naar de Verenigde Staten om een onverslaanbaar team samen te stelen voor het volgende Beerfest.

Beerfest is de meest recente film van het komische gezelschap Broken Lizzard. Zij hadden enkele jaren terug een onverwacht succes met hun film Super Troopers, maar verdwenen in het niets na het totaal geflopte Club Dread. Met Beerfest maken ze een geslaagde terugkeer naar het witte doek. Ondanks het weinig hoogstaande concept, slagen de schrijvers er vrij goed in om eerder gebruikt materiaal te ontwijken. Dat betekent niet dat je je aan een onvergetelijke filmavond hoeft te verwachten, maar het neemt niet weg dat de film garant staat voor een stevige portie lachsalvo’s. Sommige mensen zullen er wellicht baat bij hebben om zich op voorhand te voorzien van de nodige hoeveelheid alcohol.

BEELD EN GELUID
Beerfest staat op dvd geregistreerd met een anamorfische beeldtransfer die trouw blijft aan het originele 2.35:1-formaat. De transfer biedt een scherp en aantrekkelijk plaatje met een overwegend goed contrast- en detailniveau. Er is wel een behoorlijke hoeveelheid film grain aanwezig en donkere scènes vertonen sporen van low level noise. De kleuren zijn levendig en consistent doorheen de hele film. Voor de rest is de transfer zo goed als vrij van beschadigingen en andere storende tekortkomingen. Wat betreft geluid heb je enkel de keuze uit een Dolby Digital 5.1-geluidstrack. Dialogen worden netjes weergegeven en de muziek past netjes bij het thema. De surroundspeakers dienen hoofdzakelijk ter ondersteuning van de muziek en de omgevingsgeluiden en treden dan ook nauwelijks op de voorgrond.

EXTRA’S
Deze uitgave is, tegen onze verwachtingen in, voorzien van een respectabele hoeveelheid bonusmateriaal. Zo zijn er maar liefst twee audiocommentaren beschikbaar. Jay Chandrasekhar en Steve Lemme nemen het eerste commentaar voor hun rekening. Het tweetal brengt ons een aantal anekdotes over het schrijven en het productieproces van de film. Helaas leveren ze een wat oninteressante bijdrage en vallen er ook redelijk wat stiltes. We krijgen meer van hetzelfde bij het tweede audiocommentaar van Kevin Heffernan, Paul Soter en Erik Stolhanske. Beerfest is voor een groot deel gebaseerd op improvisatie en dat brengt een flinke hoeveelheid weggelaten scènes (28 min. 30) met zich mee. We krijgen een selectie verwijderde verhaallijnen, alternatieve scènes en weggeknipt materiaal te zien. Party Foul (9 min. 30) is een korte featurette die bestaat uit beelden achter de schermen en interviews met de cast en de schrijvers. Zij geven hun eigen voorbeelden van genante drankgerelateerde ongevallen. Beer 101 (15 min.) werpt een komische blik op de biergeschiedenis en de daarbij horende drankspelletjes. Gidsen van dienst zijn de vijf professoren beerology, die verantwoordelijk waren voor Beerfest. In Frog Fluffer (4 min. 41) brengt Steve Lemme een bezoekje aan een labo waar een professor zich bezig houdt met het oogsten van eitjes bij kikkers. Om te weten wat dat in godsnaam met de film te maken heeft, zul je de hele film eens moeten bekijken.

CONCLUSIE
Al duurt Beerfest misschien wat té lang, toch is het een genietbare komedie over de drank waar ons Belgenlandje zo bekend voor is. Over de kwaliteit van het opgediende bier, houden we wijselijk onze mond. De dvd biedt een goede beeld- en geluidskwaliteit en is voorzien van een redelijke hoeveelheid extra’s.


cover




Studio: Warner

Regie: Jay Chandrasekhar
Met: Jay Chandrasekhar, Kevin Heffernan, Steve Lemme, Paul Soter, Erik Stolhanske

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916117037


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Grieks, IJslands, Ests, Lets, Servisch, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws
Extra's:
• Party Foul
• Beer 101
• Frog Fluffer
• Weggelaten scènes
• Audio commentaar

Andere recente releases van deze maatschappij