:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLASS
CLASS
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-04-03
FILM
Het plaatstelijke busstation. Opgetut in zijn schooluniform neemt de 18-jarige Jonathon Ogner (Andrew McCarthy) afscheid van zijn zeer geëmotioneerde ouders. Vooral zijn moeder lijkt zichzelf niet meer in de hand te hebben. En ook zijn vader pakt de jonge kerel eens stevig vast voor hij de bus opstapt. Het eerste avontuur in zijn volwassen leven staat op punt op van start te gaan. Wat op hem wacht? Een typisch Amerikaanse 'prep school' die hem moet voorbereiden op normaliter volgen zal: hogere studies. Wat Jonathon zo uniek maakt blijkt onmiddellijk wanneer hij zijn eerste stappen op de campus van Vernon Academy zet. Om te beginnen is hij schijnbaar de enige die de officiële outfit draagt (die blijkbaar enkel op 'hoogdagen' uit de kast gehaald moet worden). En wanneer hij zijn kamergenoot, Skip, ontmoet, is er pas echt sprake van een waar contrast. Niet alleen blijkt Jonathon geen city-boy te zijn, hij is ook nog eens een jongen van gewone komaf. Zijn vader en moeder zien er respectievelijk uit als bouwvakker en brave huissloof. Skip (Rob Lowe) daarentegen lijkt van een heel andere wereld te komen. Zijn ouders zijn schatrijk ('daddy is on the board of AT&T'), zijn moeder is beeldmooi, hij rijdt met een Porsche Carrera, zijn vrienden noemen hem jonkheer, hij is zowat de meest populaire adolescent die er op Vernon Academy rondloopt en windt dan ook alle meisjes om zijn vingers. En net dat laatste is een struikelblok voor Jonathon. Hij heeft totaal geen ervaring op dat vlak. Het meest intieme moment met een vrouw in zijn leven, was ongetwijfeld de innige omhelzing met zijn moeder vóór hij de bus richting Northwestern opstapte. Dus wijdt Franklin Burroughs IV Jonathon in in de vrouwenliefde. Dat het niet van een leien dakje loopt, is nog zwak uitgedrukt, want wanneer Jonathon verbannen wordt van de Foxfield School for Girls (de enige meisjes binnen een straal van 160 kilometer), dringt een noodoplossing zich op. Skip stuurt Jonathon naar de Free & Easy Club, een trendy bar op Division Street (in het echte leven het bekende Mother's) waar "he will meet the girl of his dreams and will plant his seed in the garden of Eden" zoals Skip het zo plastisch uit weet te drukken. Wat Jonathon niet weet is dat de vrouw van zijn dromen, Ellen (Jacqueline Bisset),... de moeder van Skip blijkt te zijn!

Class is een film van begin jaren '80 die deel uitmaakt van een reeks high school en prep school films uit die tijd. Het scenario, van de hand van M. James Kouf Jr. en David Greenwalt is op zijn minst opmerkelijk te noemen omdat de verhaallijn van de film helemaal niet de traditie van de films met hetzelfde thema volgt. Class werpt zich op als een 'volwassen' film en snijdt verschillende onderwerpen aan zoals adolescentie, seksuele escapades, de academische druk waar jongeren mee te maken krijgen, sociale druk enzovoort. De film is nog in een ander opzicht opmerkelijk. Zo kunnen we een zeer jonge John Cusack (Roscoe Maibaum), Alan Ruck (Roger Jackson), Casey Siemaszko (Doug), Virginia Madsen (Lisa) en Lolita Davidovich ('1st girl in motel') aan het werk zien in hun allereerste filmrol. Ook John Cusacks zus Joan is (in haar derde filmrol) van de partij.

BEELD EN GELUID
De film staat in het beeldformaat 1.85:1op de dvd. Alhoewel de film dateert van de jaren '80, kunnen we van een meer dan behoorlijke transfer spreken. Helaas haalt de kwaliteit van het beeld op sommige punten niet de hoogste score. Zo is er in lichte mate filmgrain aanwezig. De kleuren daarentegen zijn redelijk helder en de scherpte en het contrast zijn goed. Op de dvd kunnen we vijf verschillende Dolby Digital tracks (Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans) terug vinden, helaas mono. In Class staan de dialogen centraal, wat maakt dat de soundtrack of speciale effecten een minder belangrijke plaats innemen. Ruis is afwezig.

EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we tevreden zijn met de trailer van de film.

CONCLUSIE
Class is een heerlijke tienerkomedie die het nostalgisch gevoel bij al wie opgroeide in de jaren '80 weer aanwakkert. Helaas is de dvd uitgave van MGM mager en krijgen we geen achtergrondinformatie over de productie. Dit terwijl Harvest Moon Publishing de kwaliteit die de film heeft wel inzag en dit nog eens beklemtoonde door het script van M. James Kouf Jr. en David Greenwalt te publiceren.


cover
Studio: MGM

Regie: Lewis John Carlino
Met: Rob Lowe, Andrew McCarthy, Jacqueline Bisset, Cliff Robertson, Alan Ruck, John Cusack

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626012573


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Frieks, Engels CC
Extra's:
• Originele bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij