:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AKIRA
AKIRA
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-12-29
FILM
Akira vertelt het verhaal van een motorbende geleid door Kaneda in het Nieuwe Tokyo van 2019, nadat deze laatste in 1988 vernietigd werd en de start gaf voor wereldoorlog 3. Tetsuo is een bendelid en Kaneda en hij zijn al vrienden van in het weeshuis. Kaneda heeft altijd zijn vriend beschermd omdat die zich niet kon verdedigen. Dat feit speelt een grote rol in de ontwikkeling van de verhaallijn. Op een avond gaan Kaneda en zijn motorbende op pad om de Clownmotorbende een lesje te leren. Bij de achtervolging die prachtige beelden op het scherm laat voorbijflitsen, komt Tetsuo bijna in botsing met een vreemde jongen die midden over de weg loopt. Als Kaneda met de anderen ter plaatse komt en Tetsuo willen helpen, verschijnen er plots militaire helikopters ten tonele die Tetsuo en de vreemde jongen meenemen. Kaneda gaat op zoek naar wat er met Tetsuo gebeurd is en komt daarbij in contact met Kei, een meisje dat bij het verzet werkt en op de hoogte is van het Akira-project. Dat is een project met kinderen die over bijzondere psychische krachten beschikken, wat moet leiden tot een nieuwe stap in de menselijke ontwikkeling. Het project liep echter verkeerd en lag aan de basis van de vernietiging van Tokyo. Kaneda en Kei komen erachter dat Tetsuo dezelfde krachten begint te ontwikkelen en Tetsuo die eindelijk zichzelf kan verdedigen, maakt er dan ook gretig gebruik van, zelfs tegen zijn vriend Kaneda. Kei en Kaneda worden vanaf dan bijgestaan door de vreemde jongen Takashi en twee anderen met dezelfde speciale krachten, namelijk Kiyoko en Masaru. Samen zullen ze de vernietigingskracht van Tetsuo proberen in te dammen om Nieuw Tokyo te behoeden voor een nieuwe vernietiging.

BEELD EN GELUID
De restauratie van de film geeft de prent de glorie die ze verdient. Het kleurenpalet in Akira is zeer groot en dat komt goed tot uiting in de transfer. De scherpte van het beeld, de zuiverheid van de kleuren, de contrasten, het ontbreken van beschadigingen, alles draagt er toe bij dat je echt kunt genieten van al het werk dat in deze film is gestopt. Het Dolby Digital 5.1-geluid (448 kbps) sluit als een capsule om je heen met het gebruik van alle kanalen, goede spreiding, zuivere dialogen en een groot klankspectrum. De remastering heeft op beeld- en geluidsvlak wonderen verricht.

EXTRA'S
De regio 1-release is nu al een tijdje verkrijgbaar en het was sindsdien halsreikend uitkijken naar de regio 2-tegenhanger. Wat extra's betreft mogen we niet echt klagen, maar de interessantste zijn ten opzichte van de regio 1-versie wel gesneuveld. Een deel van het resterende bonusmateriaal is enkel via tekst na te lezen en dat is jammer.
• Making Of (46 min.): hier kom je meer te weten over de manier van werken, de problemen die met zo'n grote productie de kop opsteken en meer achtergrondinfo over technische aspecten. Deze documentaire heeft Nederlandse ondertitels.
• Production Stills: plaatjes uit de film.
• Production Notes: achtergrondweetjes bij de productie (tekst).
• Synopsis: een vrij uitgebreide uiteenzetting van het verhaal (tekst).
• Cast en Crew is onderverdeeld in een aantal subrubrieken waar je een heleboel informatie vindt over de regisseur en de karakters in de film. Tijdens het interview met regisseur en bedenker van Akira, Katsuhiro Otomo, komen we meer te weten over Akira, het ontstaan als strip en de groei naar cultstatus. Katsuhiro geeft ook uitleg bij zijn rol als regisseur. Dit alles als tekst.
• Trailers: 2 teasers, 3 trailers, 1 TV-spot.
• Film credits: een kort lijstje met de belangrijkste medewerkers aan de film.

CONCLUSIE
Voor de Manga- en tekenfilmliefhebber is dit een onmisbare dvd. Jammer genoeg schiet deze release in vergelijking met de regio 1-tegenhanger redelijk wat te kort op het vlak van extra's.


cover
Studio: A-Film

Regie: Katsuhiro Otomo
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777001547


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disk 1:
• Film

Disk 2:
• Making Of
• Originele teasers, trailers, TV spot
• Cast en Crew (tekst)
• Production Stills
• Production Notes
• Synopsis (tekst)
• Film credits

Andere recente releases van deze maatschappij