:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIJNTJE DVD COLLECTIE 2
NIJNTJE DVD COLLECTIE 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-05-07
ACHTERGROND
De achtergrond van het vijftig jaar oude animatiefiguurtje Nijntje en haar geestelijke vader, Dick Bruna, kon U reeds uitgebreid lezen in de bespreking van de eerste Nijntje box. Ook nu weer krijgen we in deze collectie een greep van drie reeds eerder los uitgebrachte Nijntje-dvd's te zien, in zo verschillend mogelijke incarnaties, alhoewel een equivalent van de redelijk debiele musical uit het eerste pakket ons ditmaal gelukkig gespaard wordt.

DISCS
De set bevat de volgende discs:

Nijntje Heeft Een Leuke Dag 2
is een tweede deel uit de serie Ontdek De Wereld Met Nijntje, en bevat net als <>Nijntje En Haar Vriendjes uit de eerste boxset veertien staaltjes van de minimalistische tekenstijl die Dick Bruna zo beroemd heeft gemaakt. Slechts een minderheid van de 2D-animatiefilmpjes draait rond het wereldberoemde konijntje, en als er hier al een rode draad in te trekken is, dan is het wel de educatieve Sesamstraat-achtige invalshoek. In zowat elk filmpje is het herkennen van kleuren, vormen, dieren of tellen de kapstok waar de rest wordt aan opgehangen.

Nijntje Is Jarig / Kleine Pluis
is de tweede van twee discs met "extra lange verhalen van Nijntje", uitgewerkt in de mooie stop-motionanimatie die we in Nijntje Gaat Naar De Dierentuin / Nijntjes Nieuwjaarsfeest ook al te zien kregen. Door tweemaal vijf min of meer losstaande afleveringen van vijf minuten aan elkaar te naaien tot afleveringen van 24 minuten, krijgen we een langer verhaal; vooral Kleine Pluis, waarin - de titel doet het al vermoeden - de familie Pluis aan gezinsuitbreiding doet - uiteraard niet met een worp van twintig ineens zoals echte konijnen - is eigenlijk educatief een heel mooie opzet om kleine kinderen het concept van zwangerschap uit te leggen op een voor hen bevattelijke manier; net als het overlijden van Oma Pluis in Dick Bruna's boekjes worden de belangrijke gebeurtenissen die het leven van kleuters danig kunnen beïnvloeden, niet uit de weg gegaan, wat toch betekent dat het werk van Bruna minder vrijblijvend is dan het op het eerste zicht lijkt.

Nijntje & Boris
is opnieuw een staaltje van dezelfde stop-motionanimatie, ditmaal de eerste disc in een serie van vijf, met daarin vijftien filmpjes waarin Nijntje en haar vriendjes alledaagse zaken beleven die nauw aansluiten bij de leefwereld van de kinderen: ziek zijn, spelen gaan kamperen, verjaardagsfeestjes, moeder helpen in het huishouden (ja, Nijntje is redelijk rolpatronen-bevestigend; so what?) Het valt vooral op dat Nijntje als rolmodel moet dienen om de creativiteit van kinderen te stimuleren: Nijntje voelt zich namelijk het best in haar konijnenvel als ze mag tekenen, muziek mag maken, Boris helpt met knutselen of op dansles gaat bij Tante Trijn.

BEELD EN GELUID
De 2D-animatie is van de bekende rudimentaire eenvoud met slechts gebruik van vijf of zes kleuren, waar Dick Bruna zijn handelsmerk van heeft gemaakt. De print is echter niet altijd even goed van kwaliteit, er zitten met name kleine krasjes op. De compressie is behoorlijk; maar de reden waarom het Vlaamse en het Nederlandse audiospoor moesten verdeeld worden over de beide zijden van een dubbellagige disc is redelijk vaag én slecht aangeduid op de disc. Je hebt 50 procent kans om verkeerd te gokken, in de praktijk aanzienlijk méér door de wet van Murphy. De beide stop-motiondiscs zijn beter qua beeldkwaliteit, maar ook niet foutloos; vooral ruis is in egale kleurvlakken, en dan met name de blauwe lucht, al eens een probleem. De disc met de twee langere verhalen bevat enkel een Nederlands gesproken audiotrack, bij de andere disc, waarvan we bijgevolg vermoeden dat die het recentst gemaakt is, kan je daarnaast ook opteren voor een Vlaams gesproken versie.

EXTRA'S
Op de disc met 2D-animatie vinden we als extra bonus nog maar eens het Nijntje-lied, en de twee discs met 3D-animatie bevatten nog maar eens hetzelfde making of-filmpje dat we intussen al op elke 3D-Nijntjedisc hebben aangetroffen. Tot slot zijn er op de Nijntje Is Jarig / Kleine Pluis-disc nog cross-promotionele trailers te vinden.

CONCLUSIE
Nijntje blijft educatief zeer verantwoord materiaal om de allerkleinsten mee zoet te houden, en vooral de 3D-filmjes hebben een hoge knuffelbaarheidsfactor.


coverStudio: Warner

Regie: Toshio Nishiuchi, Jeroen Van Blaaderen, Ellen Meske
Met: Lotte De Cat, Maike Boerdam, Tanneke Hartzuiker, Tessa de Kleijn, Vera Westera, Donna Senders, Truus Druyts, Lies Steppe

Film:
6-8-8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5-7-7/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004-05

Leeftijd:
AL

Speelduur:
196 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Stereo 2.0
Nederlands Stereo 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Nijntje lied,
• Bij Nijntje achter de schermen,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij