:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MILLENNIUM ACTRESS
MILLENNIUM ACTRESS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-05-29
FILM
Wanneer een grote Japanse filmstudio wordt afgebroken, besluit de gedreven maker van documentaires Genya Tachibana (Shz zuka) op zoek te gaan naar de grootste filmactrice uit de gouden jaren van de studio. Maar dit blijkt echter moeilijker dan gedacht, want deze Chiyoko Fujiwara (Miyoko Shji) heeft in het verleden lk interview geweigerd! Toch besluit Genya niet op te geven...

Na het verbluffende en spannende Perfect Blue uit '98 hielden de animefans hun adem in voor de opvolger Millennium Actress van wonderkind Satoshi Kon. Het duurde drie jaar maar het moet gezegd dat Millennium Actress het wachten zeker waard is. Dit keer geen donkere en grimmige thriller, maar een originele liefdesbrief aan de geschiedenis van de Japanse cinema - verpakt in een tragisch verhaal van passie en liefde. De animatie is werkelijk verbluffend, doch niet typisch en clich. De cineast gaat eerder voor de meer realistische aanpak en de goeie stemmencast draagt daar alleen maar toe bij. Soms vergeet je bijna dat je naar een animatiefilm aan het kijken bent! Millennium Actress rijfde niet voor niets een resem belangrijke nominaties en prestigieuze filmprijzen binnen. Een must!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er goed uit, met een prima scherpte en schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de heldere kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte print is proper en buiten enkele digitale compressiefoutjes en wat minieme filmgrain hebben we niets waargenomen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt vrij goed en realistisch, maar the choice to go is uiteraard de originele Japanse taal. Deze track - eveneens weergegeven in een helder 5.1-spoor - klinkt toch wat natuurlijker. Voor de rest komen bij beide sporen de dialogen netjes uit de center en worden de achterste speakers aangesproken voor de prachtige filmmuziek en de aanwezige geluidseffecten. Ruis en/of andere storingen hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
Een diepgravende en boeiende Making of-documentaire en een resem bioscooptrailers.

CONCLUSIE
Millennium Actress is de tweede film van Satoshi Kon, maar wederom bewijst de cineast dat hij n van de beste animeregisseurs is! Het schijfje van distributeur A-Film heeft een prima beeldkwaliteit en dito geluid. De bonussectie is op het eerste zicht niet zo fel bedeelt, maar de kwaliteit neemt hier gelukkig de bovenhand over kwantiteit. Een aanrader voor de liefhebbers!


cover
Studio: A-Film

Regie: Satoshi Kon
Met: Miyoko Shji, Mami Koyama, Fumiko Orikasa, Shz zuka

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
Making of,
Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij