:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JETSONS, THE - SEIZOEN 1
JETSONS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2007-11-14
SERIE
In 1962 werd de allereerste aflevering van The Jetsons uitgezonden. Niemand kon op dat ogenblik vermoeden dat de tekenfilmreeks enkele decennia later nog een stevige cultaanhang zou hebben. Centraal staat de familie Jetson waar de titel naar verwijst. George, Jane, Judy en Elroy beleven in een futuristische samenleving het ene avontuur na het andere waarbij pech en humor hand-in-hand gaan. Technologie speelt een belangrijke rol in hun leven. De vliegende auto's, speciale bedrijven, monorails en (huishoud)robots maakten deel uit van de 'space race' die onlosmakelijk verbonden was met de jaren zestig.

De vierentwintig afleveringen van het eerste seizoen werden gebundeld in een nette dvd-box, die de kijker ogenblikkelijk meenemen naar vervlogen tijden. In tegenstelling tot sommige andere tekenfilmreeksen bevat het eerste seizoen van The Jetsons meteen verschillende hoogtepunten die in de seizoenen daarna nog maar zelden overtroffen werden. Met The Jetsons wordt eens te meer duidelijk waar Futurama de mosterd ging halen.

BEELD EN GELUID
Het 1.33:1 beeld werd in zijn oorspronkelijk formaat op dvd gezet. De kleuren zijn behoorlijk, ook al ogen bepaalde afleveringen iets fletser dan andere. Het contrast is van een aanvaardbaar niveau maar kan niet verhullen dat het hier om een oude reeks gaat. Het geluid werd in het Dolby Digital 2.0 monoformaat op de discs geschreven. De soundtrack klinkt bij momenten erg hol maar draagt bij tot de nostalgische charme van de serie.

EXTRA'S
Sommige afleveringen bevatten een audiocomentaar ingesproken door Janet Waldo, die in de reeks de stem verzorgt van Judy Jetson. Ze deelt op informatieve wijze verschillende leuke weetjes over de productie van de show mee. The Jetsons: The Family of the Future is een heuse making-of die gedetailleerd ingaat op de technologie en futuristische architectuur waarop de serie geïnspireerd werd, en die op haar beurt de samenleving opnieuw inspireerde. Space-Age Gadgets is een korte featurette die alleen maar enkele gadgets uit de serie in beeld brengt en verder weinig toegevoegde waarde heeft. Nuclear Family Album bevat foto's, quotes en bio's van de verschillende personages uit de serie. Rosey the Robotic Maid gaat gedurende drie minuten eventjes in op dit leuke personage maar bevat weinig tot geen nuttige informatie.

CONCLUSIE
The Jetsons is een schitterende tijdscapsule richting sixties. De dvd-box is een brok pure nostalgie voor wie vroeger (al dan niet met heruitzendingen) is opgegroeid met de serie. Nieuwe fans zal de reeks niet winnen, daarvoor heeft de tand des tijds iets teveel geknaagd aan het concept, de humor en de animatietechnieken.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Barbera, William Hanna
Met: George O'Hanlon, Janet Waldo

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962

Leeftijd:
6

Speelduur:
629 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932024616


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurettes
• Character Bios

Andere recente releases van deze maatschappij