:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EX DRUMMER
EX DRUMMER
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2008-01-01
FILM
Mongoloid he was a mongoloid // Happier than you and me // Mongoloid he was a mongoloid // And it determined what he could see // Mongoloid he was a mongoloid // One chromosome too many // Mongoloid he was a mongoloid // And it determined what he could see...

Jan Verbeek (Gunter Lamoot), Koen de Geyter (Norman Baert) en Ivan Van Dorpe (Sam Louwyck) zijn drie gehandicapte losers uit Oostende die samen spelen in een rockband. Het ontbreekt hen echter aan een drummer. Ze vragen Dries (Dries Vanhegen), een bekend schrijver, hun band te versterken en hen op weg te zetten naar roem en succes...

Plat, vulgair, een aaneenschakeling van onnozelheid, seksistisch, politiek en maatschappelijk incorrect... het zijn slechts een aantal van de termen die in de veelal negatieve binnenlandse besprekingen van Ex Drummer aan bod kwamen. We kunnen ons hier deels in vinden maar Ex Drummer is ook origineel, ambitieus, gedurfd en bij momenten erg leuk. Misschien nog de grootste verdienste van Ex Drummer is het feit dat de film aanzet tot discussie, het is een prent die je erg weet te smaken of die je haat, er lijkt ons geen middenweg mogelijk.

Zeggen dat er op cinefiel vlak niets gebeurt in Vlaanderen is overdreven maar men dient toch te onderkennen dat er slechts een zeer beperkt aantal Vlaamse films stof doet opwaaien of over de landsgrenzen geraakt. Het was al weer een tijdje geleden dat een Vlaamse films besprekingen kreeg in een krant als The Guardian (4 op 5 sterren !!!) of tijdschriften als Total Film en Bizarre Magazine. Het zegt iets over de kwaliteiten of toch zeker het potentieel van Ex Drummer dat de rechten inmiddels voor het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden opgekocht door Tartan en dat de juryprijs (onder leiding van Iggy Pop) voor het beste debuut werd weg gekaapt op het Raindance filmfestival, tot nader order het grootste independent festival in de UK.

Op inhoudelijk vlak heeft Ex Drummer redelijk weinig om het lijf wat niet wegneemt dat de film toch de volle 100 minuten blijft boeien. Er wordt los omgesprongen met het bronmateriaal, de als on-verfilmbaar geachte roman van Herman Brusselmans en diverse keren worden er zijstapjes gemaakt (op inhoudelijk of visueel vlak) richting films als Trainspotting, A Clockwork Orange of Irréversible. Met zijn debuutfilm bewijst regisseur Koen Mortier in ieder geval over een pak visuele flair te beschikken. Mogen wij in dit verband ondermeer uw aandacht vragen voor de knap gemonteerde openingsscène met de leuke credits?

De casting en het acteerwerk zijn zonder meer sterk. De West-Vlaamse acteurs slagen er moeiteloos in om de kijker mee te slepen in hun marginale leefwereld met walging, verwondering en een glimlach op zijn tijd tot gevolg. De laatste jaren kregen een pak Vlaamse films sterke soundtracks: Any Way The Wind Blows (Charles Mingus, The Kids, Max Berlin), Fallen (Praga Khan), Steve + Sky (1000 Ohm, Nacht Und Nebel, 101...) maar de Ex Drummer-soundtrack overtreft deze allemaal met puike nummers van ondermeer Funeral Dress, Mogwai en The Tritones. Meer moet dat niet zijn!

BEELD EN GELUID
We krijgen een release die zowel wat betreft de beeld- als de geluidskwaliteit de verwachtingen inlost. Het beeld oogt grotendeels scherp en kreeg een goed contrast- en zwartniveau mee. De ietwat grainy look is eigen aan de film en dus niet te wijten aan de transfer. Zowel de Vlaamse Dolby Digital 5.1-track als de DTS-track klinken prima, beide tracks zijn quasi inwisselbaar maar toch hebben we een lichte voorkeur voor de DTS-track.

EXTRA'S
We starten de extra's met de 2 trailers voor Ex Drummer en 2 videoclips (Flip Kowlier met "De grotste lul van't stad" en Millionaire met "Music for The Feminists") We gaan verder met een interessante making of (31 minuten). Deze bevat ondermeer beelden van de opnames en de casting (hallucinant om zien welke weirdo's hiervoor opdoken). We sluiten af met Gunter Lamoot is standing up behind the scene (4 minuten ongein met Lamoot) en een deleted scene: Overdo Hykers, the band that never made the film.

Zonder twijfel de meest interessante extra die we krijgen is de fantastische soundtrack op een aparte cd. Deze bevat de volgende tracks:

1) 2 Morro Morro Land - Lightning Bolt
2) Papa Bear - Madensuyu
3) Need You Now - An Pierlé & White Velvet
4) Chagrin De La Mer - The Tritones
5) Hunted By A Freak - Mogwai
6) Mexico Dream Blues - The Experimental Tropic Blues Band
7) De Grotste Lul Van 't Stad - Flip Kowlier
8) Mongoloid - Millionaire
9) Grinning Mouths - Isis
10) Een Boeket Met Pisseblommen - Arno
11) People In Pairs - Augusta National Golfclub
12) Time Hangs Heavy On Your Hands - Mel Dune
13) Blow - Ghinzu
14) Hello From The Underground - Funeral Dress
15) Moving Ground - Blutch
16) Deep Fish - Millionaire

CONCLUSIE
Ex Drummer mag dan geen meesterwerk zijn het is wel een stevige trap in de ballen van de half ingedommelde Vlaamse filmindustrie. De bekrompen reacties vol afgrijzen ("zoveel geweld en vulgariteit kunnen niet door de beugel!") die te vinden zijn op diverse Vlaamse forums en blogs doen ons alvast roepen: meer van dat! Of verkiest u Firmin en Ben X?


cover
Studio: A-Film

Regie: Koen Mortier
Met: Dries Vanhegen, Norman Baert, Sam Louwyck, Gunter Lamoot, François Beukelaers, Bernadette Damman

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams DTS
Vlaams Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Trailers,
• Videoclip,
• Making of,
• Soundtrack CD

Andere recente releases van deze maatschappij