:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROTHER
BROTHER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-02-21
FILM
Verlaten door de broederschap van zijn Yakuza-clan moet zware jongen Yamamoto (Takeshi Kitano) noodgedwongen Tokyo verlaten. Hij vertrekt naar Los Angeles om daar zijn jongere, halfbroer Ken te zoeken. Met een nieuwe identiteit op zak begeeft Yamamoto zich alleen en gefrustreerd door een voor hem vreemde omgeving waarvan hij ook nog eens de taal niet spreekt. Yamamoto weet Ken, die een kleine drugsdealer blijkt te zijn, uiteindelijk te vinden. Als Ken zijn oudere "aniki" introduceert bij zijn "home boys" is Yamamoto verrast te zien dat één van hen een zwarte jongeman Denny is. Tijdens zijn eerste dagen in Los Angeles had Yamamoto een geweldadige aanvaring met deze Denny (Omar Epps). Ondanks het aanvankelijke wantrouwen en vijandigheden begint er tussen beide een onverwachte band te ontstaan. Boven alle verwachting belandt Yamamoto al snel weer in het alledaagse geweld dat hij nog kent van zijn dagen in Tokyo. Op efficiënte en sardonische wijze zet hij Ken's leverancier en de bijbehorende Chicano bende op een zijspoor en claimt hun hele gebied. In korte tijd neemt Yamamoto's bende aanzienlijke vormen aan. De zaken gaan goed en het geld stroomt binnen. Yamamoto en zijn jongens dragen nu dure pakken, rijden rond in limousines en regelen hun zaakjes vanuit stijlvolle kantoren. Omdat succes jaloezie in de hand werkt besluit Yamamoto een pact te sluiten met de jonge, rivaliserende Japanse gangsterbaas Shirase. Als de Japanse bende niet wil buigen voor de Mafia, realiseert Yamamoto zich dat er geen weg meer terug is. De oorlog wordt openlijk verklaard en niemand blijft buiten schot. Wanneer de strijd in alle hevigheid losbarst, komt Yamamoto er achter dat eigenlijk alleen Denny begrepen heeft wat de erecode van de Yakuza broederschap inhoudt.


BEELD EN GELUID
De film wordt met een anamorfisch beeldformaat op DVD gezet. Het beeld oogt over het algemeen goed en toont scherpe en gedetailleerde beelden met een uitstekend contrastniveau. Compressiefouten of printbeschadigingen hebben we niet kunnen constateren. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor klinkt behoorlijk, maar we dienen hier toch op te merken dat de geluidseffecten van de geweerschoten nogal amateuristisch en dof klinken. Of dit de bedoeling is geweest van de regisseur hebben we niet kunnen achterhalen. Voorts klinkt alles zoals het hoort.

EXTRA'S
Een handvol extra's op deze DVD. Een filmografie over Takeshi Kitano, een bioscooptrailer en een gebruikelijke korte featurette. Daarnaast krijgen we een bijzonder interessante documentaire "Scenes by the sea" (46 min.) die de persoon Takeshi Kitano belicht. Via interviews met de man zelf, filmspecialisten en kenners van Japanse cultuur, komen we meer te weten over deze veelzijdige regisseur/schrijver/acteur/komiek. Deze documentaire wordt aangevuld met beelden tijdens de opnames van Brother, en scènes uit enkele van zijn vroegere films.


CONCLUSIE
Brother is een harde misdaadfilm en staat in schril contrast met Kitano's vorige film Kikujiro. De bloederige afrekeningen binnen het gangstermilieu wisselen elkaar aan de lopende band af, de film is dus bijgevolg niet voor gevoelige zielen weggelegd. Regisseur/acteur Takeshi Kitano drukt zijn eigen stempel op de film en dat straalt van het scherm af. Het verhaal is soms wat saai maar toch zeker een kijkbeurt waard. Technisch scoort de DVD goed tot vrij goed, alhoewel de geluidseffecten van geweerschoten wel redelijk amateuristisch klinken. De extra's zijn povertjes, maar de interessante documentaire maakt dat tekort ruimschoots goed.


cover
Studio: A-Film

Regie: Takeshi Kitano
Met: Takeshi Kitano, Omar Epps, Kuroudo Maki, Masaya Kato, Susumu Terajima, Royale Watkins, Lombardo Boyar, Ren Osugi, Ryo Ishibashi, James Shigeta, Tatyana Ali, Makolo Ohtake

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777001714


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Featurette,
• Documentaire,
• Theatrical Trailer,
• Filmography

Andere recente releases van deze maatschappij