:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BYSTANDERS
BYSTANDERS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-23
FILM
De Koreaanse detectives Chu Ja-young (Eun-Kyung Shin) en Kim Dong-wook (Eric Moon) krijgen een ingewikkelde moordzaak voorgeschoteld: Op de plaatselijke school hebben er zich enkele bizarre sterfgevallen voorgedaan, maar vreemd genoeg leiden alle sporen naar iemand die al een hele tijd overleden is...

Bystanders (originele titel: Yu-wol-ui Il-gi) is een ingetogen, doch behoorlijk straffe Zuid-Koreaanse politiethriller uit 2005. Hoewel het aanvankelijk lijkt alsof regisseur Kyung-Soo Im iets teveel wilt uitpakken met flashbacks die het beloop van het verhaal niet vooruit lijken te helpen, vallen de puzzelstukjes erg knap in elkaar in de laatste act. De film zit erg goed in elkaar en bevat meerdere lagen. Ook de schokkende finale bevat de nodige kronkels en komt aan als een donderslag bij heldere hemel. Kyung-Soo Ims regie is uitstekend en hij neemt rustig de tijd om zijn verhaal te vertellen. Op deze manier krijgt de kijker voldoende tijd om de personages grondig te leren kennen. De regisseur kiest overigens niet voor de makkelijkste weg van bloed en andere goedkope schokscènes, maar hij pakt in plaats daarvan uit met prachtige en tegelijk beklijvende shots en mikt duidelijk op een onderhuids gevoel van spanning. De prent is hier en daar gekruid met het typische Koreaanse gevoel voor donkere humor en de geweldige soundtrack bepaalt mee de bijwijlen grimmige sfeer. Bystanders is integer geacteerd en de vele Lost-fans zullen zeker de knappe Yunjin Kim herkennen. Hoewel Bystanders een straf visitekaartje is heeft regisseur Kyung-Soo Im de voorbije jaren weinig tot niets meer te betekenen in de Zuid-Koreaanse filmindustrie. Begrijpen wie begrijpen kan!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1-beeld ziet erg goed uit. Scherpte en contrast zijn prima en hetzelfde kunnen we zeggen van het schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen realistisch. De gebruikte bioscoopprint is, zoals te verwachten van een recente productie, volledig vrij van vuiltjes en storende beschadigingen. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk en voldoende dynamisch met heldere en goed verstaanbare dialogen uit de centerspeaker. De muziek komt goed tot zijn recht en de subwoofer zorgt voor extra onderstreping waar nodig. Ruis hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer is vreemd genoeg afwezig. Buiten een drietal promotionele trailers voor andere Asiamania-titels is er weinig te beleven. Behoorlijk teleurstellend!

CONCLUSIE
Bystanders is een ingetogen en strak ingeblikte politiethriller met een sterk scenario en geloofwaardige vertolkingen. De dvd van Asiamania heeft een goede kwaliteit qua beeld en geluid, maar extra's zijn teleurstellend genoeg volledig afwezig.


cover
Studio: A-Film

Regie: Kyung-Soo Im
Met: Eric Moon, Eun-Kyung Shin, Yunjin Kim

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777059135


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij