:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WINDTALKERS [DIRECTOR'S CUT]
WINDTALKERS [DIRECTOR'S CUT]
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-04-27
FILM
Sergeant Joe Enders (Nicolas Cage) verliest tijdens een gevecht bijna al zijn manschappen. Hij komt volledig gehavend en met een geperforeerd trommelvlies uit de strijd. Daardoor moet hij in een legerziekenhuis verblijven. Enders geeft zichzelf de schuld van het omkomen van zijn mannen en hij wil zo snel mogelijk terug naar het front opdat hij toch nog iets kan betekenen. Zuster Rita (Frances O'Connor) wil hem helpen en speelt vals bij een gehoortest. De sergeant wordt opnieuw goedgekeurd en door Majoor Mellitz (Jason Isaacs) uitverkoren om enkele Navajo-codepraters koste wat kost te beschermen. Deze Navajo-indianen worden getraind op een speciale codetaal die bestaat uit onderdelen van hun taal. Deze code is de enige die de Japanners nog niet wisten te breken en ze zijn dan ook naarstig op zoek naar Navajo-krijgsgevangenen om de code los te peuteren. Ook Sergeant Ox (Christian Slater) moet deelnemen aan deze gevaarlijke missie. Codeprater Ben Yazhee (Adam Beach) word toegewezen aan sergeant Enders en codeprater Charlie Whitehorse (Roger Willie) aan Ox. Als de oorlogshel tegen de Japanners in alle hevigheid losbarst, blijkt het moeilijker dan gedacht om de opdracht uit te voeren…

Hoe zou het ondertussen zijn met John Woo? Sinds het floppen van zowel de ongelukkig uitgebrachte Windtalkers als het zwakke Paycheck, worden er weliswaar véél nieuwe producties van hem aangekondigd en werd zijn naam gelinkt aan de verfilming van het videospel "Spy Hunter" en de nieuwe films van "He-Man" én "The Teenage Mutant Ninja Turtles", maar in realiteit gebeurde er bitter weinig. De helft van deze projecten verkeert ondertussen in 'development hell' - een veelgebruikte vakterm voor projecten die zijn vastgelopen en niet gerealiseerd geraken - terwijl de rest al is doorgegeven aan nieuwe regisseurs.

Geen fijne carrière-evolutie voor de legendarische Chinese actieregisseur die wereldwijd door miljoenen actiefans een warm hart wordt toegedragen voor enkele van de beste actiefilms ooit gemaakt! Daarbij denken we aan filmische mijlpalen als The Killer, A Better Tomorrow, Hard Boiled en Bullet In The Head.

Ondanks de tegenvallende opbrengst aan de kassa's kreeg zijn prestigieuze oorlogsprent Windtalkers (onze recensie van de R1-uitgave leest U hier) toch maar knap de eer om enkele keren te worden heruitgebracht. Het zal de Benelux-fans dan ook erg blij maken dat nu ook zij EINDELIJK kunnen genieten van de speciaal door John Woo samengestelde Director's Cut! Deze nieuwe en definitieve versie bevat ongeveer een kwartier uitbreidingen bij de overigens al erg spectaculaire oorlogsscènes, enkele weggeknipte scènes en wat uitdieping van de romance tussen Joe Enders en verpleegster Rita. Hoewel er van extra verhaaluitontwikkeling weinig sprake is, zijn de toegevoegde oorlogscènes echt de moeite waard. Kortom, een must voor de John Woo- en actiefans!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld ziet er over het algemeen scherp uit, met hier en daar een soft moment. Het contrast en schaduwdetail zijn dik in orde. Ook het zwartniveau is prima en de goed verzadigde kleuren ogen realistisch. Er is wel wat filmgrain aanwezig en ook werd er duidelijk wat edge-enhancement toegepast. De gebruikte filmprint is verder vrij van vuiltjes en beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een uitstekend gevoel van richting. Er is voldoende spreiding en de geluidseffecten zijn knap geplaatst. De subwoofer draagt zijn steentje bij waar nodig en de center brengt de dialogen helder en te allen tijden verstaanbaar ten gehore. De eveneens aanwezige Engelstalige DTS-track biedt iets meer detail en spreiding, maar de verschillen zijn eerder minimaal.

EXTRA'S
Het eerste schijfje wordt kort ingeleid door niemand minder dan regisseur John Woo en daarna is er de mogelijkheid om de hoofdfilm nog eens te bekijken met drie (!) verschillende commentaartracks. John Woo en producent Terence Chang geven het goede voorbeeld en in track nummer twee is het de beurt aan hoofdrolspelers Nicholas Cage en Christian Slater. Het derde en laatste stukje commentaar wordt gebracht door acteur Roger Willie en Navajo-expert Albert Smith. Wie dan nog niet genoeg weet over het maken van de oorlogsfilm kan terecht op het tweede schijfje voor een lading extra's. Alles is opgedeeld in diverse submenu's. In het eerste onderdeel – Behind the scenes - krijg je een ruime blik achter de schermen, terwijl "Windtalkers Bravo Special" (11 min.) handelt over het ontstaan van de film. In "Actor's Boot Camp" (15 min.) zijn we getuige van de harde training die de acteurs hebben ondergaan om hun rol tot een goed einde te brengen. In "John Woo and Creating War" (3 min.) staat het maken van de spectaculaire oorlogsscènes centraal, terwijl als laatste de vier belangrijkste castleden hun zegje mogen doen over hun personage (5 min.). Het volgende submenu brengt de achtergronddocumentaires "The Code Talkers: A Secret Code Of Honour" (23 min.) en "American Heroes: A Tribute To Navajo Code Talkers" (9 min.), die dieper ingaan op de echte Navajo-indianen die hebben meegevochten in de oorlog. In "The Music Of Windtalkers" (4 min.) vertelt de befaamde componist James Horner over – surprise surprise - de filmmuziek die hij componeerde voor de prent. Vervolgens kan je vier multi-angle scènes bekijken en worden er nog eens vier sequenties van naderbij bekeken, aan de hand van setbeelden met achteraf het uiteindelijke resultaat. Ten slotte is er nog een redelijk uitgebreide fotogalerij en een biografie voor regisseur John Woo. Naast de prachtige en meeslepende bioscooptrailers is dit een behoorlijk compleet pakket!

CONCLUSIE
Na veel vijven en zessen krijgen ook de Benelux-kijkers de kans om de Director's Cut van John Woo's prima Windtalkers in huis te halen. Hoewel je weinig extra uitdieping van het verhaal moet verwachten, zijn de extra oorlogscènes zeker de moeite waard. Bovendien bestaat deze mooi verpakte speciale editie uit twee goed gevulde schijfjes en is er dit keer een DTS-track aanwezig. Een aanrader!


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: John Woo
Met: Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Mark Ruffalo, Noah Emmerich, Peter Stormare, Brian Van Holt, Roger Willie, Frances O'Connor, Martin Henderson, Jason Isaacs, Billy Morts

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609048100


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disc 1:
• Introductie
• 3 commentaarsporen

Disc 2:
• Windtalkers Bravo Special
• Actor's Boot Camp
• John Woo and Creating War
• The Cast
• Code Talkers: Secret Code Of Honour
• American Heroes
• Music Of Windtalkers
• Battle Sequences
• Fly On The Set Diaries
• Fotogalerij
• Biografie John Woo

Andere recente releases van deze maatschappij