:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERBAD
SUPERBAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-02-25
FILM
Seth (Jonah Hill) en Evan (Michael Cera) zijn twee sullige en sociaal onbekwame tieners die op het punt staan hun middelbare schooldiploma te halen. Beiden zijn al bijna hun hele schooltijd onafscheidelijke vrienden, maar het volgende jaar gaan ze naar verschillende universiteiten en zijn ze gedwongen om zich aan te passen aan een leven zonder elkaars gezelschap. Evan is een ietwat bedeesde jonge knaap, terwijl Seth een platvloerse en goedgebekte dikkerd is die enkel maar geïnteresseerd is in het zo snel mogelijk seks hebben! Wanneer de jongens eindelijk eens uitgenodigd worden op een feestje, zijn ze vastbesloten om er een avond van te maken om nooit te vergeten...

Judd Apatow is een naam die bij weinig mensen een belletje zal doen rinkelen, maar dat neemt niet weg dat de man verantwoordelijk was als regisseur, producent en/of schrijver voor enkele van de meest hilarische en succesvolle komedies van de laatste jaren. Sinds het geweldige Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy groeien zijn komedies uit tot echte blockbusters zoals het geslaagde The 40-Year Old Virgin, Knocked Up en meer recent nog Superbad. Deze laatste werd gerealiseerd door regisseur Greg Mottola en geschreven door Apatows golden boys Evan Goldberg en Seth Rogen. De sfeer wordt direct gezet met de geweldige retro-opening en Mottola was zo slim om de lijn verder door te trekken met de heerlijke soundtrack. De casting is perfect met op kop Seth Rogen en Bill Hader als de geflipte flikken. Maar ook Jonah Hill, Michael Cera en de aandoenlijke Christopher Mintz-Plasse zijn goed op dreef. Mottola blikt de productie levendig in met een duidelijke voorliefde voor het filmmetier en een resem geslaagde knipogen naar de jaren zeventig en tachtig. De 20 miljoen dollar kostende komedie bracht wereldwijd 170 miljoen dollar in het laatje en een hit of niet, toch waren we ietwat teleurgesteld door deze Superbad. De personages zijn echt charmant en de situaties aandoenlijk, maar de film zakt soms wat in omdat de grappen iets te ver uit de bocht gaan qua niveau (lees: platvloers). Zeker een huurtip, maar wij hebben persoonlijk veel meer genoten van Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy, The 40-Year Old Virgin en Apatows meest recente regieklus Knocked Up.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, met een goed contrast en prima schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de heldere kleuren ogen natuurlijk. Beschadigingen en vuiltjes zijn zoals te verwachten bij een recente prent niet aan de orde. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt erg goed met een warm geluid en zuivere verstaanbare dialogen. De groovy soundtrack zorgt voor wat ruimte en komt goed tot zijn recht. De subwoofer onderlijnt de lage tonen waar nodig. Ruis of andere storingen hebben we niet opgemerkt.

EXTRA'S
Het eerste wat we ontdekken is een commentaartrack, ingesproken door producent Judd Apatow, regisseur Greg Mottola, schrijver/producent Evan Goldberg, duivel doet al Seth Rogen en acteurs Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse en Michael Cera. Het is duidelijk een plezante bende en de heren spitten veel waardevolle informatie op over diverse aspecten van het maken van de prent. Vervolgens hebben we een zevental weggeknipte en alternatieve scènes, samen goed voor 12 minuten beeldmateriaal. Er is geen verdere uitleg waarom die gesneuveld zijn op de montagetafel, maar er is wel een handige 'Play All'-knop aanwezig. In de 13 minuten durende featurette The Making of Superbad leren we meer over het ontstaan van de film. We krijgen een ruime blik achter de schermen en de belangrijkste cast- en crewleden komen aan het woord. In de korte featurette Dancing Title Sequence krijgen we een idee over hoe de coole openingcredits tot stand kwamen. Afsluiten doen we met enkele exclusieve beelden van het nieuw project van Apatow, Goldberg en Rogen: Pineapple Express en een resem cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Superbad was financieel wederom een schot in de roos voor het gouden trio Judd Apatow, Evan Goldberg en Seth Rogen. Toch waren we lichtjes teleurgesteld over de film! De personages zijn charmant en ontwapenend, maar de humor ging althans wat ons betreft soms iets te ver uit de bocht. Op de dvd van distributeur Sony Pictures Home Entertainment is dan weer helemaal niets aan te merken! Een huurtip!


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Greg Mottola
Met: Jonah Hill, Michael Cera, Seth Rogen

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609678215


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Weggeknipte scènes
• Making Of
• Dacing Title Sequence
• Preview Pineapple Express
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij