:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> A.I. - ARTIFICIAL INTELLIGENCE
A.I. - ARTIFICIAL INTELLIGENCE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-15
FILM
Films van Stanley Kubrick zijn even bizar en wereldvreemd als de grootmeester zelf: je houdt ervan of je houdt er niet van. Een middenweg is er niet. De pareltjes die Kubrick decennia lang verwezenlijkte zullen nooit ofte nimmer uit de filmgeschiedenis weg te branden zijn. Toen hij echter op 7 maart 1999 in het Engelse Hertfordshire aan een hartaanval overleed, hielden ontelbare fans de adem in. Zij keken al jaren reikhalzend uit naar Kubricks geheimzinnige project A.I., voluit Artificial Intelligence, waaraan hij al sinds het begin van de jaren tachtig werkte. Het idee voor de film heeft Kubrick gehaald uit het korte verhaal Super-Toys Last All Summer Long van de Britse sciencefiction-auteur Brian Aldiss, met wie hij samen het filmscript schreef. Het project raakte niet echt van de grond en het was pas na het bekijken van Jurassic Park dat Kubrick tot het besef kwam dat de productie van speciale effecten voldoende ontwikkeld was om zijn ideëen te vertalen naar het witte doek. Het verdere verloop van het project verliep echter stroef en Kubrick kwam enkele jaren later eerst op de proppen met Eyes Wide Shut, wat tevens zijn laatste film zou worden. Wat velen op dat moment niet wisten, was dat zijn goede vriend Steven Spielberg over A.I. op de hoogte was. De 'magic touch' van Spielberg zou de film de nodige emotie en warmte geven, waarin Kubrick nooit zou slagen. Voor het eerst sinds lang kroop Spielberg achter de tekstverwerker en na twee maanden was zijn scenario klaar. Iets meer dan twee maanden later was de film ingeblikt.


In een nabije toekomst veroorzaakt het wegsmelten van de poolkappen een enorme overstroming waardoor honderden steden waaronder New York overstromen. De gevolgen zijn catastrofaal: overal heerst er hongersnood en wijkt de bevolking uit naar betere oorden. De toegang tot natuurlijke bronnen is beperkt en er wordt een strenge geboortecontrole ingesteld, maar tegelijk steken nieuwe technologische ontwikkelingen de kop op. Professor Hobby van Cybertronics Manufactering is het brein achter de mecha's, een soort robots die ondertussen deel uitmaken van het dagelijkse leven. Hij wil nog een stapje verdergaan en een mecha creëeren die in staat is de mensen lief te hebben: eentje met emoties, verlangens, dromen en herinneringen. In een wereld die steeds soberder en killer wordt, lijkt dat een ideale oplossing. Mecha David (Haley Joel Osment) doet zijn intrede bij het jonge koppel Henry en Monica wier zoon Martin ten gevolge van een ziekte is ingevroren. David toont na verloop van tijd wel heel extreme gevoelens die de adoptieouders angst inboezemen. Als hun zoon Martin wonderwel geneest en opnieuw zijn plaats in het gezin opeist, besluiten ze David samen met de mechanische speelgoedbeer Teddy te dumpen. Voor hem begint een bizarre tocht waarin hij op zoek gaat naar de Blauwe Fee, die volgens hem de enige is die van hem een echte jongen kan maken. Tijdens die tocht leert hij andere verstoten mecha's kennen. David wordt al gauw beste maatjes met Gigolo Joe (Jude Law). Na allerlei rondzwervingen, een benarde situatie in Flesh Fair incluis waar robots publiekelijk vernietigd worden, belanden ze in Rouge City waar Dr. Know ze de weg naar de Blauwe Fee zal tonen.


BEELD EN GELUID
Artificial Intelligence wordt met een anamorf 1.85:1-beeldformaat op dvd gezet. De beeldkwaliteit is goed, zonder te imponeren. Scherpte en diepte zijn voldoende, het contrastniveau is eveneens prima geregeld. Toch merk je in sommige scènes duidelijk filmgrain. Het was Spielbergs intentie om zoveel mogelijk trouw te blijven aan Kubricks visie en daarom maakten hij en zijn team gebruik van een aantal filters en processen die sommige scènes een stillistische look geven. De Engelse Dolby Digital 5.1 EX-spoor (384 kbps) klinkt bijzonder goed en weet op een optimale manier alle beschikbare kanalen te benutten. Veel actie zit er niet in deze prent en toch worden de surrounds geregeld aangesproken, zij het dan voor sfeergeluiden, muziek en heel af en toe een effect. De geluidstrack heeft bovendien een EX-label, dit wil zeggen dat indien je over de nodige apparatuur beschikt, je eveneens een achtercenterkanaal te horen krijgt. Wij hebben niet de mogelijkheid om dat te testen.

EXTRA'S
Vanwege de lengte van de film blijft er op het eerste schijfje niet veel ruimte over voor bonusmateriaal. Een 12 minuten durende minidocumentaire gaat over de productie van Artificial Intelligence. Veel wijzer word je er niet echt van. Voorts bevinden de overige extra's zich op het tweede schijfje van deze dubbelrelease. In een kort stukje interview praat regisseur Steven Spielberg over onze verantwoordelijkheid ten opzichte van Artificial Intelligence en de gevolgen indien we de ontwikkelingen uit de hand laten lopen. Vervolgens krijgen we een heleboel featurettes en fotogalerijen die elk een specifiek aspect van de film toelichten. Zo komen we onder andere meer te weten over de speciale effecten en de animatie, het ontwerp en het design van de mooie decors, de soundtrack en de uitwerking van de karakters. De featurettes zijn: David & Gigolo Joe, Designing A.I., Lighting A.I., Making A.I., Special Effects, Robot Characters: Stan Winston Studio, Special Effects & Animation: Industrial Light & Magic, The Sound & Music of A.I., A.I. Archives. Om af te ronden twee teaser trailers en enkele cast- en crewinfopagina's.


CONCLUSIE
Artificial Intelligence kan je niet na één kijksessie beoordelen, dit is een film die je minstens twee keer of meer gezien moet hebben om hem beter op zijn waarde te kunnen schatten. De stijl en techniek van Kubrick zijn vanzelfsprekend nadrukkelijk aanwezig, overgoten met de alombekende 'Spielberg touch'. De acteerprestaties zijn van een prima niveau. Technisch scoort deze dvd uitstekend met een goede beeldkwaliteit en een bijzonder genietbare geluidstrack. De extra's zijn redelijk informatief, maar echt dikbezaaid zijn ze niet.


cover
Studio: Warner

Regie: Steven Spielberg
Met: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Brendan Gleeson, William Hurt

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931214896


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Italiaans Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Documentaire: "The History of A.I."
• Interview met regisseur Steven Spielberg
• Korte featurettes en fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij