:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALVADOR
SALVADOR
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-17
FILM
In de jaren tachtig breekt in El Salvador een oorlog uit tussen de guerilla's en de militairen. Journalist Richard Boyle (James Woods) is aan lager wal geraakt en hoopt nog eens te kunnen uitpakken met een voltreffer. Samen met zijn maat vertrekt hij naar El Salvador in de hoop met een aantal primeurs en dito foto's huiswaarts te keren. Hij ontmoet John, een collega-journalist die net als hem op zoek is naar een wereldfoto. El Salvador blijkt steeds meer en meer te verzinken in de waanzin van het oorlogsgeweld. Richard zit gevangen tussen twee vuren. Tegelijkertijd wil hij zijn vriendin en haar kind meenemen naar de States. Het wordt een strijd op leven en dood om het land heelhuids te kunnen verlaten.

BEELD EN GELUID
Technisch gaan zowel beeld- als geluidstransfers de mist in. De film heeft een 1.33:1-beeldformaat dat gedurende een aantal scènes nog behoorlijk goed oogt, maar minstens tijdens de helft van de film is redelijk wat beeldruis en filmgrain zichtbaar. Tevens blijft de print niet gevrijwaard van printbeschadigingen. Kleuren zien er eerder mat uit, scherpte en detail halen eveneens niet het verhoopte niveau. Zoals gezegd zijn er wel een aantal scènes waar de kwaliteit vrij goed is. Het geluid is tot onze grote verbazing Dolby Digital 5.1 (448 kbps) terwijl de regio 1 versie enkel over een Dolby Surround 2.0 beschikt. Al gauw werd duidelijk dat de 5.1-mix niet klinkt zoals het hoort. Het geheel klinkt hol en creëert een echo. Bij nader inzien blijken er zelfs dialogen uit de surroundspeakers te komen. Bijzonder slordig is dat. Het is een ware marteling om je doorheen deze film te worstelen met dergelijk miserabel geluid. Dat heeft deze film niet verdiend. We hebben de logistiek diensten van RCV van dit probleem op de hoogte gebracht, maar tot op heden hebben we nog geen antwoord ontvangen.

EXTRA'S
De DVD bevat drie cross-promotional trailers, verwaarloosbaar dus.

CONCLUSIE
Ben je een fan van Oliver Stone mag je Salvador zeker niet missen. Wat impact betreft, haalt die wel niet het niveau van zijn andere films zoals bijvoorbeeld Platoon. Technisch biedt deze release een matige beeldkwaliteit en een verkeerd gemixte geluidstrack. En voor de extra's hoef je deze disc ook al niet te kopen. Jammer want de film is best te pruimen. Deze DVD-release is een afrader!


coverStudio: RCV

Regie: Oliver Stone
Met: James Woods, James Belushi, Michael Murphy, John Savage, Elpidia Carrillo, Cynthia Gibb

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
1/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045201708


Beeldformaat:
1.33:1 pan&scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Drie cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij