:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> APRIL FOOL'S DAY
APRIL FOOL'S DAY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-07-24
FILM
Elke jaar met "April Fool's Day" ofte 1 april, geeft de steenrijke jonge Desiree Cartier (Taylor Cole) een spectaculair feest in haar enorme herenhuis. Die sociale gebeurtenis is nooit compleet zonder één van haar unieke en groots opgezette grappen. Maar dit jaar vergaat het lachen haar snel als blijkt dat een van haar geintjes fatale gevolgen heeft en de mooie Milan Hastings (Sabrina Aldridge) gruwelijk aan haar eind komt. De knappe Desiree, haar arrogante broer Blaine (Josh Henderson) en vijf van hun eveneens schatrijke 'vrienden' zijn het doelwit van een gestoorde en meedogenloze moordenaar...
 
"This April Fool's Day, Put All Jokes Aside...Because You May Be Next"

1986. Het slashergenre was nog steeds in volle bloei, maar toch kwam Friday The 13th-producent Frank Mancuso Jr. op de proppen met April Fool’s Day. Deze horrorfilm leek op het eerste gezicht op de zoveelste banale slasher die zich afspeelt op een ‘feestdag’, maar in realiteit was het een behoorlijk slimme parodie op het populaire horrorsubgenre. De twist kon echter de meeste horrorfans niet bekoren en ook ondergetekende voelde zich een beetje in zijn hemd gezet. De film werd toch een bescheiden succesje in de Amerikaanse bioscopen, maar groeide pas in de loop der jaren uit tot een cultfilm. Mede doordat vele teleurgestelde horrorfans de film gingen herbekijken met andere ogen en verwachtingen.

2008. Terwijl in Hollywood letterlijk élke horrorfilm uit de jaren zeventig en tachtig in een nieuw modern jasje wordt gestoken, was het enkel een kwestie van tijd vooraleer April Fool’s Day aan de beurt kwam. Blijkbaar duurde het toch iets te lang, dus zette producent Frank Mancuso jr. zelf het project in gang. Niet geheel verrassend bleven de giftige reacties grotendeels uit, mede omdat voor veel ‘fans’ van de film het einde nog steeds een zure nasmaak had (is het nu een horrorfilm of is het een komedie?). Het regisseursduo Mitchell Altieri & Phil Flores, ook wel bekend als “The Butcher Brother”, werd ingehuurd om de klus te klaren. Hoewel wij helemaal niet wild zijn van hun vorige borreling The Hamiltons uit 2006, kon dit project best wel wat worden.
 
Maar toen de trailer op het net verscheen en aangekondigd werd dat de film de biosoop compleet zou overslaan en rechtstreeks naar dvd zou verschijnen, voelden we nattigheid. De eerste recensies die online verschenen waren eveneens extreem negatief, dus onze verwachtingen gingen steil bergaf met de minuut. Toch viel de schade al bij al nog mee toen we het uiteindelijk product onder ogen kregen. Het verhaal, neergepend door onder andere The Butcher Brothers, is inderdaad behoorlijk onnozel. Originaliteit is erg ver zoek (I Know What You Did Last Summer iemand?) en de clichés van het slashergenre worden op je afgevuurd tegen een hels tempo. Daarbovenop lijken de acteurs beter thuis te horen in The Bold And The Beautiful en gaat de cast zo over-the-top qua acteren, dat het een absolute parodie wordt. Dit kan niet anders dan de bedoeling van de regisseurs geweest zijn en indien niet, then the joke's on them!

Is April Fool’s Day spannend? Natuurlijk niet of je moest in je broek gedaan hebben tijdens de horrorrevival uit de jaren negentig, met drollen als Urban Legends en de eerder vermelde I Know What You Did Last Summer en z'n sequels. Het geweld is totaal afwezig en ook op bloot zal je vergeefs zitten wachten. Maar het zijn net de (on)bedoeld grappige en infantiele personages en de behoorlijk verrassende twist in een twist die de meubels wat weten te redden en van deze remake een solide huurtip maken, al was het maar om de teleurgestelde fans van het origineel eindelijk te geven wat ze altijd al graag wilden. Of is het toch allemaal een ‘1 april’-grap?

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, met een goed contrast en prima detail. De kleuren ogen levendig en spatten van het scherm. De gebruikte filmprint is volledig vrij van vuiltjes en filmgrain vormt nergens een echt probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, met heldere en goed verstaanbare dialogen uit de centerspeaker. De muziek komt prima tot haar recht en elk kanaal komt in actie bij de 'eeeeeek!'-scènes. Ruis of andere oneffenheden in het geluid zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
Enkel promotionele trailers voor de remake van Prom Night en de direct-to-dvd-sequel Bats: Human Harvest.

CONCLUSIE
Redelijke direct-to-dvd-remake van de semi-cultprent April Fool's Day uit de jaren tachtig. Het verhaal is redelijk onnozel, de slasherclichés loeren om elke hoek en het acteerwerk kan je onmogelijk subtiel noemen. Toch wist de strakke regie en de twist op het einde ons te bekoren. Beeld en geluid van de dvd zijn op hun beurt prima! cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Mitchell Altieri & Phil Flores
Met: Taylor Cole, Josh Henderson, Scout Taylor-Compton, Joe Egender, Sabrina Aldridge

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609670806


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Turks
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij