:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO + JULIET
WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO + JULIET
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-24
FILM
Om in Hollyood een film gefinancierd te krijgen, hoef je de dag van vandaag niet veel meer te bewijzen. Wil je echter een William Shakespeare-verhaal verfilmen dien je wel goede papieren voor te leggen. Baz Luhrman, die met Strictly Ballroom een puike film afleverde, werd eerder als een buitenbeentje beschouwd en verzweeg angstvallig de naam van Shakespeare toen hij zijn project kwam voorstellen bij de studiobonzen. Pas op het einde van zijn uiteenzetting liet hij de naam eventjes vallen. Deze anecdote vertelt Luhrman zelf in één van de korte featurettes op deze disc. In zijn hypermoderne en gewaagde versie van Romeo en Juliet behoudt Luhrmann de originele Shakespeare-teksten, maar loopt iedereen wel gewapend rond. Hij mengelt dit alles in een hutsepot van klassieke en moderne songs, flitsende montage en MTV-filmstijl, geprojecteerd in het hedendaagse Verona Beach, Californië. Romeo Montague (Leonardo DiCaprio) en Juliet Capulet (Claire Danes) maken deel uit van twee families die al jaren in oorlog met elkaar leven. Ze ontmoeten elkaar op een gekostumeerd bal, worden verliefd en trouwen. De vete tussen beide families blijft echter voortduren...


BEELD EN GELUID
Romeo+Juliet wordt op DVD in het originele 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch. De kwaliteit is over het algemeen vrij goed, het beeld is voldoende scherp, bevat veel detail, en heeft een goed contrast. Tijdens een handvol scènes merk je wat trillende beeldlijnen, maar echt storend is dat niet. Heel proper of zuiver is de print jammer genoeg niet helemaal. Zo kan je duidelijk wat filmgrain vaststellen en merk je hier en daar wat stofjes en vuiltjes. Compressiefouten doen zich niet voor.

De film kan je beluisteren met een uitstekend Dolby Digital 5.1 geluidspoor (384 kbps). Deze klinkt zeer levendig, krachtig en weet reeds van bij de eerste scènes alle kanalen optimaal te benutten. De surrounds worden regelmatig aangesproken voor achtergrondgeluiden en geluidseffecten. Split-surround is eveneens van toepassing. De 5.1-track gaat trouwens redelijk diep door in de lage tonen. Tijdens al dit actiegeweld en muziekfestijn blijven dialogen constant verstaanbaar en worden deze nergens overstemd. Spijtig dat een DTS-track niet meegeleverd werd, ondanks het feit dat de film daar volgens IMDB over beschikt. Niet getreurd echter want de Dolby Digital track klinkt weliswaar uitstekend.


EXTRA'S
In tegenstelling tot de reeds verkrijgbare release van Romeo+Juliet wordt deze nieuwe DVD wel voorzien van de nodige interessante extra's. Deze worden in eenvoudige doch efficiënte statische breedbeeldmenu's gepresenteerd.

Vooreerst is er een wetenswaardige audiocommentaar door regisseur Baz Luhrmann, co-scenarist Craig Pearce, production designer Catherina Martin en cinematograaf Donald McAlpine. Luhrmann staat erom bekend een boeiend verteller te zijn en weet zijn reputatie niet te beschamen. Ook de andere vertellers dragen zeker hun steentje bij al moet wel gezegd worden dat ze soms elkaar onderbreken wat wel een beetje als storend ervaren wordt.

De Director's Gallery (32 min. - Nederlands ondertiteld) bevat een aantal korte filmpjes en videofragmenten waarin de regisseur over zijn keuze voor William Shakespeare vertelt en waarom hij net dit verhaal wou verfilmen.

De Cinematographer's Gallery (7 min. 30 - Nederlands ondertiteld) bevat eveneens een selectie aan videofragmenten waarin de cinematograaf enkele situaties tijdens de opnames toelicht.

In de Design Gallery (22 min.) kan je een zestal onderwerpen selecteren die te maken hebben met het productie design van de film. Deze onderwerpen worden in de vorm van fotogalerijen gemonteerd en voorzien van muziek en tekst.

Interviews ontbreken uiteraard niet. De Interview Gallery (12 min. - Nederlands ondertiteld) laat Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, co-scenarist Craig Pearce, de editor, choreograaf en de costume designer kort aan het woord.

Om te eindigen krijgen we twee muziekvideo's (Kissing You en Young Hearts) van elk zo'n vier minuten, twee TV-spots, een trailer en enkele posters.


CONCLUSIE
Romeo+Juliet is een typische Baz Luhrmann productie en sluit perfect aan bij de stijl van Strictly Ballroom en Moulin Rouge. Het is geen alledaagse verfilming geworden, niet iedereen zal deze versie weten te appreciëren. Bij ons viel het alvast in de smaak. Technisch scoort de DVD hoge cijfers, zowel beeld als geluid stellen niet teleur, al had men de beeldprint toch iets mogen reinigen. Wat extra's betreft geen kwaad woord, ieder vindt wel zijn gading in het lijstje bonusmateriaal. Een aanrader.


cover
Studio: Fox

Regie: Baz Luhrman
Met: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, Jamie Kennedy, Dash Mihok, John Leguizamo, Paul Sorvino, Brian Dennehy, Pete Postlethwaite

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011378


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar regisseur,
• Director's Gallery,
• Cinematographer's Gallery,
• Design Gallery,
• Interview Gallery,
• Music Clips,
• Marketing,
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij