:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WATER HORSE: LEGEND OF THE DEEP, THE
WATER HORSE: LEGEND OF THE DEEP, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-07-21
FILM
Schotland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks zijn angst voor water is de jonge Angus MacMorrow (Alex Etel) aangetrokken door het meer van Loch Ness. Wanneer hij er een magisch ei ontdekt, wordt zijn rustige leventje compleet overhoop gehaald. Er komt een aandoenlijk waterdiertje uit het ei en Angus besluit zijn geheime huisdiertje Crusoe te dopen. Maar Crusoe groeit zo snel dat het voor de jonge Angus steeds moeilijker wordt om het diertje te verstoppen voor zijn strenge moeder Anne (Emily Watson). Samen met klusjesman Lewis Mowbray (Ben Chaplin) besluit Angus Crusoe vrij te laten in het meer. Maar dan komen de overijverige soldaten van kapitein Hamilton (David Morrissey) onverwachts roet in het eten gooien en wordt het leven van Crusoe bedreigd...

Sinds het spectaculaire monstersucces van Peter Jacksons Lord Of The Rings-trilogie is het fantasygenre niet meer weggeweest uit de bioscopen. The Water Horse: Legend Of The Deep is één van de opvolgers, maar is vorig jaar met beduidend minder poeha uitgebracht dan de meeste van de nakomelingen. De film groeide hoe dan ook onder de critici uit tot één van de favorieten. En terecht! Want The Water Horse: Legend Of The Deep is een oprecht hartverwarmend familieavontuur, erg knap ingeblikt door regisseur Jay Russell, bekend van onder meer van My Dog Skip ('00) en het eveneens erg sterke Ladder 49 ('04). Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dick King-Smith (Babe), dat op zijn beurt weer gebaseerd is op de wereldberoemde legende van Nessy, het monster van Loch Ness. De film heeft een goed tempo - gestuwd door de prachtige muziek van James Newton Howard - en terwijl de prachtige Schotse én Nieuw-Zeelandse omgevingen een erg belangrijke rol spelen, is het de geloofwaardige vertolking van Alex Etel die ervoor zorgt dat The Water Horse: Legend Of The Deep met kop en schouders boven andere familiefilms uitsteekt. De jonge knaap is nergens irritant, hij acteert erg doorleeft tijdens de gevoelige flashbacks en de interactie tussen hem en het monster (toch een blauw scherm) zijn erg straf. Ook de rest van de cast is goed op dreef. Emily Watson is zoals vanouds uitstekend en hoewel we nooit een fan geweest zijn van David Morrissey (Basic Instinct 2 of The Reaping, iemand?), is de acteur prima op zijn plaats in deze film. Voorts is het zoals steeds fijn om Brian Cox te zien spelen en bewijst Ben Chaplin dat ook hij op zijn beurt heel wat meer in zijn mars heeft. De speciale effecten zijn erg knap en het monster is mooi gemaakt. Nergens valt het op dat Crusoe opgetrokken is uit enen en nullen en het realisme is soms echt stuitend. De huidplooien wanneer het monster beweegt, de textuur en de schaduwen, allemaal erg fraai! Het is een goede zet van regisseur Russell om de mensen van het ondertussen al bijna legendarische Weta Digital (bekend van Lord Of The Rings en King Kong) in te schakelen! Hoewel de film bij zijn bioscooprelease niet het megasucces was zoals andere Walden Media-producties, o.a. The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe, Charlotte's Web of Bridge To Terabithia, bracht The Water Horse: Legend Of The Deep wereldwijd toch bijna 102,5 miljoen dollar in het laatje. Kortom, een must-see voor de liefhebbers van fantasy en de betere familiefilm!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is haarscherp, met een zeer goed contrast en een solide zwartniveau. In direct vergelijk met de eveneens op deze pagina's besproken dvd, biedt de Blu-rayversie meer detail/diepte en vollere, rijkere kleuren. Beeldruis, digitale compressiefouten en trillende beeldlijntjes zijn niet aan de orde en buiten wat zeer minieme filmgrain is er niets op het beeld aan te merken. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track biedt een warm en dynamisch geluidsbeeld. De geluidseffecten zijn vervolgens prima geplaatst, met een uitstekend gevoel voor richting en de prachtige muziek klinkt op haar beurt vol, warm en zonder vervormingen. De subwoofer gaat goed door in het laag zonder de pedalen te verliezen tijdens de diverse actievolle sequenties. De dialogen klinken helder en zijn gedurende heel de film netjes verstaanbaar. Ruis en andere storingen zijn niet aan de orde.

EXTRA'S
De eerste extra die je op de Blu-ray tegenkomt is het "Virtual Crusoe game", een videospelletje waar je je eigen Waterpaard kan grootbrengen. Hoewel de vier levels na een tijd nogal ééntonig worden, zijn de animaties mooi en bevat het spelletje enkele leuke verwijzingen naar situaties uit de film. In het submenu 'Featurettes' zitten net als op de dvd zes segmenten die elk een onderdeel van de totstandkoming van de film belichten, gaande van de legende, het verhaal, de personages, de sets, de creatie van Crusoe en de speciale effecten. Je kan elke featurette apart bekijken of als één geheel (samen goed voor een uur en zeventien minuten). Elk segment is interessant met een ruime blik achter de schermen en de interviews zijn niet de weinig zeggende EPK-snippers, maar boeiende en informatieve gesprekken met de voornaamste cast- en crewleden. Voorts zijn er nog een achttal weggeknipte scènes, samen goed voor ongeveer zeven minuten extra beeldmateriaal. Eveneens niet aanwezig op de dvd zijn een handjevol promotionele trailers, waaronder de grappige teaser voor Open Season 2.

CONCLUSIE
The Water Horse: Legend Of The Deep is een prachtige en hartverwarmende fantasyprent over de legende van het monster van Loch Ness. De beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-ray zijn uitstekend en er zijn iets meer bonus features aanwezig. Als je deze film nog niet in je bezit hebt, dan is deze high-definitionuitgave the way to go!


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Jay Russell
Met: Alex Etel, Emily Watson, Ben Chaplin, David Morrissey, Brian Cox

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Virtual Crusoe game
• 6 featurettes
• Weggeknipte scènes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij